herbaty

Dieta koktajlowa – czy to dobry sposób na oczyszczenie organizmu?

Przybierający każdego roku na swojej sile problem nadwagi i otyłości sprawia, iż coraz więcej osób poszukuje w internecie skutecznych sposobów na szybkie i efektywne zrzucenie zbędnych kilogramów. Nie podlega wątpliwości fakt, że zarówno w mediach społecznościowych, jak i w telewizji, od kilku sezonów popularnością cieszy się dieta koktajlowa, która nie tylko może pomóc nam w osiągnięciu szczupłej sylwetki, ale także oczyści nasz organizm z nadmiaru szkodliwych toksyn. Niemniej jednak, czy dieta oparta na koktajlach owocowo-warzywnych rzeczywiście jest w stanie zapewnić nam oczekiwane rezultaty? A może jej długotrwałe stosowanie jest w stanie doprowadzić do osłabienia organizmu i wiąże się z wysokim ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo? Odpowiedzi na te oraz inne pytania dotyczące diety koktajlowej znajdziesz w dalszej części artykułu. Zapraszamy do zapoznania się z jego treścią.

22.1-1024x682 Dieta koktajlowa – czy to dobry sposób na oczyszczenie organizmu?

Spis treści:

  1. Na czym polega dieta koktajlowa i jakie są jej najważniejsze założenia?
  2. Poznaj najważniejsze zasady diety koktajlowej;
  3. Ile można schudnąć na diecie koktajlowej?
  4. Dla kogo przeznaczona jest dieta koktajlowa?
  5. Dieta koktajlowa – przeciwwskazania;
  6. Co jeść a czego unikać na diecie koktajlowej – tabela;
  7. Korzyści wynikające ze stosowania diety koktajlowej;
  8. Zagrożenia wynikające ze stosowania diety koktajlowej;
  9. Dieta koktajlowa – przykładowy jadłospis;
  10. Dieta Koktajlowa – przepisy;
  11. Podsumowanie;
  12. Bibliografia.

Na czym polega dieta koktajlowa i jakie są jej najważniejsze założenia?

Dieta koktajlowa niejedno ma imię. W przestrzeni internetowej, jak również w czasopismach popularno-naukowych, możemy znaleźć zróżnicowane propozycje niniejszego planu żywieniowego. Niektóre z nich zakładają stosowanie diety koktajlowej przez okres 7-14 dni, inne zalecają stosowanie płynnego jadłospisu nawet przez 21 dni. W poniższym artykule przedstawimy Ci najważniejsze informacje na temat niniejszego planu żywieniowego, który w głównej mierze oparty jest o spożywanie świeżych warzyw i owoców w zmiksowanej formie.

Założeniem diety koktajlowej, podobnie jak diety sokowej – jest dostarczenie do organizmu jak największej ilości witamin i minerałów zawartych w świeżych owocach i warzywach. Autorzy niniejszego planu żywieniowego są zdania, iż przestrzeganie jego zaleceń pozwala na oczyszczenie organizmu z nadmiaru szkodliwych toksyn oraz na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Warto jednak wiedzieć, że jeśli na co dzień przestrzegamy zasad zdrowego odżywiania oraz uprawiamy systematyczną aktywność fizyczną, nasz organizm jest zdolny do samodzielnego usuwania szkodliwych substancji.

Podstawą diety koktajlowej (jak sama nazwa wskazuje) są koktajle lub smoothie przygotowane na bazie świeżych warzyw i owoców, które stanowią nie tylko źródło cennych witamin i minerałów, ale także przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za zwalczanie szkodliwego wpływu wolnych rodników, a tym samym za opóźnienie procesów starzenia się organizmu i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości.

Poznaj najważniejsze zasady diety koktajlowej

Dieta koktajlowa oparta jest na prostych zasadach. Oto najważniejsze z nich.

  • Po pierwsze: zastąp 3/4 z 5 posiłków dziennie pełnymi witamin koktajlami przygotowanymi na bazie świeżych warzyw i owoców, które stanowią wartościowe źródło witamin i minerałów;
  • Po drugie: do przygotowywanych koktajli dodawaj łyżeczkę wysokiej jakości oleju roślinnego (np. oleju lnianego lub oliwy z oliwek) w celu podniesienia jego wartości odżywczej. Warto także wiedzieć, że niektóre z witamin (w tym witamina A, D, E i K) rozpuszczalne są wyłącznie w tłuszczach. Dodając olej roślinny do koktajlu sprawisz, iż Twój organizm przyswoi większą ilość cennych dla zdrowia składników. Zamiast oleju możesz dodać do swojego koktajlu zmielone pestki, orzechy, jak również produkty nabiałowe (np. jogurt, kefir, maślankę);
  • Po trzecie: przygotowuj swoje koktajle ze świeżych warzyw i owoców, które pochodzą od zaufanych sprzedawców. Staraj się pozyskać z nich wszystko to, co najlepsze. Jeśli istnieje taka możliwość, nie usuwaj skórki (to właśnie w niej znajduje się większość witamin i przeciwutleniaczy);
  • Po czwarte: wyeliminuj ze swojego jadłospisu białe pieczywo, żółte sery, wędliny, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, czerwone mięso oraz kasze drobnoziarniste, biały ryż i białe makarony;
  • Po piąte: wprowadź do swojego jadłospisu niewielkie ilości pieczywa pełnoziarnistego, kasz gruboziarnistych, makaronu razowego, chudego mięsa, białych serów oraz past warzywnych;
  • Po szóste: koniecznie wyeliminuj ze swojego codziennego jadłospisu słodkie i słone przekąski, napoje gazowane, alkohol oraz słodkie soki owocowe. Ogranicz spożycie kawy i herbaty do 2 filiżanek dziennie;
  • Po siódme: wypijaj minimum 1,5 L wody mineralnej dziennie;
  • Po ósme: wprowadź umiarkowaną aktywność fizyczną do swojej codzienności;
  • Po dziewiąte: spożywaj zaplanowane posiłki o stałych porach i w regularnych odstępach czasu. Zadbaj o to, aby kaloryczność diety koktajlowej była dostosowana do indywidualnych potrzeb Twojego organizmu;
  • Po dziesiąte: przed przystąpieniem do diety koktajlowej skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu oraz/lub dietetykiem.
22.2-1024x683 Dieta koktajlowa – czy to dobry sposób na oczyszczenie organizmu?

Ile można schudnąć na diecie koktajlowej?

Przestrzeganie zaleceń diety koktajlowej (z uwzględnieniem deficytu kalorycznego dostosowanego do indywidualnych potrzeb jednostki) pozwala na utratę około 1-1,5 kilogramów tygodniowo. Warto przy tym wiedzieć, że przestrzeganie zrównoważonych zasad zdrowego odżywiania, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, pozwala na redukcję masy ciała na podobnym poziomie. Choć dieta koktajlowa jest skuteczna, nie może trwać dłużej niż 14 (maksymalnie 21) dni. W związku z tym, nie kształtuje w nas prawidłowych nawyków żywieniowych, a co za tym idzie związana jest z wysokim ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo. Ponadto, wspomniany spadek masy ciała (na poziomie 1-1,5 kg tygodniowo) związany jest zazwyczaj z utartą nadmiernych ilości wody, a nie tkanki tłuszczowej, której redukcja jest kluczowa dla osiągnięcia zdrowia oraz lepszego samopoczucia podczas stosowania diety odchudzającej.

Dla kogo przeznaczona jest dieta koktajlowa?

Dieta koktajlowa przeznaczona jest wyłącznie dla osób zdrowych, które w czasie dwóch tygodni pragną pozbyć się około 2-3 kilogramów masy ciała. Niemniej jednak, warto wiedzieć, że eksperci z dziedziny zdrowego odżywiania są zdania, iż diety koktajlowej nie powinniśmy stosować dłużej niż 3 do 7 dni. W przeciwnym razie, jadłospis oparty w większości na koktajlach warzywno-owocowych może doprowadzić do osłabienia organizmu, pogorszenia samopoczucia, pogorszenia zdolności do koncentracji, a nawet do osłabienia odporności organizmu, co jest szczególnie niebezpieczne w okresie jesienno-zimowym, kiedy najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii.

Dieta koktajlowa – przeciwwskazania

Stosowanie diety koktajlowej przez okres nie dłuży niż 3 (maksymalnie 7) dni nie powinno wiązać się z poważnymi zaburzeniami stanu naszego zdrowia. Warto jednak wiedzieć, że istnieją pewne przeciwwskazania związane ze stosowaniem niniejszego planu żywieniowego.

  • Po pierwsze: dieta koktajlowa nie jest przeznaczona dla osób, które zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Wszystko to ze względu na nadmierną zawartość cukru w stosowanych w koktajlach owocach;
  • Po drugie: ze względu na istotną redukcję energii, dieta koktajlowa nie jest przeznaczona dla osób poniżej 18 roku życia, które wymagają dostarczania składników stanowiących źródło wszystkich grup pokarmowych;
  • Po trzecie: dieta koktajlowa nie powinna stosowana być przez osoby z otyłością, albowiem nie kształtuje ona w nich prawidłowych nawyków żywieniowych i związana jest z ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo, co może zniechęcać do podejmowania dalszych działań, które mają na celu zdrową i efektywną redukcję masy ciała;
  • Po czwarte: diety koktajlowej nie powinny stosować osoby, które zmagają się z chorobami przewlekłymi, jak również osoby, u których rozpoznano choroby nowotworowe;
  • Po piąte: dieta koktajlowa nie jest przeznaczona dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią.

PRODUKTY WYBRANE PRZEZ DIETETYKA

Co jeść a czego unikać na diecie koktajlowej – tabela

W poniższej tabeli przedstawione zostały produkty wskazane oraz niewskazane podczas stosowania diety koktajlowej.

GRUPA PRODUKTÓWWSKAZANENIEWSKAZANE
PRODUKTY ZBOŻOWEPieczywo pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, brązowy ryż, makaron razowy, mąka razowa (w umiarkowanych ilościach).Jasne pieczywo pszenne, białe makarony, biały ryż, pieczywo cukiernicze, kasze drobnoziarniste, mąka pszenna z drobnego przemiału, produkty mączne przygotowane na bazie mąki pszennej (w tym: naleśniki, pierogi, kopytka, kluski itp.).
WARZYWAWszystkie świeże warzywa, ze szczególnym uwzględnieniem zielonych warzyw liściastych oraz buraków. Dopuszczalne jest także stosowanie mrożonych warzyw.Warzywa smażone na głębokim oleju, warzywa w panierce oraz/lub tempurze, frytki, tłuczone ziemniaki z dodatkiem masła i śmietany, smażone na głębokim oleju placki warzywne.
OWOCEWszystkie świeże owoce, ze szczególnym uwzględnieniem owoców jagodowych (warto przy tym pamiętać, aby podczas komponowania jadłospisu uwzględnić większą ilość warzyw niż owoców). Dopuszczalne jest także spożywanie niewielkich ilości owoców suszonych.Owoce w cukrze, owoce w czekoladzie, gotowe musy owocowe, owoce kandyzowane.
MIĘSO, JAJA, RYBYChude mięso drobiowe, świeże ryby morskie, gotowane jajka (w ograniczonych ilościach). UWAGA! Podczas stosowania diety koktajlowej zaleca się przygotowywanie mięsa oraz ryb za pośrednictwem gotowania na parze lub pieczenia w piekarniku.Czerwone mięso, wędzone ryby, smażone mięso i jaja. Tłuste wędliny, pasztety, podroby.
NABIAŁChude mleko, kefiry, maślanki, jogurty naturalne, białe sery o obniżonej zawartości tłuszczu.Pełnotłuste mleko, tłuste kefiry oraz maślanki, jogurty owocowe, mleko kandyzowane, mleko w proszku, żółte sery, sery smażone, sery pleśniowe.
OLEJE, PESTKI, ORZECHYWysokiej jakości oleje roślinne, naturalne orzechy oraz pestki i nasiona roślin, które nadają się do spożycia (należy pamiętać, aby produkty te spożywać wyłącznie w ograniczonych ilościach, albowiem znajdują się one na samej górze piramidy zdrowego odżywiania).Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, orzechy smażone, orzeszki solone, orzeszki w czekoladzie, orzeszki w posypce, orzeszki w cukrze.
NAPOJEWoda oraz umiarkowane ilości kawy oraz/lub herbaty.Gotowe soki owocowe, słodkie napoje gazowane, alkohol.
PRZYPRAWY I SŁODZIKIŚwieże oraz suszone zioła, papryka słodka/ostra/wędzona, kurkuma, curry, cynamon, miód, ksylitol, erytrytol, stewia.Sól, gotowe mieszanki przypraw, biały cukier, syrop glukozowo-fruktozowy.
22.3-1024x682 Dieta koktajlowa – czy to dobry sposób na oczyszczenie organizmu?

Korzyści wynikające ze stosowania diety koktajlowej

Stosowanie diety koktajlowej przez okres nie dłuższy niż 7 (maksymalnie 14) dni może przynieść korzyści dla naszego zdrowia. Przede wszystkim dostarcza do naszego organizmu cenny zestaw witamin i minerałów, które skrywają się w świeżych owocach i warzywach. Ponadto, pozwala na skuteczną redukcję nadmiernej masy ciała. Warto także wiedzieć, że wiele osób, decydujących się na stosowanie diety koktajlowej, docenia łatwość w przygotowywaniu posiłków oraz ich dobry smak. Stosowanie diety koktajlowej może będzie w stanie zachęcić Cię do spożywania większej ilości świeżych warzyw i owoców w ciągu dnia, a to z kolei przełoży się na Twoje lepsze samopoczucie i poprawi stan Twojego zdrowia.

Zagrożenia wynikające ze stosowania diety koktajlowej

Zagrożenia związane ze stosowaniem diety koktajlowej wynikają przede wszystkim ze zbyt niskiej wartości kalorycznej jadłospisu. Ponadto, ze względu na dużą zawartość owoców, może ona być niebezpieczna dla osób zmagających się z problemem cukrzycy raz/lub insulinooporności. Warto wiedzieć, że długotrwałe stosowanie diety opartej w większości na koktajlach może przyczynić się do wywołania niedoboru składników odżywczych, a tym samym do pogorszenia stanu zdrowia oraz codziennego samopoczucia.

Dieta koktajlowa – przykładowy jadłospis

Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie dwie propozycje jadłospisów opartych o zasady diety koktajlowej. Pamiętaj jednak, aby przed przystąpieniem do realizacji niniejszego planu żywieniowego zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty.

Propozycja 1

Śniadanie: Koktajl jogurtowy z dodatkiem płatków owsianych oraz świeżych truskawek, malin i borówek. Do picia: szklanka wody mineralnej;

II Śniadanie: Zielony koktajl na bazie szpinaku, soku wyciśniętego z jednej pomarańczy oraz 1 banana, z dodatkiem 1 łyżeczki spiruliny. Do picia: szklanka wody mineralnej;

Obiad: Krem z pomidorów przygotowany na wywarze warzywnym z dodatkiem prażonych migdałów. Do picia: szklanka wody mineralnej;

Podwieczorek: Mus owocowy z owoców leśnych z dodatkiem jogurtu kokosowego oraz pokruszonych orzechów włoskich. Podany w formie warstwowo ułożonego deseru. Do picia: szklanka wody mineralnej;

Kolacja: Leczo warzywne z dodatkiem kilku łyżek kaszy gryczanej. Do picia: szklanka wody mineralnej.

Propozycja 2

Śniadanie: Płatki owsiane gotowane na mleku kokosowym z dodatkiem musu z owoców jagodowych oraz łyżeczki prażonych płatków migdałów. Do picia: szklanka wody mineralnej;

II Śniadanie: Koktajl na bazie soku z buraka z dodatkiem świeżych owoców jagodowych oraz jednej łyżeczki oleju lnianego. Do picia: szklanka wody mineralnej;

Obiad: Dorsz gotowany na parze w towarzystwie puree z kalafiora, gotowanych szparagów oraz świeżych pomidorów koktajlowych: Do picia: szklanka wody mineralnej;

Podwieczorek: Koktajl na bazie soku wyciśniętego z pomarańczy, zielonego jabłka, natki pietruszki oraz banana. Do picia: szklanka wody mineralnej;

Kolacja: Ciepły krem z pieczonych, czerwonych warzyw (marchewki, pomidorów, dyni) podany w towarzystwie prażonych pestek dyni. Do picia: szklanka wody mineralnej.

Pamiętaj, aby podczas stosowania diety koktajlowej korzystać z najwyższej jakości produktów spożywczych, a przede wszystkim ze świeżych warzyw i owoców pochodzących z zaufanych źródeł.

PRODUKTY WYBRANE PRZEZ DIETETYKA

Dieta Koktajlowa – przepisy

Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie 5 prostych przepisów na koktajle owocowo-warzywne, które świetnie sprawdzą się o każdej porze dnia.

Koktajl śniadaniowy

  • 150ml mleka o obniżonej zawartości tłuszczu;
  • Garść świeżych malin;
  • Garść świeży borówek;
  • Garść świeżych truskawek;
  • 1 łyżka mąki migdałowej;
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych.

Sposób przygotowania: całość zmiksuj na gładką masę.

Zielony koktajl na II śniadanie

  • 2 garści młodych liści szpinaku;
  • 1 łyżeczka spiruliny;
  • Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy;
  • 1 zielony banan;
  • 1 łyżeczka oleju lnianego.

Sposób przygotowania: całość zmiksuj na gładką masę.

Ciepły koktajl obiadowy

  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów ze skórką;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • ¼ drobno posiekanej szalotki;
  • ½ pokrojonej w paski papryki;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • Szczypta słodkiej papryki;
  • Szczypta ostrej papryki;
  • Szczypta kurkumy;
  • Szczypta oregano;
  • Garść prażonych migdałów (do dekoracji);
  • Świeże liście bazylii (do dekoracji);
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego (do dekoracji).

Sposób przygotowania: Cebulkę oraz paprykę przypiecz na oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni. Przełóż składniki do blendera, dodaj do nich pomidory, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Zmiksuj całość na gładką masę, a następnie podgrzej w garnku. Na koktajlu ułóż prażone płatki migdałów i świeże liście bazylii. Całość skrop odrobiną octu balsamicznego.

22.4-1024x684 Dieta koktajlowa – czy to dobry sposób na oczyszczenie organizmu?

Słodko-ostry koktajl na podwieczorek

  • Garść świeżych liści rukoli;
  • 1 gruszka pozbawiona pestek;
  • 1 jabłko pozbawione pestek;
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki;
  • Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy;
  • 1 łyżeczka oleju lnianego.

Sposób przygotowania: całość zmiksuj na gładką masę.

Pomarańczowy koktajl na kolację

  • 1 marchew;
  • ½ pieczonego buraka;
  • 1 jabłko;
  • Kilka orzechów nerkowca;
  • Szczypta kurkumy;
  • Szczypta ostrej papryki;
  • 100 ml soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy.

Sposób przygotowania: całość zmiksuj na gładką masę.

Podsumowanie

Dieta koktajlowa to dobry sposób na wprowadzenie do codziennego jadłospisu dużej ilości warzyw i owoców. Obserwacje potwierdzają, iż wpływa ona na redukcję masy ciała. Niemniej jednak, nie ma wystarczającej ilości badań naukowych, które przedstawiałyby wpływ niniejszego planu żywieniowego na nasze zdrowie oraz codzienne samopoczucie. Dlatego też, do zaleceń diety koktajlowej powinniśmy podchodzić z dystansem, pamiętając o tym, że przestrzeganie zaleceń zdrowego trybu życia jest najlepszą receptą na osiągniecie prawidłowej masy ciała, a przede wszystkim dobrego zdrowia i samopoczucia psychicznego.

Bibliografia:

  1. Bere E, Klepp KI. Correlates of fruit and vegetable intake among Norwegian schoolchildren: parental and self-reports. Public Health Nutr 2004; 7:991-8;
  2. Borkowska J. Owoce i warzywa jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Przem Ferm Owoc- -Warzyw 2003; 5:11-2;
  3. Krugła E, Zdziennicka D, Kostrzewa E. Napoje i soki owocowo-warzywne jako nośniki składników funkcjonalnych. Przem Spoż 2001; 3:21-3;
  4. Markowski J, Płocharski W, Pytasz U i wsp. Owoce, warzywa, soki – ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Cz. I. Kaloryczność i mit o wpływie na otyłość. Przem Ferm Owoc-Warzyw 2012;
  5. Mazurek A, Jamroz J. Stabilność witaminy C w sokach owocowych i nektarze z czarnej porzeczki podczas przechowywania. Acta Agroph. 2010;16(1):93-100;
  6. Mirończuk-Chodakowska I, Zujko ME, Witkowska A. Zawartość polifenoli oraz aktywność antyoksydacyjna niektórych przetworów owocowych o znacznym stopniu przetworzenia. Bromatol Chem Toksykol 2011; 3:905-10;
  7. Pierzynowska J, Prędka A, Drywień M, Ostrowska K. Porównanie zawartości witaminy C w wybranych świeżych i fermentowanych sokach warzywnych. Bromatol Chem Toksykol. 2007;40(4):341-344;
  8. Płocharski W, Groele B, Markowski J. Owoce, warzywa, soki – ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Cz. 4. Konsumpcja soków i nektarów i perspektywy jej rozwoju. Przem Ferm Owoc-Warzyw 2013; 3:13-9;
  9. Pyryt B. Jakość świeżych soków owocowych w okresie ich przydatności do spożycia. Bromatol Chem Toksykol. 2009;42(3):381-385;
  10. Sharma AK, Sarkar BC, Sharma HK. Optimization of enzymatic process parameters for increased juice yield from carrot (Daucus carota L.) using response surface methodology. J Eng Sci Technol 2005; 221:106-12;
  11. Sokołowska B, Chotkiewicz M, Niezgoda J, Dekowska A. Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego świeżych, niepasteryzowanych, wyciskanych soków owocowych i warzywnych dostępnych w handlu. Zesz Probl Post Nauk Roln. 2011;569:219-228;
  12. Surma-Zadora M, Cieślik E. Analiza związków fenolowych w owocach cytrusowych, jabłkach i sokach. Przem Ferm Owoc-Warzyw 2008; 3:16-8;
  13. Wójcicki M, Żuwalski A, Gientka I, Błażejak S. Ocena jakości mikrobiologicznej żywności minimalnie przetworzonej podczas przechowywania. W: Problematyka nauk przyrodniczych i technicznych – Tom 1. Wrocław: Wyd. DSS UPWR; 2017;
  14. Zaręba D, Ziarno M. Alternatywne probiotyczne napoje warzywne i owocowe. Bromatol Chem Toksykol. 2011;44(2):160-168.