8% RABATU Z KODEM: BLACK    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Czosnek niedźwiedzi – co to jest? Właściwości, zastosowanie i sprawdzone przepisy

czosnek-niedzwiedzi Czosnek niedźwiedzi – co to jest? Właściwości, zastosowanie i sprawdzone przepisy

Czosnek niedźwiedzi to niepozorna, zielonolistna roślina o bogatych właściwościach leczniczych, które wspierają m.in. układ krążenia i odporność. Rośnie sezonowo; jest jednym z pierwszych zwiastunów wiosny. Dziko rosnący jest rośliną chronioną, ale zasadzony w ogródku może być zrywany do woli i smacznie spożywany zwłaszcza w sezonie wczesnowiosennym. Tym bardziej, że smakuje podobnie do pospolitego czosnku, ale nie pozostawia przykrego zapachu i smaku w ustach. Przeczytaj artykuł i poznaj najcenniejsze właściwości czosnku niedźwiedziego, jego zastosowanie i sprawdzone przepisy, w tym na słynne pesto z czosnku niedźwiedziego!

Spis treści:

Czosnek niedźwiedzi – charakterystyka

Jak wygląda czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi – gdzie szukać?

Czosnek niedźwiedzi – kiedy rośnie i kiedy zbierać?

Skąd nazwa „niedźwiedzi”?

Czosnek niedźwiedzi – ochrona

Czosnek niedźwiedzi – właściwości lecznicze

Czosnek niedźwiedzi – zastosowanie

Czosnek niedźwiedzi – jak spożywać?

Czosnek niedźwiedzi – przechowywanie

Czosnek niedźwiedzi – przeciwwskazania

Ile wynosi dozwolona dzienna porcja czosnku niedźwiedziego?

Gdzie kupić czosnek niedźwiedzi?

Ile kosztuje czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi – 3 pyszne i sprawdzone przepisy

Pasta z czosnku niedźwiedziego – przepis

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Zupa z czosnku niedźwiedziego

Co to jest czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi (z łac. Allium Ursinum), nazywany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, jest zielonolistną rośliną o kwiatach przypominających konwalię.Warto wiedzieć, że jadalne są tylko jego liście, a białe kwiatki mają trujące właściwości.

Jak wygląda czosnek niedźwiedzi?

Wbrew pozorom nie jest podobny do czosnku pospolitego. Nie wykształca bowiem ząbków. Posiada za to duże, zielone, lancetowate liście. Roślina osiąga około 30 cm wysokości. Poza liśćmi ma piękne, białe kwiaty przypominające konwalię. Wyrasta z podłużnej cebuli, która w zewnętrznej części wyścielona jest białymi łuskami.

Czosnek niedźwiedzi – gdzie rośnie?

Czosnek niedźwiedzi bardzo często rośnie na leśnych polanach, zwłaszcza w wilgotnych, zacienionych miejscach i w dużych skupiskach wzdłuż strumienia i innych naturalnych cięgów wodnych. Można go spotkać w naszych Bieszczadach, Sudetach, czy Puszczy Białowieskiej, ale warto wiedzieć, że rośnie powszechnie na terenie całej Europy, a także Azji Mniejszej i Kaukazu.

Czosnek niedźwiedzi – kiedy zbierać?

Roślina ta pojawia się w okresie wiosennym i dość szybko przekwita. Zaczyna kwitnąć w maju i od tego momentu jej wartości znacznie spadają. Dlatego najlepiej jest zbierać liście w kwietniu, choć nowalijki pojawiają się już pod koniec marca i na te także warto „polować”.

Dlaczego „niedźwiedzi”? O genezie nazwy

Geneza nazwy pochodzi z obserwacji ludzi w dawnych czasach. Szczególnie zachowań… niedźwiedzi, które po przebudzeniu ze snu zimowego zajadały się tymi niewielkimi, zielonymi liśćmi. Wtedy szybko wyciągnięto wniosek, że skoro roślina ta potrafi wzmacniać organizmy tak potężnych zwierząt, jak niedźwiedzie, powinna mieć także duże działanie na człowieka. Od tej pory czosnek niedźwiedzi zaczął być stosowany w lecznictwie, a nawet stał się rośliną uprawną.

Czy czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną?

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 5 stycznia 2012 r. w sprawie ochrony gatunkowej roślin,czosnek niedźwiedzi – tak, jak wiele innych gatunków – jest objęty częściową ochroną. To oznacza, że nie można go zrywać w lesie, ale można go uprawiać u siebie w ogródku. A to oznacza, że jest dostępny także w niektórych warzywniakach i na targowiskach.

Czosnek niedźwiedzi – właściwości

  • Czosnek niedźwiedzi a układ krążenia

Składniki zawarte w liściach czosnku niedźwiedziego mogą podnieść poziom cholesterolu HDL (tego „dobrego”), a także obniżyć poziom trójglicerydów, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby wieńcowej. Wszystko to za sprawą adenozyny – substancji odpowiedzialnej za rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym zmniejszenie ryzyka powstawania zakrzepów.

  • Czosnek niedźwiedzi a układ odpornościowy

Za sprawą związków siarki czosnek niedźwiedzi skutecznie zapobiega rozwojowi infekcji o podłożu wirusowym. Jest naturalnym antybiotykiem, bardzo pomocnym w zwalczaniu bakterii odpowiedzialnych za wywoływanie stanów zapalnych. Ponadto substancje zawarte w takim czosnku stymulują układ odpornościowy do produkcji immunoglobulin odpowiedzialnych za ochronę organizmu przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych.

  • Czosnek niedźwiedzi a układ pokarmowy

Czosnek niedźwiedzi odpowiedzialny jest za usprawnienie pracy jelit i wzmożone wydzielanie żółci. Dzięki temu chroni przed powstawaniem wzdęć oraz bolesnych zaparć.

  • Czosnek niedźwiedzi a choroba nowotworowa i reumatyzm

Związki siarki zawarte w roślinie wykazują silne działanie przeciwutleniające. Dzięki temuukład odpornościowy zostaje pobudzony do walki z komórkami nowotworowymi. Siarkaodpowiedzialna jest też za regenerację i sprawne funkcjonowanie stawów. Zmniejsza odczynnik zapalny odpowiedzialny za wywoływanie dolegliwości bólowych w przebiegu choroby reumatoidalnej.

Ponadto:

  • Zawarte w czosnku związki siarki działają jak filtr odtruwający, wspomagając wątrobę w procesach oczyszczania.
  • Nie podrażnia układu trawiennego tak, jak tradycyjny czosnek.
  • Wykazuje pozytywny wpływ na „dobre” bakterie jelitowe.
  • Ma działanie przeciwpasożytnicze.
  • Zawiera szereg witamin (B1, B2, B3 i witamina C) i mikroelementów (fosfor, magnez, mangan, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo).

Czosnek niedźwiedzi – zastosowanie

Czosnek niedźwiedzi znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni – jako dodatek do dań głównych, śniadań i kolacji. Jest ciekawym urozmaiceniem diety i sposobem na wzbogacenie jej o naturalne składniki, pełne pożądanych witamin i makroelementów. Choć jest niepozorną rośliną, można użyć go w jedzeniu na wiele sposobów.

Czosnek niedźwiedzi – jak spożywać?

Świeży czosnek jest rośliną sezonową, więc jeśli chcesz cieszyć się jej smakiem cały czas, pomyśl o zasuszeniu lub zamrożeniu listków (wiedz jednak, ze suszony traci wiele ze swoich cennych właściwości; lepsze będzie mrożenie).Świeżymożesz blanszować i przygotować na jego bazie sosy, wiosenne pasty kanapkowe, dodawać do twarożku, jajecznicy, albo pesto. Mrożony zaś świetnie nadaje się do wykorzystania jako dodatek do sosów oraz pieczonych czy duszonych potraw.

W postaci suszonej to ciekawa przyprawa, która może stanowić wyrazisty dodatek do wielu potraw. Dobrze komponuje się ze smakiem suszonych pomidorów, dlatego znajduje się często w różnych mieszankach przyprawowych (sprawdź tutaj). Z kolei drobno pokrojony wrzuć do codziennej zupy. Liście wykorzystaj – tak, jak szpinak lub rukolę – jako bazę sałatki. Wypróbuj też kiszony czosnek niedźwiedzi – jego przygotowanie wymaga trochę wysiłku, ale Twój organizm podziękuje Ci za taki rarytas; roślina będzie wtedy też nieco łagodniejsza w smaku.

Jak przechowywać czosnek niedźwiedzi?

Jeśli jesteś po zbiorach i nie zdołasz wykorzystać wszystkich świeżych liści, wypróbuj mrożenia lub suszenia. To dwie najbardziej popularne metody przedłużenia przydatności do spożycia, przy czym mrożenie jest nieco lepsze od suszenia, bo pozwala zachować więcej wartości odżywczych rośliny. Kilka dni czosnek wytrzyma w lodówce. Nieco dłużej jeśli zbierzesz go razem z łodyżką i włożysz do wody.

Czosnek niedźwiedzi – przeciwwskazania

Zdrowotnych przeciwwskazań do spożywania czosnku niedźwiedziego nie jest wiele. Zalicza się do nich: problemy z krzepnięciem krwi i zbliżające się operacje, wrzody żołądka i/lub dwunastnicy, afty w jamie ustnej i ostra choroba zapaleniowa jelit.

Mniej oczekiwanym, ale bardzo ważnym przeciwwskazaniem jest także… brak pewności co do prawidłowego rozpoznania rośliny. Czosnek niedźwiedzi można bowiem łatwo pomylić z konwalią, która zjedzona wykazuje działanie trujące, a także obrazkami plamistymi – rzadszymi, ale też trującymi, powodującymi problemy z oddychaniem. Najlepiej jest kierować się nie tylko wzrokiem, ale też zmysłem powonienia – czosnek niedźwiedzi ma specyficzny zapach podobny do czosnku pospolitego.

Ile czosnku niedźwiedziego spożywać?

Dziennie nie powinniśmy również przekraczać dawki około 3-5 gramów czosnku niedźwiedziego. Spożywanie niniejszej substancji w nadmiernej ilości może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Przed nadmiernym spożywaniem wspomnianej odmiany czosnku przestrzega się również kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

Czosnek niedźwiedzi – gdzie kupić?

Czosnek niedźwiedzi kupisz najłatwiej w sklepach ze zdrową żywnością, również internetowych. Znajdziesz go niekiedy w marketach i na targowiskach z warzywami oraz owocami.

Czosnek niedźwiedzi – cena

Czosnek suszony możesz nabyć w cenie około 5 złotych za 10 gram. Za cebulki przeznaczone do sadzenia (50 sztuk) zapłacisz natomiast około 30 złotych.

Czosnek niedźwiedzi – przepisy

wiosenna-pasta Czosnek niedźwiedzi – co to jest? Właściwości, zastosowanie i sprawdzone przepisy

Wiosenna pasta z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 1 szklanka nasion słonecznika,
  • 1 garść liści świeżego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

Nasiona słonecznika zalej wodą i pozostaw na noc do namoknięcia. Następnego dnia wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką pastę. Doprawwedług uznania. Pasta doskonale smakuje skomponowana z kromką razowego chleba.

Pyszne i zdrowe pesto z czosnku niedźwiedziego

Umyj liście czosnku i osusz. Podpraż na patelni ulubione ziarna: pestki słonecznika, dyni lub orzechy. Posiekaj je drobno i wymieszaj z czosnkiem. Dodaj nieco oliwy, a także parmezanu. Utrzyj całość ręcznie lub zblenduj. Dla smaku dodaj nieco soku z cytryny, pieprzu i soli. Wykorzystaj do dań z makaronu, pieczonych ziemniaków lub kanapek. Smacznego!

Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • 50 g masła,
  • 2 cebule,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 litr bulionu,
  • 200 g czosnku niedźwiedziego,
  • Śmietana 18%,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

  • W garnku z grubym dnem rozpuść masło, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu aż do zeszklenia i lekkiego zmięknięcia. Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlej gorący bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniuok. 20 min. – aż ziemniaki staną się miękkie.
  • Czosnek niedźwiedzi dobrze umyj i usuń twarde ogonki. Grubo posiekaj, wrzuć do gorącej zupy i gotuj chwilę aż czosnek zwiędnie. Możesz zmiksować zupę na gładki krem – wykorzystaj do tego bledner. Dodaj do zupy śmietanę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Gotowe!
  • Podsumowanie

    Czosnek niedźwiedzi ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze oraz niezwykłe walory smakowe powinien zająć stałe miejsce w kuchni każdego z nas. Pamiętaj jednak o nieprzekraczaniu zalecanej dziennej dawki spożyciai przeciwwskazaniach dotyczących jego stosowania. Najlepiej sadzić go samodzielnie – zarówno z powodu częściowej ochrony dziko rosnących roślin, a także ryzyka pomylenia czosnku z trującą konwalią w nieznanych rejonach. Zrywaj roślinę koniecznie wczesną wiosną, zanim na czosnku pojawi się kwiat – wtedy smakuje najlepiej i ma najwięcej witamin.