info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Cynamon CEJLOŃSKI laski - 50g - DeliFOOD

Laski cynamonu, cynamon cejloński laski cena, przepisy, właściwości

Cynamon CEJLOŃSKI laski - 50g - DeliFOOD

9,99 zł
Cena za 1KG / 1L: 199,80 zł
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Cynamon cejloński laski - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
Sri Lanka / MadagaskarDeliFOOD2025-11-30

Cynamon cejloński laski - Zastosowanie

Zastosowanie lasek cynamonu cejlońskiego w codziennej kuchni i nie tylko

Cynamon cejloński znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kuchni orientalnej, jak i polskiej.

  • Po pierwsze: świetnie komponuje się ze smakiem porannej owsianki z dodatkiem świeżego jabłka oraz siekanej żurawiny;
  • Po drugie: cynamon idealnie sprawdza się w roli przyprawy do domowego jogurtu z dodatkiem otrębów i musu owocowego;
  • Po trzecie: niniejsza przyprawa dobrze łączy się ze smakiem mięs oraz niektórych warzyw (np. bakłażana);
  • Po czwarte: warto dodać cynamon do domowych ciasteczek owsianych lub innych wypieków zbożowych.

Warto również wiedzieć, że przyprawa ta znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, zarówno podczas produkcji odżywczych balsamów do ciała, jak i perfum.

Cynamon cejloński laski - KCAL

Laski cynamonu cejlońskiego dostarczają do naszego organizmu niewielką ilość kalorii. W 100g niniejszego produktu znajdziemy około 247 kalorii. Warto jednak pamiętać, że w ciągu dnia nie powinniśmy dostarczać więcej niż zaledwie 5g cynamonu. Oznacza to, iż jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu zaledwie 12 kalorii.

Cynamon cejloński laski - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych cynamonu cejlońskiego w laskach

Większości z nas niepowtarzalny aromat cynamonu cejlońskiego jest bardzo dobrze znany. Korzenny zapach niniejszej przyprawy przywodzi nam na myśl przede wszystkim świąteczne wypieki oraz smaczne dania kuchni orientalnej. Niemniej jednak, cynamon znajduje znacznie szersze zastosowanie. Okazuje się, że przyprawa ta wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości. Ponadto, wprowadzenie cynamonu cejlońskiego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie ochronić nas przed występowaniem licznych chorób cywilizacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem cukrzycy typu II. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych lasek cynamonu cejlońskiego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić cynamon cejloński?

Cynamon cejloński mielony, czy w laskach? Który z nich warto wybrać?

Jak przechowywać cynamon cejloński?

Czy spożywanie dużych ilości cynamonu może zaszkodzić naszemu zdrowiu?

Czy cynamon cejloński można dodawać do kawy?

  • Cynamon cejloński – kcal;

  • Zastosowanie lasek cynamonu cejlońskiego w codziennej kuchni i nie tylko;

  • Cynamon cejloński laski – przepisy.

Skąd pochodzą i czym charakteryzują się laski cynamonu cejlońskiego?

Cynamon cejloński od setek lat znajduje niezwykle ważne miejsce zarówno w kulturze, kuchni, jak i medycynie naturalnej na terenie Azji. Niniejsza przyprawa uznawana jest za najlepszy z dostępnych na rynku gatunków cynamonu. Najczęściej jest ona dostępna w formie zwiniętych rurek (lasek) lub startego proszku (cynamon mielony). Przyprawa ta jest produktem otrzymywanym z cynamonowca cejlońskiego, wiecznie zielonego drzewa zaliczanego do rodziny wawrzynowatych. Cynamonowiec cejloński w naturalnych warunkach występuje na terenie wyspy Cejlon. Niemniej jednak, spotkać możemy go również na terenie Ameryki Południowej, Azji Wschodniej oraz na Antylach. Analiza światowego rynku ujawniła natomiast, że największym na świecie producentem cynamonu cejlońskiego jest Sri-lanka.

Laski niniejszej przyprawy pozyskiwane są z kory wyżej wspomnianego drzewa. Są one zwinięte po obu stronach i przybierają kształt dwururki składającej się z cienkich listków. Cynamon cejloński jest jasno brązowy i charakteryzuje się przyjemnym aromatem, który doskonale komponuje się ze smakiem zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Co ciekawe, kora cynamonowca cejlońskiego zbierana jest dwa, a nawet trzy razy w roku (zazwyczaj w porze deszczowej). Zanim przyprawa ta trafi na nasze stoły, musi zostać poddana licznym procesom obróbki, na które składają się ścinanie pędów drzewa oraz oczyszczanie zewnętrznej korowiny i wewnętrznych pozostałości po łyku. Następnie, cynamon krojony jest w cienkie paski i suszony na pełnym słońcu. To właśnie wtedy produkt ten zaczyna się charakterystycznie zawijać i swoim wyglądem przywodzić nam na myśl cygaro.

Warto wiedzieć, że laski cynamonu cejlońskiego są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale również zawierają w sobie zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują przeciwutleniacze, czyli substancje, które wykazują wysoce pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ponadto, produkt ten jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości witamin, w tym: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz K, jak również niezbędne minerały, takie jak: wapń, potas, fosfor, magnez, sód, żelazo oraz cynk. Co ciekawe, cynamon cejloński zawiera w swoim składzie śladowe ilości kwasów tłuszczowych, w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Cynamon cejloński – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Dzięki zawartości cennych dla zdrowia składników, witamin i minerałów, wprowadzenie lasek cynamonu cejlońskiego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia. Okazuje się, iż za sprawą aldehydu hydroksycynamonowego, przyprawa ta przyczynia się do zmniejszania stanów zapalnych w naszym organizmie. Liczne badania naukowe potwierdziły, iż może on wpływać na istotny spadek czynnika CRP (odczynnika stanu zapalnego) w przebiegu licznych chorób. Ponadto, cynamon zajmuje ważne miejsce w profilaktyce zaburzeń układu krążenia. Na podstawie obserwacji oraz badań o charakterze naukowym, ustalono, iż systematyczna suplementacja niniejszej przyprawy oddziałuje na obniżenie wartości ciśnienia krwi. Co ciekawe, zjawisko to zaobserwowano również w grupie tych osób, u których rozpoznano zespół metaboliczny oraz cukrzycę typu II.

Nie bez znaczenie jest również wpływ cynamonu na zwiększanie efektywności procesu odchudzania. Okazuje się, iż przyprawa ta może przyczyniać się do zmniejszenia wchłaniania glukozy oraz przyspieszenia procesów metabolicznych. Badania naukowe dowiodły, iż wprowadzenie cynamonu cejlońskiego do zdrowej diety sprzyja obniżaniu wartości wskaźnika BMI oraz zawartości tkanki tłuszczowej w ciele człowieka. Ponadto, przyprawa ta może oddziaływać na hamowanie opróżniania żołądka, a co za tym idzie zmniejszania tendencji do podjadania między posiłkami.

Warto również wiedzieć, że cynamon cejloński ceniony jest ze względu na swoje właściwości antynowotworowe. Wprowadzenie go do zdrowej diety, za sprawą aldehydu cynamonowego, wpływa na wspomożenie walki z nowotworem jelita grubego. Niemniej jednak, teza ta została potwierdzona wyłącznie na podstawie badań przeprowadzonych na szczurach. Co ciekawe, aldehyd cynamonowy wykazuje działanie profilaktycznie nie tylko w kierunku chorób układu krążenia, czy chorób nowotworowych, ale również zaburzeń o charakterze neurodegeneracyjnym. Naukowcy z Kalifornijskiego Uniwersytetu przekonują, iż substancja ta odpowiadać może za opóźnianie występowania objawów w przebiegu choroby Alzheimera. Współczesne doniesienia z dziedziny fitoterapii zwracają również uwagę na dobroczynny wpływ cynamonu cejlońskiego w kontekście leczenia dolegliwości żołądkowych. Okazuje się, iż substancje zawarte w niniejszej przyprawie łagodzą objawy zatrucia pokarmowego oraz biegunki. Ponadto, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy w przyszłości.

Mimo niewątpliwych właściwości zdrowotnych, jakie wykazują laski cynamonu cejlońskiego, należy pamiętać, że są one jedynie elementem zrównoważonej diety, a nie lekiem. Dlatego też, nie można stosować ich zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie niniejszej przyprawy w celach leczniczych każdorazowo powinno konsultowane być z doświadczonym lekarzem oraz/lub zaufanym farmaceutą.

Cynamon cejloński a cukrzyca

Cynamon cejloński ceniony jest ze względu na swój pozytywny wpływ na przebieg i profilaktykę cukrzycy typu II oraz insulinooporności. Badania dowodzą, iż składniki zawarte w niniejszej przyprawie oddziałują na obniżenie glikemii na czczo. Ponadto, cynamon wpływa na złagodzenie przebiegu insulinooporności poprzez zwiększenie ekspresji receptorów PPAR-α oraz PPAR-γ. Jednocześnie, przyprawa ta wpływa na stymulację receptorów insulinowych. Badania naukowe przeprowadzone na zwierzętach zasugerowały, iż substancje zawarte w cynamonie mogą wpływać na ekspresję transportera glukozy (GLUT-4). Dodatkowo, cynamon zwiększa syntezę glikogenu za sprawą aktywacji syntazy glikogenowej oraz zmniejszenia absorpcji glukozy w obrębie jelita cienkiego. Dlatego też, wprowadzenie cynamonu cejlońskiego do zrównoważonej diety, w połączeniu z aktywnym trybem życia, może istotnie przeciwdziałać rozwojowi cukrzycy typu II oraz insulinooporności w przyszłości.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania cynamonu cejlońskiego

Chociaż w większości przypadków spożywanie cynamonu cejlońskiego w odpowiednich ilościach wpływa pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie, warto wiedzieć, iż istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze, spożywanie niniejszej przyprawy nie jest wskazane w przypadku osób, które zmagają się z alergią na cynamon. Po drugie, związki zawarte w niniejszej przyprawie mogą wchodzić w negatywną reakcję z niektórymi środkami leczniczymi. W przypadku kontaktu cynamonu z metforminą może dochodzić do uszkodzeń wątroby. Połączenie stosowania statyn z cynamonem może odpowiadać za wywoływanie stanów zapalnych w obrębie powyższego narządu. Co ciekawe, cynamon może również zwiększać biodostępność niektórych farmaceutyków, co z kolei może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań.

Cynamon cejloński laski – cena

Laski cynamonu cejlońskiego sprzedawane są zazwyczaj w opakowaniach o wadze 50g. Niniejszy produkt kosztuje około 12,00 – 16,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena cynamonu cejlońskiego w laskach może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia wybranego cynamonu cejlońskiego.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące cynamonu cejlońskiego w laskach

Pytanie 1: Gdzie kupić cynamon cejloński? Laski cynamonu cejlońskiego dostępne są w niektórych marketach spożywczych oraz salonach zielarskich. Niemniej jednak, niniejszego produktu warto poszukać w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać dostęp nie tylko do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Cynamon cejloński mielony, czy w laskach? Który z nich warto wybrać? Cynamon cejloński dostępny jest zarówno w formie lasek, jak i formie mielonej. Cynamon mielony jest łatwy w stosowaniu. Natomiast cynamon cejloński w laskach na dłużej jest w stanie zatrzymać niepowtarzalny smak oraz aromat niniejszej przyprawy.

Pytanie 3: Jak przechowywać cynamon cejloński? Niniejszą przyprawę warto jest przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Zamykając ją w szklanym słoiku lub plastikowym pudełku z pokrywą, będziemy w stanie nie tylko na dłużej zachować aromat cynamonu, ale przede wszystkim jego cenne właściwości zdrowotne.

Pytanie 4: Czy spożywanie dużych ilości cynamonu może zaszkodzić naszemu zdrowiu? Spożywanie nadmiernych ilości cynamonu może wywierać negatywny wpływ na samopoczucie człowieka. Warto również pamiętać, iż substancje zawarte w niniejszej przyprawie mogą wchodzić w niekorzystne reakcje z niektórymi lekami. Dlatego też, przed wprowadzeniem cynamonu cejlońskiego do swojej codziennej diety, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie lekarza pierwszego kontaktu lub doświadczonego dietetyka.

Pytanie 5: Czy cynamon cejloński można dodawać do kawy? Cynamon w połączeniu z innymi przyprawami korzennymi stanowi doskonały dodatek zarówno do rozgrzewającej kawy, jak i herbaty. Przyprawa ta doskonale łączy się ze smakiem popularnego w miesiącach jesiennych pumpkin spice latte.

 

 

 

Podsumowanie

Cynamon cejloński w laskach to coś znacznie więcej niż doskonała przyprawa. To bezcenny składnik medycyny naturalnej. Okazuje się, że wprowadzenie go do zdrowej diety może zapobiegać licznych chorobom cywilizacyjnym, w tym chorobom układu krążenia, cukrzycy typu II oraz chorobom nowotworowym i otyłości.

Bibliografia

  1. Anderson, R. A., Qin, B., Canini, F., Poulet, L., & Roussel, A. M. (2013, December). Cinnamon counteracts the negative effects of a high fat/high fructose diet on behavior, brain insulin signaling and Alzheimer-associated changes. PLOS ONE, 8(12), e83243 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24349472;
  2. Bhattacharjee, S., Rana, T., Sengupta, A. (2007, October). Inhibition of lipid peroxidation and enhancement of GST activity by cardamom and cinnamon during chemically induced colon carcinogenesis in Swiss albino mice. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention 8(4), 578-82 journal.waocp.org/article_24657_e74c194e9dd382be3e25f58181f5170c.pdf;
  3. Casper, M., Kramer, M. R., Quick, H., Schieb, L. J., Vaughan, A. S., & Greer, S. (2016, March 22). Changes in the geographic patterns of heart disease mortality in the United States: 1973 to 2010. Circulation, 133(12), 1171-1180. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4836838/;
  4. Dzienis-Strączkowska S., Szelachowska M., Karolczuk-Zarachowicz M., Cynamon – rola w leczeniu cukrzycy?, Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Akademii Medycznej w Białymstoku;
  5. Kulczyński B. i wsp.: Znaczenie wybranych przypraw w chorobach sercowo-naczyniowych. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2016, 70, 1131-1141;
  6. Muhammad JS, Zaidi SF, Shaharyar S, Refaat A, Usmanghani K, Saiki I, Sugiyama T. Anti-inflammatory effect of cinnamaldehyde in Helicobacter pylori induced gastric inflammation. Biological and Pharmaceutical Bulletin. 2015 Jan 1;38(1):109-15;
  7. Qin B, Nagasaki M, Ren M, Bajotto G, Oshida Y, Sato Y. Cinnamon extract (traditional herb) potentiates in vivo insulin-regulated glucose utilization via enhancing insulin signaling in rats. Diabetes research and clinical practice. 2003 Dec 1;62(3):139-48;
  8. Ranasinghe, P., Jayawardana, R., Galappaththy, P., Constantine, G. R., de Vas Gunawardana, N. & Katulanda, P. (2012, December), Efficacy and safety of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) as a pharmaceutical agent in diabetes: a systematic review and meta-analysis;
  9. Sengsuk C, Sanguanwong S, Tangvarasittichai O, Tangvarasittichai S. Effect of cinnamon supplementation on glucose, lipids levels, glomerular filtration rate, and blood pressure of subjects with type 2 diabetes mellitus. Diabetology international. 2016 Jun 1;7(2):124-32;
  10. Sheng X, Zhang Y, Gong Z, Huang C, Zang YQ. Improved insulin resistance and lipid metabolism by cinnamon extract through activation of peroxisome proliferator-activated receptors. PPAR research. 2008;2008;
  11. Vallianou N, Tsang C, Taghizadeh M, Davoodvandi A, Jafarnejad S. Effect of cinnamon (Cinnamomum Zeylanicum) supplementation on serum C-reactive protein concentrations: A meta-analysis and systematic review. Complementary therapies in medicine. 2018 Dec.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów