Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Bulion drobiowy 50g - VIVIO
Bulion drobiowy 50g - VIVIO
Produkt niedostępny
Bulion drobiowy 50g - VIVIO - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | VIVIO |
Sól, cukier, maltodekstryna, tłuszcz drobiowy, skrobia ziemniaczana, por, cebula, lubczyk, pasternak, marchew, pietruszka, kwasek cytrynowy, kurkuma, kurkuma – barwnik naturalny, seler.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Bulion drobiowy 50g - VIVIO - Zastosowanie
Bulion jest stosowany, jako dodatek do zup i substytut zwykłego bulionu i kostki bulionowej.
Codzienne gotowanie zajmuje Ci wiele czasu? Bulion drobiowy w proszku to prosty sposób na oszczędność czasu i pieniędzy, a zupa pozostanie jak dotychczas doskonała w smaku.
Bulion drobiowy 50g - VIVIO - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych bulionu drobiowego marki VIVIO
Rosół to bez wątpienia jedna z najchętniej spożywanych przez nas zup. Zapewnia nam uczucie sytości i działa rozgrzewająco podczas przeziębienia i grypy. Dodatkowo, bulion stanowi podstawę licznych dań zdrowej kuchni, w tym zup pełnych warzyw. Niestety, niewielu z nas posiada wystarczającą ilość czasu na przygotowanie aromatycznego rosołu w zaciszu własnego domu. Dlatego też, podczas jego przyrządzania niejednokrotnie sięgamy po przyprawy w formie kostek lub proszku, dzięki którym w zaledwie kilka chwil możemy przygotować odżywczą zupę. Niemniej jednak, czy takie rozwiązanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia? I czym różni się bulion drobiowy marki VIVIO od innych produktów dostępnych na rynku? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
Bulion drobiowy naturalny – skład i najważniejsze wartości odżywcze;
Jak poszczególne składniki bulionu marki VIVIO mogą wpływać na nasze zdrowie i codzienne samopoczucie?
Przeciwwskazania dotyczące spożywania bulionu drobiowego VIVIO;
Bulion drobiowy – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące bulionu drobiowego marki VIVIO;
Gdzie kupić bulion drobiowy?
Czy bulion drobiowy zawiera w swoim składzie sztuczne barwniki?
Jak często można stosować bulion drobiowy w proszku?
Czy bulion drobiowy jest bezpieczny dla zdrowia.
Bulion drobiowy naturalny – skład i najważniejsze wartości odżywcze
Bulion naturalny marki VIVIO istotnie różni się od innych produktów dostępnych na rynku. Nie zawiera on w sobie nadmiernych ilości konserwantów, ani sztucznych barwników. Ponadto, możemy znaleźć w nim liczne przyprawy, które odpowiedzialne są za nadanie wyjątkowego aromatu przygotowywanym przez nas potrawom. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje:
- POR – roślina z rodziny czosnkowatych, pochodząca z regionu Azji Mniejszej. Co ciekawe, pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się już w Biblii. Warto jednak wiedzieć, że na ziemiach polskich por pojawił się dopiero za sprawą Królowej Bony. Na samym początku był on pożywieniem ludzi ubogich. Niemniej jednak, wraz z upływem lat zaczęto doceniać jego właściwości. Por jest bowiem źródłem cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Znajdziemy w nim nie tylko błonnik, ale także spore ilości witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C. Dodatkowo, por zawarty w bulionie drobiowym marki VIVIO jest źródłem wapnia, potasu i fosforu.
- CEBULA – warzywo, które zajmuje ważne miejsce w diecie człowieka już od tysięcy lat. Przede wszystkim znana jest ze swojego wyrazistego smaku i aromatu. Warto jednak wiedzieć, że cebula jest także wartościowym źródłem substancji o działaniu antybakteryjnym. To właśnie ona nadaje bulionowi drobiowemu marki VIVIO wyjątkowego smaku, który idealnie podkreśla charakter przygotowywanych przez nas potraw.
- LUBCZYK – znany również jako łakome ziele. Niniejsza bylina należy do rodziny selerowatych i od lat zajmuje ważne miejsce nie tylko w polskiej kuchni, ale także w ziołolecznictwie. Lubczyk jest rośliną wieloletnią o charakterystycznym zapachu, który w pierwszej kolejności może przywodzić nam na myśl seler. Co ciekawe, w wierzeniach ludowych, lubczyk uznawany jest za silny afrodyzjak. Warto również wiedzieć, że jest on źródłem cennych dla zdrowia substancji odżywczych, w tym soli organicznych, żywic oraz fitosteroli. Jego niezwykłe właściwości doceniane są zarówno przez producentów żywności, jak i kosmetyków pielęgnacyjnych.
- PASTERNAK – choć nieco zapomniany, od kilku sezonów coraz częściej wykorzystywany jest przez miłośników zdrowej kuchni. Dlatego też, nie mogło zabraknąć go w bulionie drobiowym marki VIVIO. Pasternak posiada nie tylko przyjemny smak (przypominający pietruszkę), ale także jest źródłem wartościowych dla naszego zdrowia składników. Nie bez znaczenia są zawarte w nim związki kumarynowe, błonnik, witamina C, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz potas. Co ciekawe, pasternak jest także łatwo dostępny i doskonale komponuje się ze smakiem przygotowywanych przez nas zup.
- MARCHEW – to warzywo bez którego trudno jest nam wyobrazić sobie smak aromatycznego rosołu. Chrupiące marchewki są bowiem od setek pokoleń nierozerwalne z tradycją polskiej kuchni. Ich delikatna słodkość oraz niezwykły aromat sprawia, że przyrządzane przez nas dania stają się wyjątkowe. Ponadto, marchewka jest niezwykle zdrowa. Należy pamiętać, że jest ona źródłem beta-karotenu, który jest niezwykle ważny nie tylko dla zdrowia naszych oczu, ale także skóry.
- PIETRUSZKA – kolejne z warzyw, którego nie mogło zabraknąć w bulionie marki VIVIO. Chociaż jej właściwości są dziś nieco niedoceniane, warto wiedzieć, że znajdziemy w niej całą masę cennych dla zdrowia składników odżywczych, w tym niezbędnych witamin. Ponadto, korzeń pietruszki posiada charakterystyczny, lekko ostrawy smak, który nadaje przygotowywanym przez nas zupom wyrazistości.
- KURKUMA – odpowiedzialna za nadanie pięknego koloru. Kurkuma to jedna z tych przypraw, która doceniana jest zarówno przez miłośników zdrowego odżywiania, jak i naukowców. Znajdziemy w niej sporą ilość przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto wiedzieć, że kurkuma jest na szeroką skalę wykorzystywana nie tylko w przemyśle kulinarnym, ale także farmaceutycznym i kosmetycznym.
- SELER – jedno z najstarszych warzyw na świcie. Seler korzeniowy to popularny składnik zup. Występuje on w postaci kulistej bulwy, która rozwija się pod ziemią. Seler odznacza się szorstką, jasno-brązową powierzchnią i białym miąższem. Oprócz wyjątkowego smaku, ta niezwykła roślina jest także w stanie zapewnić nam dowóz cennych składników odżywczych i minerałów. W selerze znajdziemy między innymi: witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E (uznawaną za źródło młodości) oraz witaminę K. Ponadto, niniejsze warzywo jest cennym źródłem minerałów, takich jak fosfor, żelazo, wapń oraz miedź.
Oprócz wymienionych wyżej składników, w bulionie drobiowym marki VIVIO znajdziemy także niewielkie ilości soli oraz cukru, maltodekstrynę, tłuszcz drobiowy, kwasek cytrynowy oraz skrobię ziemniaczaną.
Jak poszczególne składniki bulionu marki VIVIO mogą wpływać na nasze zdrowie i codzienne samopoczucie?
Podczas tworzenia naszego bulionu dołożyliśmy wszelkich starań, aby był on jak najbardziej bezpieczny dla naszego zdrowia. W odróżnieniu od innych produktów dostępnych na rynku, nie znajdują się w nim nadmierne ilości konserwantów, ani polepszaczy smaku. Ponadto, zioła oraz warzywa dostępne w naszym bulionie VIVIO są w stanie dostarczyć do organizmu zestaw cennych witamin i minerałów, które mogą wykazywać pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Warto przy tym pamiętać, że podstawą zdrowia jest zrównoważona dieta oraz systematyczna aktywność fizyczna. Tylko poprzez realizację zaleceń zdrowego stylu życia jesteśmy w stanie zapobiegać licznym chorobom o charakterze cywilizacyjnym.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania bulionu drobiowego VIVIO
W większości przypadków, stosowanie odpowiednich ilości bulionu drobiowego nie stwarza zagrożenia dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, warto wiedzieć, że istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego spożywaniem. Po pierwsze, ze względu na zawartość soli, bulion drobiowy nie powinien spożywany być w nadmiernych ilościach przez osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym i innymi zaburzeniami w obrębie układu krążenia. Po drugie, ze względu na zawartość cukru, produkt ten nie jest zalecany w diecie osób zmagających się problemem cukrzycy lub insulinooporności. Po trzecie, ze względu na zawartość pora oraz cebuli, bulion drobiowy powinien ze szczególną ostrożnością spożywany być przez osoby, u których rozpoznano istotne zaburzenia w obrębie funkcjonowania układu pokarmowego. Ponadto, poszczególne składniki niniejszego produktu mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się, aby wprowadzać go do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych, należy jak najszybciej zasięgnąć opinii w gabinecie specjalisty.
UWAGA NA ALERGENY: W bulionie drobiowym mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.
Bulion drobiowy – cena
Bulion drobiowy sprzedawany jest w opakowaniach o zawartości 50 gramów. Zazwyczaj zapłacimy za niego około 3,50 – 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena bulionu drobiowego może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na skład produktu. Unikając nadmiernej ilości sztucznych barwników oraz konserwantów, zyskamy większe bezpieczeństwo w zakresie naszego zdrowia.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące bulionu drobiowego marki VIVIO
Pytanie 1: Gdzie kupić bulion drobiowy? Niniejszy produkt dostępny jest w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, jeśli chcemy kupić bulion najwyższej jakości, powinniśmy poszukać go w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością lub w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Oprócz gwarancji smaku, w ten sposób możemy uzyskać również dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej.
Pytanie 2: Czy bulion drobiowy zawiera w swoim składzie sztuczne barwniki? Bulion naturalny marki VIVIO nie zawiera w swoim składzie sztucznych barwników. Jego unikalny kolor został osiągnięty za sprawą ziół oraz kurkumy (przyprawy o niezwykłych właściwościach zdrowotnych).
Pytanie 3: Jak często można stosować bulion drobiowy w proszku? Produkt ten możemy stosować sporadycznie. Na przykład wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie rosołu na bazie świeżych warzyw. Warto przy tym pamiętać, że bulion naturalny bez przeszkód możemy dodawać do przygotowywanych przez nas zup, a nawet sosów do kasz lub mięs.
Pytanie 4: Czy bulion drobiowy jest bezpieczny dla zdrowia? Stosowanie bulionu w odpowiednich ilościach oraz przy wykluczeniu wszelkich przeciwwskazań jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, należy pamiętać, że podstawą dobrego samopoczucia człowieka jest zrównoważona dieta, oparta o wysokiej jakości składniki roślinne (w tym świeże warzywa i produkty z pełnego ziarna).
Zastosowanie bulionu drobiowego w kuchni
Bulion naturalny marki VIVIO możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele sposobów.
- Po pierwsze: idealnie nadaje się on do przygotowywania pożywnych zup;
- Po drugie: warto przygotować z jego pomocą pyszny sos do mięs;
- Po trzecie: bulion drobiowy jest w stanie wzbogacić smak gotowanej kaszy, a nawet ryżu.
Podsumowanie
Bulion drobiowy marki VIVIO to świetna alternatywa dla kostek rosołowych, obfitujących w nadmierne ilości konserwantów i sztucznych barwników. Jest on niezwykle łatwy w zastosowaniu, a ponadto posiada przyjemny, pełen aromatycznych warzyw smak. Niniejszy produkt idealnie nadaje się do przygotowywania zup oraz smacznych sosów do mięs i kasz.
Bibliografia
- Benkeblia N., Onodera S., Shiomi N.: Variation in 1-fructo-exohydrolase (1-FEH) and 1-kestosehydrolysing (1-KH) activities and fructo-oligosaccharide (FOS) status in onion bulbs. Influence of temperature and storage time. J. Sci. Food Agric., 2005, 85, 227-234;
- Benkeblia N., Ueno K., Onodera S., Shiomi N.: Variation of fructooligosaccharides and their metabolizing enzymes in onion bulb (Allium cepa L. cv. Tenshin) during long-term storage. J. Food Sci., 2005, 70 (3), 208-214;
- Bornet F.R.J., Brouns F., Tashiro Y., Duvillier V.: Nutritional aspects of short-chain fructooligosaccharides: natural occurrence, chemistry, physiology and health implications. Digest. Liver Dis., 2002, 34 (2), 111-120;
- Bylaite E., Roozen J. P., Legger A., Venskutonis R. P., Posthumus M. A. Dynamic headspace - gas chromatography - olfactometry analysis of diffrent anatomical parts of lovage (Levisticum officinale Koch.) at eight growing stages. J. Agric. Food Chem. 2000;
- Kaack K., Christensen L.P., Hansen S.L., Grevsen K.: Non-structural carbohydrates in processed soft fried onion (Allium cepa L.). Eur. Food Res. Technol., 2004, 218, 372-379;
- Kraczkowska S., Suchocka Z., Pachecka J. Podwyższone stężenie homocysteiny we krwi jako wskaźnik zagrożenia zdrowia. Biuletyn Farmacji 3/2005, s. 19-24;
- Mortezaee K, Salehi E, Mirtavoos?Mahyari H, Motevaseli E, Najafi M, Farhood B, Rosengren RJ, Sahebkar A. Mechanisms of apoptosis modulation by curcumin: Implications for cancer therapy. J Cell Physiol. 2019; 234:12537-12550;
- Najda A., Wolski T., Ludwiczuk A,. Chromatographic analysis of essential oils occurring in roots and fruits of lovage (Levisticum officinale Koch.). 8th International Symposium on Separation Sciences. Advance in Separation Sciences on the day before the 100 years anniversary of chromatography discover. 8-12 September, Toruń, Poland, 2002;
- Polak R. i wsp. Analiza kinetyki sublimacyjnego suszenia liści lubczyku ogrodowego (Levisticum Officnale Koch.) Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2017.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.