Bio Sok z kapusty kiszonej 500ml - BIO FOOD
Bio Sok z kapusty kiszonej 500ml - BIO FOOD
Produkt niedostępny
Bio Sok z kapusty kiszonej bezglut. 500ml BIO FOOD - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | BIO FOOD |
SKŁAD: Kapusta kiszona*, sól (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna: 67 kJ / 16 kcal
Tłuszcz: <0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g
Węglowodany: 2,9 g
w tym cukry: <0,5 g
Białko: 1,1 g
Sól: 1,1 g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Bio Sok z kapusty kiszonej bezglut. 500ml BIO FOOD - Zastosowanie
W celach leczniczych można spożywać sok w ilości około 1-2 szklanek na dobę. Profilaktycznie wystarcza dawka wynosząca 1-2 łyżek dziennie. Można go pić w postaci surowej, jako napój. Ma dość specyficzny smak, ale łatwo można go polubić. Nie ma większego znaczenia, czy spożywany jest przed, w trakcie, czy po posiłku.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temp. 4ºC
Bio Sok z kapusty kiszonej bezglut. 500ml BIO FOOD - Opis produktu
Bio sok z kiszonej kapusty uzyskuje się poprzez bezpośrednie tłoczenie soku z kapusty oraz pasteryzację. Sok z kiszonej kapusty jest znany jako remedium na różne dolegliwości odkąd poznano sposoby na kiszenie kapusty i zaczęto je rozpowszechniać. Ten kwaśny napój powstały w wyniku fermentacji białej kapusty ma ciekawy, charakterystyczny smak i wspaniałe właściwości zdrowotne.
Swoje specyficzne właściwości sok z kiszonej kapusty uzyskuje poprzez fermentację białej kapusty z udziałem bakterii – między innymi szczepów Leuconostoci i Pediococcus, a także dodatek soli. Bakterie zawarte w soku z kiszonej kapusty mają właściwości dobroczynne – działają podobnie do naturalnych antybiotyków.. W skład soku z kapusty kiszonej wchodzą również fitoncydy o działaniu grzybo- i bakteriobójczym.
Wśród dobroczynnych składników soku z kiszonej kapusty należy wskazać przede wszystkim witaminy: B, C, E, P oraz beta-karoten i sole mineralne. Jeśli chodzi o kalorie, to taki sok nie zawiera ich prawie w ogóle – śmiało mogą go więc włączyć do diety osoby odchudzające się lub po prostu dbające o utrzymanie prawidłowej wagi. Jak wszystkie produkty fermentowane, sok z kapusty kiszonej zawiera mnóstwo probiotyków. Probiotyki to dobroczynne bakterie, które zasiedlają układ pokarmowy i dbają o jego prawidłową pracę.
Sok z kiszonej kapusty wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Występujący potas sprawia, że działa moczopędnie i odkwaszająco. Wzmaga apetyt i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Szczególnie cenny jest dla osób borykających się z dolegliwościami jelitowymi, odchudzających się lub pragnących poprawić swoją niską odporność. Dodatkowo właściwości grzybobójcze soku sprawiają, że jest on dobrym remedium na grzybice różnych narządów.
Sok z kiszonej kapusty stosowany jest także do płukania gardła przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Zawarte w kiszonej kapuście składniki bioaktywne sprzyjają profilaktyce nowotworowej.