BIO Orzechy brazylijskie 250g - VIVIO
BIO Orzechy brazylijskie 250g - VIVIO
Produkt niedostępny
- skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Boliwia | VIVIO |
Bio orzechy brazylijskie
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 2830kJ/687kcal
Tłuszcz 67,1g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 16,1g
Węglowodany 2,6g
w tym cukry 2,3g
Błonnik 7,5g
Białko 14,3g
Sól 0g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
- Zastosowanie
Orzechy brazylijskie są pyszną i zdrową przekąską. Spożywane w umiarkowanych ilościach, pomimo dużej kaloryczności, przyniosą wiele korzyści. Można dodawać je również do sałatek, jako składnik farszów lub uzupełnienie ciast i deserów.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Opis produktu
Żywność ekologiczna jest objęta kontrolą w trakcie całego procesu produkcji. Jej wytwarzanie odbywa się z troską o środowisko naturalne, jest wolna od GMO i nawozów syntetycznych. Bio orzechy brazylijskie od Vibio charakteryzuje wysoka jakość, świeżość i doskonały smak.
Orzechy brazylijskie są kaloryczne, ale zawierają wiele ważnych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i ochrony przed chorobami.
Orzechy brazylijskie są najlepszym źródłem selenu . Zjedzenie zaledwie jednego orzecha pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Selen aktywuje przeciwutleniacze w organizmie, zwalcza dzięki temu wolne rodniki i wzmacnia system odpornościowy. Selen wspomaga również pracę tarczycy, zapobiega tworzeniu się zatorów żylnych i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
Orzechy te są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są wysokokaloryczne (ponad 680 kcal w 100g) jednak ze względu na NNKT warto je jeść, oczywiście w ograniczonych ilościach. NNKT wpływa na obniżenie "złego cholesterolu" , pomagają zdrowie układu krwionośnego i zapobiegać chorobom takim jak miażdżyca, udar czy zawał serca.
Białko zawarte w orzechach to komplet aminokwasów potrzebnych do prawidłowego wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek.
Orzechy brazylijskie to również źródło witamin i minerałów takich jak miedź, magnez, mangan, potas i żelazo oraz witamin z grupy B potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz witaminy E - silnego przeciwutleniacza.
Z orzechów wytwarza się olej, który można dodawać do sałatek, surówek i sosów.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.