Ananas liofilizowany 20g - fivio
Ananas liofilizowany 20g - fivio
Ananas liofilizowany - skład
MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|
fivio | 2025-02-28 |
100% ananas liofilizowany
Składniki odżywcze:
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1495 kj / 353 kcal |
Tłuszcz | 0.7 g |
w tym kt nasycone | <0.1 g |
Węglowodany | 88 g |
w tym cukry | 66 g |
Błonnik | 9.4 g |
Białko | 3.4 g |
Sól | 0.02 |
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Ananas liofilizowany - Zastosowanie
Przykładowe zastosowanie: zdrowa przekąska w ciągu dnia lub dodatek do pożywnego śniadania, dań na słodko jak i wytrawnie. Owoce liofilizowane to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Sprawdza się również jako aromatyczny dodatek do herbaty.
Ananas liofilizowany - Opis produktu
Ananas liofilizowany - prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Posiada głęboki, egzotyczny smak. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy z grupy B a także witaminę A i PP. Ananas jest źródłem magnezu, miedzi, żelaza cynku a także fosforu Owoce poddane procesowi liofilizacji nie zawierają cukru dodanego, jedynie ten występujący naturalnie w owocach. Ananas bogaty jest w bromelainę.
Liofilizacja jest procesem suszenia produktów poprzez zamrożenie i odparowanie wody. Dzięki temu procesowi owoce i warzywa zachowują swoje wartości odżywcze, kolor a także smak. Proces liofilizacji ma wiele zalet i zdecydowanie przeważa nad suszeniem. Jednym z pozytywnych aspektów żywności liofilizowanej jest możliwość długiego przechowywania bez utraty wartości odżywczych. Proces ten uniemożliwia rozwój bakterii w związku z czym stosowanie konserwantów i innych dodatków nie jest potrzebne.