info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Amarantus ziarno 500g - VIVIO

Amarantus cena ziarno, przepisy

Amarantus ziarno 500g - VIVIO

9,44 zł
Cena za 1KG / 1L: 18,88 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Amarantus ziarno - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
Polska / IndieVIVIO

Składniki: Ziarno amarantusa

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Amarantus ziarno - Zastosowanie

Jak przyrządzić amarantus?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy amarantus może być spożywany na surowo? Do bezpośredniego spożycia nadaje się amarantus ekspandowany. W wyniku procesu napowietrzania został on uprażony jak popcorn. Przypomina nieco ryż preparowany, a jego ziarna są większe i jaśniejsze, niż te nieekspandowane. W takiej postaci można dodać szarłat do owsianki, znakomicie smakuje także z mlekiem lub jogurtem. A jak ugotować ziarna w naturalnej, surowej postaci? Istnieją dwie szkoły. Jedna z nich głosi, żeby dodawać amarantus bezpośrednio do wrzącej, osolonej wody. Jedna szklanka nasion na 3 szklanki wody to idealne proporcje. Następnie należy zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut. Gdy amarantus wchłonie całą wodę, to znak, że jest gotowy do spożycia. Innym sposobem jest zalanie od razu nasion szarłatu wodą z dodatkiem soli i gotowanie do momentu wchłonięcia wody. Amarantus można dodać również bezpośrednio do zupy. Pamiętajmy jednak o tym, że znacznie zwiększy on swoją objętość pod wpływem gotowania. Ziarna będą również doskonałym dodatkiem do wypieku chleba. Z uwagi na uniwersalny smak, amarantus można stosować zarówno do deserów, faszerowanych warzyw, zup, jak i dań mięsnych.

Amarantus ziarno - KCAL

Amarantus - kalorie. Ile dziennie można zjeść?

W 100 gramach nasion znajduje się około 370 kalorii. Amarantus należy do grupy produktów bardzo sycących, więc z powodzeniem może być stosowany przez osoby na diecie. Pozwoli uniknąć podjadania między posiłkami i dostarczy organizmowi cennych składników odżywczych. W porównaniu do kaszy i ziemniaków zawiera o wiele więcej błonnika pokarmowego. Można więc wykorzystać go do obiadu jako źródło węglowodanów. Nie ma ograniczeń dotyczących dziennego spożycia.

Amarantus ziarno - Opis produktu

Amarantus bez wątpienia zasługuje na miano zboża XXI wieku. Majowie i Aztekowie uważali, że jest on źródłem siły i męstwa wojowników. Zawiera aż 18% łatwo przyswajalnego białka, wszystkie niezbędne aminokwasy oraz składniki mineralne tj. wapń, fosfor, potas i magnez. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się jego nasiona zarówno w całości, jak i w wersji rozdrobnionej. Stanowi wartościowy dodatek do wypieku chleba, doskonale łączy się z musli i owsiankami. Jest również rośliną cenioną ze względu na swojego walory dekoracyjne. Poznaj właściwości amarantusa i dowiedz się, w jaki sposób wykorzystać go w kuchni.

Amarantus – co to takiego? Jak wygląda, smakuje i gdzie rośnie?

Amarantus (inaczej szarłat wyniosły, szarłat wiechowaty) to roślina, której nasiona zawierają aż 18% łatwoprzyswajalnego białka. Pod tym względem wyróżnia się na tle innych zbóż. Dorasta do 3 metrów wysokości, ma charakterystyczne kwiaty, które mogą przybierać barwę od złocistej, po różową, a nawet purpurową. Uprawiany jest w wielu rejonach świata, a wywodzi się najprawdopodobniej z rejonów Ameryki Środkowej. Jego właściwości docenili już Inkowie i Aztekowie. Do Europy trafił dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. W Polsce największe rejony uprawne znajdują się na Lubelszczyźnie. Amarantus stanowi surowiec do produkcji mąki i kaszy. Dostępny jest również w formie płatków i w wersji ekspandowanej. Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywany przez osoby uczulone na ten składnik. Wykorzystywany jest także w przemyśle farmaceutycznym. Pozyskuje się z niego olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest silnym przeciwutleniaczem, wykazuje właściwości nawilżające, odżywia, wzmacnia naskórek, przyspiesza gojenie ran. Amarantus nie jest rośliną wymagającą, jeśli chodzi o warunki uprawne. Lubi żyzną ziemię i jest odporny na suszę. Siew odbywa się w maju, natomiast zbiory przypadają na okres października i listopada. Jak smakuje ziarno? Ma charakterystyczny słodkawy smak z orzechową nutą. Wyróżnia się kilka gatunków tej rośliny. Niektóre rodzaje zaliczane są do chwastów, inne mają wyłącznie ozdobny charakter. Najbardziej popularne gatunki uprawne w Polsce to caudatus i cruentus.

Dlaczego warto go jeść?

Amarantus warto włączyć do swojej diety zwłaszcza ze względu na wysokie zawartości łatwoprzyswajalnego białka. Pod względem składu biologicznego przewyższa ono białko zawarte w soi. Zawiera cenne dla zdrowia aminokwasy, może więc zastąpić produkty mleczne osobom, które nie tolerują laktozy. Co więcej, amarantus zasługuje na szczególną uwagę ze względu na łatwostrawną skrobię, która szybko dostarcza organizmowi duże dawki energii. Amarantus to także źródło magnzeu, fosforu, wapnia i potasu. Tych składników mineralnych jest o wiele więcej niż w pozostałych gatunkach zbóż.

Co lepsze: amarantus, czy komosa ryżowa (quinoa)?

Zarówno amarantus, jak i komosa ryżowa to źródło pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawartość tych składników odżywczych jest zbliżona. Oba rodzaje ziaren nie zawierają glutenu. W nasionach amarantusa odnajdziemy skwalen, który może pozytywnie wpływać na hamowanie procesu starzenia się komórek. Natomiast komosa ryżowa zawiera saponiny o działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Nasiona amarantusa i komosy zasługują więc na szczególną uwagę. Nie da się jednoznacznie wskazać, które z nich są bardziej wartościowe dla naszego organizmu.

Przeciwwskazania

Co do zasady nie ma przeciwwskazań do spożywania nasion amarantusa, jednak jak każdy produkt żywieniowy, ten również może wywoływać reakcje alergiczne. Uczulenie na szarłat należy jednak do rzadkości. Z uwagi na brak glutenu w amarantusie, jest on całkowicie bezpieczny dla osób z celiakią. Kilkukrotnie wyższa zawartość żelaza niż w tradycyjnych zbożach, a nawet mięsie sprawia, że warto włączyć go do diety kobiet w ciąży, osób chorych na anemię oraz cierpiących na schorzenia układu kostnego. Amarantus będzie również odpowiedni dla cukrzyka. Badania naukowe dowodzą, że obniża on poziom glukozy we krwi.

Gdzie można kupić szarłat?

Amarantus dostępny jest w formie mąki, płatków oraz ziarna w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Spotkać możemy go także na sklepowych pólkach w wielu znanych supermarketach. O wiele lepszą jakością odznaczają się jednak produkty dostępne w wyspecjalizowanych sklepach. Charakterystyczny zapach ziaren amarantusa, niektórym przypominający woń pleśni, jest typowy dla tej rośliny, nie świadczy o złych warunkach przechowywania. Można się go pozbyć w wyniku obróbki termicznej nasion.

Co zawiera? Jakie są jego właściwości?

Nasiona amarantusa zawierają witaminy i minerały cenne dla naszego organizmu. Są one bardzo dobrym źródłem manganu, wapnia, niklu, potasu, żelaza i miedzi. Badania naukowe dowodzę, że już 100 gram ziaren w różnej postaci zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na białko nawet w 32%. Co więcej, mąka z amarantusa charakteryzuje się prawie dwunastokrotnie wyższą zawartością witaminy B6, niż zwykła mąka pszenna! Olej z szarłatu charakteryzuje się wysoką zawartością fitosteroli oraz tokoferoli i tokotrienoli, które są pochodną witaminy E i wykazują działanie silnie przeciwutleniające. Z uwagi na dużą zawartość błonnika pokarmowego, amarantus wykazuje również właściwości redukujące stężenie cholesterolu we krwi. Badania prowadzone w grupie osób chorych na nadciśnienie tętnicze wykazały, że olej z amarantusa może przyczyniać się do stabilizacji ciśnienia krwi. Jest także zalecany w profilaktyce i leczeniu zaburzeń diabetologicznych. Naukowcy wskazują, że ziarna amarantusa skutecznie obniżają poziom glukozy w surowicy krwi.

Amarantus ziarno

 

Bibliografia:
Klebaniuk R. i wsp.- „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych z udziałem amaranthusa”; Probl Hig Epidemiol 2018, 99(1): 82-87

Sułkowski Maciej, Gawlik-Dziki Urszula, Czyż Jarosław – „Komosa ryżowa- słabo znane pseudozboże o kosmicznych właściwościach”; Kosmos. Problemy nauk biologicznych. Tom 60, Numer 3-4, str 475-481

Gajewska Renata, Lebiedzińska Anna, Malinowska Ewa, Szefer Piotr – „Ocena jakości zdrowotnej szarłatu (amarantusa)”; ROCZN. PZH, 2002, 53, NR 2, 141-147

Kaźmierczak Anna, Bolesławska Izabela, Przysławski Juliusz – „Szarłat – jego wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych”; Nowiny Lekarskie 2011, 80, 3, 192 -198

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów