
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Korea | - brak - |
- Skład
algi morskie
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 1240kJ/298kcal
Tłuszcz 4,4g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1g
Węglowodany <0,5g
w tym cukry <0,5g
Białko 45g
Sól 0,41g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
- Zastosowanie
Nori używa się głównie do zawijania sushi, ale można je również dodawać, po wcześniejszym połamaniu na mniejsze kawałki do zup i sałatek. Przygotowując sushi ułóż arkusz nori na bambusowej macie, błyszczącą stroną do maty, pokryj go specjalnie przygotowanym ryżem oraz dodatkami (ryba, awokado, omlet) i zawiń w rulon. Następnie pokrój na małe kawałki. SMACZNEGO!
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu
- Opis produktu
Nori to suszone, prażone i prasowane arkusze jadalnych alg morskich przygotowywanych z rodzaju czerwonych krasnorostów zwanych Porphyra (Porphyra yezoensis, Porphyra tenera). Algi te uprawiane są na licznych morskich farmach w Azji, a największym ich producentem jest Japonia. Nori zawiera mnóstwo dobroczynnych minerałów, m.in. jod, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, kobalt oraz witaminy A, B1, B2, B6, niacyna i C.
Spożywanie różnego rodzaju alg morskich niesie ze sobą spore korzyści zdrowotne.
- Przeciwwskazania
Produkt zawiera naturalnie wyższą ilość jodu. Wysokie dawki jodu mogą wpłynąć szkodliwie na zdrowie, m.in. zaburzyć pracę tarczycy. Zaleca się spożywać nie więcej niż 4g (około 1,5 arkusza) alg morskich dziennie, co odpowiada około 0,2mg jodu.
Opakowanie zawiera saszetkę z pochłaniaczem wilgoci, która chroni zawartość opakowania. Nie spożywać saszetki z pochłaniaczem wilgoci! Saszetkę wyrzucić natychmiast po otwarciu opakowania.