DARMOWA DOSTAWA OD 79ZŁ PRZY ZAKUPIE WYBRANYCH PRODUKÓW    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Chilli con pinto 440g - VIVIO

%Chilli con pinto 440g VIVIO, fasola pinto, wege, bez konserwantów

Chilli con pinto 440g - VIVIO

Cena regularna: 10,19 zł
7,20 zł
Najniższa cena z 30 dni: 9,25 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Chilli con pinto - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

pulpa pomidorowa 34%, woda, ciecierzyca gotowana 11%, fasola pinto12%, cebula 9,5%, seler 9%, marchew 6,7%, olej rzepakowy, sól, skrobia modyfikowana, czosnek, papryka słodka w proszku, natka pietruszki, papryka wędzona, oregano, rozmaryn, kminek, pieprz, liść laurowy

Zawiera alergeny: seler i produkty pochodne.

Przechowywać w temp. pokojowej, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 72 godziny.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Chilli con pinto - Zastosowanie

Chilli Con Pinto to gotowe danie przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Potrawkę wystarczy podgrzać w kuchence mikrofalowej lub garnku. Można spożywać ją jako samodzielny posiłek lub dodatek do ziemniaków, pieczywa czy makaronu. Doskonale komponuje się z produktami pełnoziarnistymi oraz świeżymi warzywami. Sprawdzi się także jako farsz lub gęsty sos do mięs.

Chilli con pinto - KCAL

Chilli Con Pinto to danie niskokaloryczne. 100 g produktu dostarcza jedynie 45 kcal. Cała porcja potrawki to zatem około 100 kcal! Ponadto produkt charakteryzuje się niską zawartością cukrów prostych oraz tłuszczów. W porcji znaleźć można zaledwie 11 g węglowodanów, z czego zdecydowaną większość stanowią węglowodany złożone. Chilli Con Pinto stanowi idealną propozycję dla osób dbających o linię oraz dla wegan i wegetarian.

Chilli con pinto - Opis produktu

Wszystko co powinieneś wiedzieć na temat wartości odżywczych i zastosowania Chilli Con Pinto

Szybkie dania gotowe wcale nie muszą być niezdrowe i pełne sztucznych dodatków i barwników! Wystarczy umiejętne połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, by stworzyć przepyszne danie pełne witamin i błonnika. Chilli Con Pinto to łatwy i szybki sposób na pełnowartościowy posiłek. Wystarczy kilka minut, by bez wysiłku stworzyć oryginalny obiad lub kolację.

Czy Chilli Con Pinto to dobre źródło białka?

Czy Chilli Con Pinto można spożywać na diecie?

Czy Chilli Con Pinto zawiera alergeny?

  • Chilli Con Pinto – kcal

  • Chilli Con Pinto - zastosowanie

Czym jest Chilli Con Pinto?

Chilli Con Pinto to gotowe danie sporządzone na bazie naturalnych surowców. Pomysł na tego rodzaju potrawę wywodzi się z kuchni meksykańskiej, w której to królują pomidory i ostre przyprawy. Oryginalne danie zawiera mięso mielone, które u nas zostało zastąpione ciecierzycą i fasolą. Starannie dobrane składniki pełne są prozdrowotnych składników odżywczych, takich jak witaminy, białko i sole mineralne.

Chilli Con Pinto to produkt w 100% roślinny. Doskonale nadaje się dla wegan i wegetarian. Jego receptura opiera się na pomidorach, ciecierzycy i fasoli pinto. Dodatek świeżych przypraw sprawia, że produkt cechuje się wyjątkowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi świetną propozycję na obiad lub kolację. Jest bardzo sycący oraz pozwala uzupełnić dietę w wiele niezbędnych soli mineralnych i witamin.

Wartości odżywcze Chilli Con Pinto

Chilli Con Pinto opiera się na składnikach roślinnych, dzięki czemu cechuje się niską kalorycznością. 100 g produktu to jedynie 45 kcal! Białko i błonnik pokarmowy zawarte w ciecierzycy i fasoli pinto gwarantują długotrwałą sytość. Jednocześnie Chilli Con Pinto zawiera niewielkie ilości tłuszczów oraz cukrów prostych. Wszystko to sprawia, że nasze gotowe danie sprawdzi się doskonale na diecie odchudzającej oraz redukcyjnej.

Mieszanka zdrowia, czyli o składnikach Chilli Con Pinto

W składzie Chilli Con Pinto znaleźć można same pełnowartościowe i odżywcze składniki. Receptura naszego dania została oparta na ciecierzycy i fasoli pinto. Dodatek pysznego sosu i całej gamy przypraw pozwolił stworzyć oryginalne danie pełne smaku i zdrowia.

Ciecierzyca uznawana jest za jeden z najlepszych substytutów mięsa w diecie wegan i wegetarian. Badania wskazują, że zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, poza tymi zawierającymi siarkę. Te ostatnie dostarczyć można w diecie z produktów pełnoziarnistych, takich jak pieczywo czy makarony. Dane literaturowe wskazują, że oprócz białka, ciecierzyca może również stanowić istotne źródło węglowodanów złożonych. Publikacje donoszą, że nasiona te zawierają także żelazo i kwas foliowy. Na uwagę zasługuje szczególnie pierwszy z wymienionych składników, gdyż jego niedobory są coraz częściej obserwowane w naszej populacji. Strączki te zawierają ponadto inne sole mineralne, takie jak: cynk, fosfor, mangan, magnez, miedź, potas, sód i wapń. Takie zestawienie składników odżywczych sprawia, że spożywanie ciecierzycy może wpłynąć korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego, wzmacniając naczynia krwionośne oraz zapewniając odpowiedni poziom hemoglobiny. Dane tabelaryczne wskazują również, że ciecierzyca obfituje w błonnik pokarmowy. Badania naukowe wykazały, że wpływa on bardzo korzystnie na pracę całego przewodu pokarmowego. Stymuluje ruchy perystaltyczne jelit oraz stanowi pożywkę dla naturalnej flory bakteryjnej naszego organizmu. Może zapobiegać zaparciom oraz zwiększać uczucie sytości. Naukowcy wykazali również, że jego odpowiednie spożycie może wpływać korzystnie na poziom cholesterolu LDL oraz cholesterolu ogółem. Ponadto istnieją badania potwierdzające odwrotną zależność pomiędzy ilością spożywania błonnika pokarmowego, a występowaniem nowotworu jelita grubego.

Fasola pinto również uznawana jest za bardzo dobre roślinne źródło białka. Ta odmiana popularnej fasoli cechuje się beżowym zabarwieniem z ciemnymi plamkami. Sama nazwa „pinto” z hiszpańskiego oznacza „malowane” właśnie w nawiązaniu do charakterystycznych brunatnych kropek. Według danych tabelarycznych, fasola pinto zawiera wiele cennych składników odżywczych. Poza białkiem znaleźć w niej można witaminy z grupy B, witaminę C oraz sole mineralne, takie jak magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Jak widać zatem, produkt ten może stanowić doskonały substytut mięsa w diecie roślinnej. Dane literaturowe wskazują również na wysoką zawartość błonnika pokarmowego w fasoli pinto. Jej regularne spożycie może zatem wspomóc pracę układu pokarmowego oraz wpłynąć korzystnie na proces odchudzania.

Chilli Con Pinto – naturalnie dla wegetarian, ale nie tylko!

Chilli Con Pinto to pełnowartościowy posiłek pozbawiony zbędnych konserwantów, wypełniaczy oraz emulgatorów. Nie zawiera dodatków cukrów prostych ani barwników. Jest to gotowe danie wykonane z surowców pochodzenia roślinnego. Nadaje się zatem dla wegan i wegetarian. Zawiera naturalne źródła białka oraz wielu witamin i soli mineralnych. Doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem bądź ziemniakami. Bogactwo przypraw sprawia, że Chilli Con Pinto charakteryzuje się wyrazistym i lekko ostrym smakiem. Z pewnością przypadnie do gustu nie tylko osobom przebywającym na diecie roślinnej, ale również niejednemu mięsożercy!

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące Chilli Con Pinto

Pytanie 1: Czy Chilli Con Pinto to dobre źródło białka?

Publikacje wskazują, że zarówno ciecierzyca, jak i fasola pinto mogą stanowić źródło niezbędnych aminokwasów egzogennych. Oba produkty cechuje jednak mała ilość aminokwasów siarkowych, czyli metioniny i cysteiny. Związki te można jednak znaleźć w produktach pełnoziarnistych. Aby posiłek z Chilli Con Pinto dostarczał pełnowartościowego białka, warto łączyć gotowe danie z pieczywem bądź makaronem.

Pytanie 2: Czy Chilli Con Pinto można spożywać na diecie?

Chilli Con Pinto to danie oparte głównie na warzywach. Cechuje się zatem niską kalorycznością oraz niewielką zawartością cukrów prostych. Strączki zawarte w produkcie mogą stanowić również źródło błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości i spowalnia wchłanianie cukrów prostych w przewodzie pokarmowym. Wszystkie te cechy sprawiają, że Chilli Con Pinto może być spożywane bez wyrzutów sumienia przez osoby przebywające na diecie odchudzającej.

Pytanie 3: Czy Chilli Con Pinto zawiera alergeny?

Chilli Con Pinto zawiera dużo różnych warzyw i przypraw. Niektóre z nich zaliczane są do silnych alergenów. Osoby uczulone na którykolwiek ze składników nie powinny spożywać tego dania. W gotowym produkcie znaleźć można m.in. strączki, seler, oregano, rozmaryn i kminek. Przed spożyciem należy dokładnie zapoznać się z informacjami na opakowaniu, aby zapobiec wystąpieniu ewentualnych niepożądanych reakcji ze strony organizmu.

 

 

Bibliografia

  1. Jukanti AK, Gaur PM, Gowda CL, Chibbar RN. Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review. Br J Nutr. 2012 Aug;108 Suppl 1:S11-26. doi: 10.1017/S0007114512000797. PMID: 22916806.
  2. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/ciecierzyca-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-ciecierzycy,21452.html [dostęp: 22.09.2020].
  3. Gorecka D. Błonnik pokarmowy – korzyści zdrowotne i technologiczne. Przemysł Spożywczy, 2009.
  4. Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol, 2015.
  5. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/fasola-pinto-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-fasoli-pinto,26025.html [dostęp: 22.09.2020].
  6. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/446737/nutrients [dostęp: 22.09.2020].

Opinie klientów