Mięta zielona liśc 25g
Mięta zielona liśc 25g
Mięta zielona liśc 25g
Mięta zielona liśc 25g

Mięta zielona liśc 25g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,99 zł

RABAT - 20%

4,99 zł

-20

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mięta zielona liśc 25g Wartości odżywcze

SKŁAD: 100% suszone liście mięty zielonej (Mentha spicata)


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Mięta zielona liśc 25g Zastosowanie

Napar z mięty zielonej stosuje się na poprawę trawienia.

 

Zastosowanie mięty pieprzowej w codziennej kuchni

Mięta z powodzeniem może służyć w kuchni. Stosowana bywa jako przyprawa do gotowania potraw. Świeże listki mięty dobrze komponują się z deserami, można je dodawać do sałatek, dipów, sosów. Mięta to popularna przyprawa w kuchni angielskiej – wykorzystuje się ją do przyrządzania sławnych sosów miętowych. Jednak najczęściej dodaje się ją do koktajli i deserów. Jako przyprawę używa się suszonych liści i młode wierzchołki pędów. Mięta jest dodawana do ziemniaków, zielonego groszku, sałatek owocowych, drinków i deserów.


Mięta zielona liśc 25g Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych mięty zielonej

Mięta należy do rodziny roślin jasnotowatych. Jednak nazwa „mięta” może odnosić się do nawet ponad 40 gatunków tej rośliny. Wśród rodzajów mięty te najpopularniejsze to: mięta pieprzowa, mięta polna, mięta zielona, mięta imbirowa, wonna, długolistna, nadwodna czy też mięta polna. Mięta, w dobie zielonych herbat, czystka, ostropestu, yerba mate i innych ziół czy naparów, zeszła na drugi plan. Szkoda, bo mięta ma wiele właściwości, które doceniane są zarówno w ziołolecznictwie, dietetyce jak i w medycynie.

Mięta zielona (Mentha spiccata) pochodzi z Egiptu, krajów bałkańskich i śródziemnomorskich. Uprawia się ją również w Polsce. Zawiera mniej mentolu niż mięta pieprzowa, co sprawia, że jej smak jest delikatniejszy i słodszy, a aromat bardziej roślinny.

Mięta znana jest od tysiącleci i szeroko wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Jest popularnym składnikiem gum do żucia, past do zębów i płynów do ust, a także kosmetyków i perfum.

Gdzie kupić miętę zieloną?

Mięta zielona - jak parzyć w prawidłowy sposób?

Mięta zielona - na co pomaga?

  • Przepisy z dodatkiem mięty zielonej

Co to jest i jak wygląda mięta zielona

Mięta zielona ma delikatniejszy smak niż mięta pieprzowa. W naturze można spotkać ją głównie w krajach śródziemnomorskich, na Bałkanach oraz w Egipcie. Jej łacińska nazwa to Mentha spicata. Roślina znana jest również pod swoją angielską nazwą – Spearmint. Zioło wspomaga pracę układu trawiennego. Napar z mięty warto pić w przypadku niestrawności i przejedzenia. Roślina ma charakterystyczny zapach, za który odpowiadają olejki eteryczne oraz mentol i menton. Jest też źródłem kwasów fenolowych, garbników, terpentyn i flawonoidów.

Mięta zielona – właściwości zdrowotne i wpływ na zdrowie

Mięta zielona to powszechnie stosowane zioło i środek leczniczy, który znaleźć można w wielu domowych apteczkach. Herbatka przyrządzona z liści mięty zielonej tradycyjnie jest stosowana w leczeniu gorączki, bólów głowy i chorób układu pokarmowego. Mięta zielona posiada wiele właściwości, to, m.in. właściwości moczopędne, pobudzające, wiatropędne, przeciwwymiotne czy łagodzące niestrawność. Łodygi mięty zielonej są macerowane i używane jako okłady na siniaki. Olejek aromatyczny znajdujący się w liściach zioła posiada właściwości antyseptyczne.

Herbatki ziołowe można sporządzać z liści mięty zielonej i stosować je u dzieci, które cierpią na kolki.

Olejek aromatyczny jest uzyskiwany z liści bądź z całej rośliny. Jest on wykorzystywany na skalę przemysłową jako czynnik nadający smak potrawą lub stosowany w produkcji środków do higieny jamy ustnej. Mięta zielona odstrasza owady i jest stosowana jako zioło, które układa się na podłodze. Szczury oraz myszy nie cierpią zapachu mięty zielonej. Dlatego też miętę zieloną umieszcza się na podłogach w domach, jak również trzyma ją w spichlerzach w celu trzymania z dala gryzoni od ziarna.

Wiele badań wykazało, że mięta ma dzięki swojemu składowi działanie przeciwutleniające, które przekłada się na redukowanie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, miażdżycy, nowotworów. Mięta zawiera wiele substancji z rodzaju przeciwutleniaczy, które hamują aktywność wolnych rodników – związków powodujących uszkodzenia na poziomie komórkowym i prowadzących do rozwoju wielu nieprawidłowości zdrowotnych, a także do starzenia.

Mięta zielona w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego

Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a tym samym – zmniejszające ból. Jest niezastąpiona w leczeniu problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia.

Mięta zielona w kosmetyce

Mięta jest składnikiem kosmetyków, który chroni skórę przed starzeniem się, rozświetla ją, reguluje pracę gruczołów łojowych. Świetnie sprawdza się również w walce z niedoskonałościami i trądzikiem. Pomaga zredukować zaskórniki i wypryski.

Miętę można użyć do pielęgnacji włosów. Obok oczywistych właściwości chłodzących przejawia również działanie przeciwłupieżowe. Stanowi skuteczny składnik preparatów do pielęgnacji skóry głowy i włosów, oczyszczając oraz zapobiegając nadmiernemu przetłuszczaniu się – wystarczy tylko dodać do ulubionego szamponu (bądź odżywki) kilka kropli olejku. Stosowany regularnie przyniesie pozytywne efekty.

Mięta zielona w aromaterapii

Olejek miętowy stanowi cenny składnik w aromaterapii, korzystny w przypadku przewlekłego zmęczenia i stresu. Niewątpliwie przyjemnym zastosowaniem olejku miętowego jest aromatyzacja powietrza za pomocą kominków oraz świec zapachowych. Mięta wspomaga koncentrację, łagodzi uczucie napięcia, a dodatek 10 kropli do kąpieli działa relaksująco oraz uspokajająco. Olejek miętowy można wykorzystać również do masażu – należy dodać 2 krople na łyżkę oleju bazowego i delikatnie wymasować ciało.

Przeciwskazania dotyczące spożywania mięty zielonej

O ile zioło mięty zielonej jest bezpieczne w użyciu, to olejek aromatyczny z mięty zielonej posiadając właściwości wzmagające krwawienia menstruacyjne nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży. Może on również powodować podrażnienia skóry u osób wrażliwych.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mięty zielonej:

Pytanie 1: Gdzie kupić miętę zieloną? Miętę zieloną możemy kupić zarówno w marketach spożywczych, sklepach zielarskich, jak i aptekach. Niemniej jednak, warto poszukać jej również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas nie tylko otrzymamy możliwość zakupu produktu w najwyższej jakość, ale również w atrakcyjnej cenie.

Pytanie 2: Mięta zielona - jak parzyć w prawidłowy sposób? Łyżeczkę suszonej mięty zielonej należy zalać 200 ml wrzącej wody, a następnie odstawić pod przykryciem na około 5-10 minut. Tak przygotowany napar można spożywać kilka razy dziennie lub w przypadku niestrawności.

Pytanie 3: Mięta zielona - na co pomaga? Napar z mięty zielonej

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Mięta zielona liśc 25g Opinie o produkcie: Mięta zielona liśc 25g

Mięta zielona liśc 25g przepisy / Mięta zielona liśc 25g zastosowanie

Napar z mięty zielonej

Napar z mięty zielonej

Składniki:

1 łyżeczka suszu mięty zielonej

1 szklanka wrzątku

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie naparu z mięty pieprzowej jest bardzo proste. Wystarczy wsypać susz do kubka lub filiżanki, zalać wrzątkiem i odstawić na 5-10 minut do zaparzenia. Pić ciepłe lub schłodzone z plasterkiem cytryny.


Lemoniada miętowa

Lemoniada miętowa

Składniki:

- 2 litry wody

- limonka

- garść liści mięty

- cukier lub miód

- kostki lodu

 

Sposób przygotowania:

Do wody w dzbanku wycisnąć połowę limonki, a drugą połowę pokroić w plasterki i dodać do dzbanka. Liście mięty delikatnie uciskać w dłoni aby powstały mikrouszkodzenia co pozwoli na wydostanie się soku z liści do wody. „Pomięte” listki mięty wrzucić do wody z limonką. Dosłodzić do smaku cukrem lub miodem i wrzucić kostki lodu. Dobrze zamieszać. Podawać w szklance przyozdobionej plasterkiem limonki i kilkoma listkami mięty. Można dorzucić kilka owoców (np. truskawek, borówek, malin).


Sos miętowy do mięs i dań z grilla

Sos miętowy do mięs i dań z grilla

Składniki:

- 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego

- 100 g świeżej mięty

- 3 łyżki winnego octu

- 3 łyżki wody

- sól morska do smaku

 

Sposób przygotowania:

Miętę umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Oberwać listki z głównych łodyżek i drobniutko posiekać. Do małego rondelka dodać cukier, ocet i wodę i gotować na wolnym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropu. Dodać pokrojoną miętę i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i gotowy sos ostudzić. Można dodatkowo zblendować, jednak wtedy sos stanie wie rzadszy. Tak przygotowany sos miętowy jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz dań z grilla. W Wielkiej Brytanii podawany jest do pieczonej baraniny.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...

Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety

Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]

czytaj więcej...