Zioła i przyprawy, które warto mieć w swojej kuchni w okresie jesienno-zimowym

Kiedy za oknami robi się coraz chłodniej, nasza odporność wystawiona zostaje na próbę. W okresie jesienno-zimowym najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii. Dlatego też, w tym wyjątkowym czasie przywiązujemy szczególną wagę do sposobu naszego odżywiania oraz poszukujemy środków, które będą stanowiły cenne wsparcie dla naszego układu immunologicznego. W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie przegląd najcenniejszych dla naszego zdrowia ziół oraz przypraw. Dlaczego imbir wspiera walkę z problemem przeziębienia? I jakie właściwości zdrowotne skrywają w sobie aromatyczne laski cynamonu? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego imbir jest cenny dla naszej odporności;
  • Jakie właściwości zdrowotne skrywają w sobie laski cynamonu;
  • Jaki wpływ na nasze zdrowie mają kwiaty lipy;
  • Czy warto mieć w swojej kuchni oregano.

herbs-923496_1920-1024x684 Zioła i przyprawy, które warto mieć w swojej kuchni w okresie jesienno-zimowym

Dlaczego imbir jest cenny dla naszej odporności?

Imbir jest rośliną bulwiastą, która w naturalnych warunkach występuje na terenie Indii, Chin, Filipin oraz niektórych regionów Afryki. Pierwsze wzmianki na temat niezwykłych właściwości niniejszej rośliny pochodzą z mitologii hinduskiej. Tysiące lat temu korzeń imbiru uznawany był bowiem za cenny afrodyzjak, który wzmagał płodność wszelkich zwierząt. Współcześnie imbir produkowany jest również na terenie innych kontynentów (np. Ameryki Północnej, czy też Australii). Wszystko to za sprawą jego niezwykłego, lekko ostrego smaku oraz pozytywnego wpływu na zdrowie i samopoczucie człowieka. Co ciekawe, imbir zawiera w swoim składzie nawet 3% olejków eterycznych. Dlatego też, roślina ta wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Warto wiedzieć, że imbir to również doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Podobnie jak witamina C, tak i substancje w nim zawarte są w stanie wpływać na neutralizację wpływu wolnych rodników, a tym samym zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości.

Dodatkowo, wprowadzenie imbiru do zrównoważonej diety jest w stanie łagodzić nieprawidłowości w obrębie układu pokarmowego. Co więcej, jego regularne spożywanie może przyczynić się do zwiększenia efektywności zastosowanych metod odchudzania. Korzeń imbiru (również ten w postaci mielonej) możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów, na przykład podczas przyprawiania mięs oraz pysznych pasztetów wegetariańskich.

Jakie właściwości zdrowotne skrywają w sobie laski cynamonu?

Cynamon jest dobrze nam znaną przyprawą. Zazwyczaj stosujemy ją w okresie świątecznym podczas przyrządzania aromatycznych ciasteczek i pierników. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, iż cynamon jest także źródłem cennych dla zdrowia składników. Znajdziemy w nim przede wszystkim wartościowe przeciwutleniacze, cenne witaminy (w tym witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K) oraz niezastąpione minerały (takie jak: wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez oraz cynk). To właśnie dzięki zawartości powyższych składników przyprawa ta jest w stanie wykazywać wysoce pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka.

Badania naukowe potwierdzają, iż wprowadzenie cynamonu do zrównoważonej diety jest w stanie zmniejszać oznaki stanu zapalnego. Ponadto, przyprawa ta stanowi cenny element profilaktyki chorób układu krążenia. Zawarte w niej składniki przyczyniają się nie tylko do obniżenia wartości „złego cholesterolu”, ale również utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Najnowsze badania z dziedziny fitoterapii skupiają się wokół właściwości antynowotworowych cynamonu. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości przeciwutleniaczy, odpowiedzialnych za zwalczenie szkodliwego wpływu wolnych rodników. Nie bez znaczenia jest również wpływ cynamonu na zapobieganie rozwojowi cukrzycy oraz insulinooporności. Obserwacje naukowe dowodzą, iż substancje zawarte w niniejszej przyprawie odpowiadają za obniżenie glikemii na czczo.

Jaki wpływ na nasze zdrowie mają kwiaty lipy?

Już od pokoleń napar z kwiatów lipy uznawany jest za cenne wsparcie w leczeniu przeziębienia. Okazuje się, że roślina ta zawiera w swoim składzie nie tylko cenne flawonoidy i fitosterole, ale również śluzy, garbniki, witaminy i sole mineralne wykazujące korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. Dodatkowo, kwiaty lipy mogą wywoływać działanie rozkurczowe oraz moczopędne.

Kwiaty lipy kojarzą nam się przede wszystkim z pięknym zapachem. Nic w tym dziwnego, albowiem to między innymi właśnie z nich pozyskiwany jest aromatyczny nektar, który stanowi podstawę pełnego zdrowia miodu lipowego. Zarówno miód, jak i napar z kwiatów lipy stanowi cenny element walki z objawami grypy oraz przeziębienia. Lipa wykazuje bowiem działanie napotne. Niemniej jednak, jest ona także w stanie łagodzić uporczywy kaszel, ból gardła, a nawet chrypkę. Dlatego też, napar z kwiatów lipy znajduje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie i podawany jest między innymi w przebiegu anginy, zapalenia gardła, a nawet zapalenia oskrzeli.

Czy warto mieć w swojej kuchni oregano?

Na całym świecie możemy wyróżnić blisko 44 gatunki oregano. Choć niniejsza przyprawa kojarzy nam się głównie z kuchnią włoską, w naturalnych warunkach występuje także na terenie naszego kraju. Co ciekawe, w okolicach małopolski oregano nazywane jest często dzikim majerankiem. Znane jest ono również pod nazwą lebiodka pospolita. Oregano jest aromatycznym ziołem, które jest w stanie wzbogacić smak licznych potraw (nie tylko pizzy, czy sosu do makaronu). Warto również wiedzieć, że roślina ta oprócz doskonałego smaku wyróżnia się zawartością cennych dla zdrowia składników. Znajdziemy w nim między innymi kwasy fenolowe, cenne witaminy oraz minerały.

Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii potwierdzają, iż liście oregano wykazują silne działanie przeciwgrzybicze i bakteriobójcze. Dlatego też, jest ono w stanie wspierać naszą odporność w walce ze szkodliwymi patogenami. Ponadto, lebiodka pospolita wywiera pozytywny wpływ na układ trawienny człowieka oraz może przyczyniać się do obniżenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości.

Podsumowanie

Dieta bogata w cenne zioła oraz przyprawy jest w stanie wywrzeć ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Dlatego też, jeśli w sezonie jesienno-zimowym pragniemy wzmocnić naszą odporność, powinniśmy wprowadzić do zdrowej diety nie tylko świeże warzywa i owoce, ale również aromatyczne przyprawy, zawierające w swoim składzie zestaw cennych witamin oraz minerałów.