Komosa ryżowa czerwona, quinoa czerwona cena, zastosowanie
Komosa ryżowa czerwona, quinoa czerwona cena, zastosowanie
Komosa ryżowa czerwona, quinoa czerwona cena, zastosowanie
Komosa ryżowa czerwona, quinoa czerwona cena, zastosowanie

Quinoa Komosa czerwona 500g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAHiszpania
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

9,99 zł

RABAT - 49%

19,47 zł

-49

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Komosa ryżowa, zwana inaczej quinoa jest ziarnem, które może stanowić świetny zamiennik kaszy lub ryżu. Zaliczana jest do kategorii superfoods. Nadaje się jako dodatek do obiadów i deserów. Jest źródłem naturalnego błonnika, białka i nie zawiera glutenu. Komosa czerwona posiada charakterystyczny, lekko orzechowy posmak i jest nieco twardsza niż komosa perłowa. W odróżnieniu od komosy białej, czerwona odmiana ma bardziej intensywny smak, a po ugotowaniu pozostaje chrupiąca. Komosa ryżowa korzystnie wpływa na pracę organizmu, a przy tym jest smaczna. Należy do tej samej rodziny, co buraki i szpinak. Ziarna komosy pęcznieją w trakcie gotowania i z tego względu jednorazowa porcja spożycia nie powinna przekraczać 80 g. 

 


Wartości odżywcze / Skład

Składniki: komosa ryżowa czerwona

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


przepisy /zastosowanie

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Składniki na ciasto:

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 4 jajka
  • 120 g ostudzonego, roztopionego masła
  • 300 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 80 g cukru kokosowego
  • 60 g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania blachy, mąka kokosowa do obsypania blachy

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki miodu gryczanego

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni C. W dużej misie blendera umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Blachę smarujemy olejem i prószymy mąką kokosową. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mascarpone miksujemy z miodem. Ostudzone ciasto rozkrawamy wzdłuż na trzy blaty. Każdy z nich smarujemy masą z serka. Składamy całość w tort. Wierzch posypujemy świeżymi owocami np. malinami. Przed podaniem schładzamy.
(Przepis „Moda na Zdrowie” czerwiec 2017)


Zastosowanie

Ziarna komosy przed gotowaniem należy wypłukać w zimnej, bieżącej wodzie. Jeśli woda nie pieni się zbytnio – wystarczy jedno płukanie, jeśli jednak mocno się pieni i jest dosyć mętna – płuczemy ziarna 2-3 razy i odcedzamy na sicie.

Gotuje się ją podobnie jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej 10-15 minut. Ma lekko słodkawy smak, nadaje się jednak zarówno do potraw na słodko, jak i na ostro.

W zależności od tego, czy używać się będzie quinoi do dań wytrawnych czy słodkich, można, lecz nie koniecznie solić ją podczas gotowania; po ok. 10 minutach z ziaren wyłaniają się białe ‘sprężynki’, co oznacza, że komosa jest już ugotowana.

Ugotowaną komosę przechowuje się w lodówce w hermetycznym pojemniku (szklanym, nie plastikowym) do 3 dni.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Film


Opinie o produkcie: Quinoa Komosa czerwona 500g VIVIO

Z
Zdzisław
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
06/11/17
Polecam
Review by Zdzisław on6 Nov 2017 review stating Polecam
Osobom prowadzącym zdrowy tryb życia nie trzeba tego produktu zachwalać.
K
katinka
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
26/01/17
Polecam
Review by katinka on 26 Jan 2017 review stating Polecam
sprawdzony produkt, dobry jakościowo. Dobry zamiennik kaszy , ryżu
I
Ivanna
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
15/11/16
Przepyszna
Review by Ivanna on 15 Nov 2016 review stating Przepyszna
Pierwszy raz spróbowałam komosę, jest przepyszna, łatwo oraz szybko się gotuje! Polecam!
A
anna
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
04/11/16
komosa czerwona
Review by anna on4 Nov 2016 review stating komosa czerwona
dla mnie smaczna i super zamiennik ryzu i ziemniakow
R
Renia
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
14/04/16
ciekawy smak
Review by Renia on 14 Apr 2016 review stating ciekawy smak
Bardzo smaczny produkt, wyśmienity zamiennik ryżu i kasz, polecam


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również