Co zawiera żurawina?
Sprawdź i wypróbuj przepis na lekką sałatkę z żurawiną
Lubisz żurawinę? Używasz jej w swojej kuchni? Wiesz, jakie ma właściwości? Napewno słyszałeś o jej szerokim zastosowaniu, bo żurawina od wieków była stosowana w kuchni i w medycynie ludowej…
Czego jeszcze nie wiemy o żurawinie?
Skład chemiczny żurawiny nie został do końca poznany, ale wiadomo, że w 88% składa się ona z wody. Zawiera też błonnik, witaminy z grupy B, karoten oraz minerały, takie jak: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo. Cierpki smak żurawiny wynika z obecności kwasu cytrynowego i jabłkowego.

Wielu osobom żurawina kojarzy się głównie z rośliną stosowaną przy infekcjach dróg moczowych. Ile w tym prawdy?
Jak wskazuje prof. T. Camesano z Worcester Polytechnic Institute, badania nad żurawiną wykazały, że wyciąg z tej rośliny niszczy do 80% szczepów bakterii odpornych na antybiotyki (1). Z kolei prof. I. Wawel z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wskazuje, że żurawina zmniejsza ilość bakterii E coli, która powoduje infekcje dróg moczowych (2).
Zastosowanie…
W kuchni żurawina jest dodawana do kompotów i mięs. Dosładzana jest podawana jako kisiel i sos do mięsa.
Żurawina stanowi alternatywę dla słodyczy. Dodaje się ją do deserów, porannego muesli i jogurtów. Jest składnikiem ciasta z żurawiną.
W medycynie żurawina jest wykorzystywana do wytwarzania preparatów, które wspomagają terapię chorób pęcherza, nerek, układu krwionośnego i poprawiają odporność. Żurawina jest dostępna w aptekach i w sklepach ze zdrową żywnością, gdzie można znaleźć ją w różnych postaciach, m.in. w formie soku z żurawiny.
A Ty? Stosujesz żurawinę w swoim domu? Jeśli nie wiesz do czego ją wykorzystać wypróbuj przepis na lekką sałatkę z żurawiną.
Lekka sałatka z selera naciowego i żurawiny
Składniki:
Pęczek selera naciowego
100 g suszonej żurawiny
Podwójna pierś z kurczaka
Pół pęczka szczypiorku
Na sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
Seler pokroić w małe kawałki (ok. 5 mm). Zasolić i odstawić na k. 10 minut. Następnie zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15 minut. Odlać wodę i wystudzić.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę i smażyć z dodatkiem soli i pieprzu.
Szczypiorek drobno pokroić.
Wymieszać kurczaka, seler, szczypiorek i żurawinę i zalać sosem z majonezu wymieszanego ze śmietaną i musztardą.
Smacznego!
1. T. Camesano, Worcester Polytechnic Institute, The taxonomy of Vaccinium section Oxycoccu, „Rhodora”, 85 (841).
2. I. Wawel, Warszawski Uniwersytet Medyczny, za: Z. Mirek, H. Piękoś – Mirkowa, A. Zając, M. Zając, Vascular plants of Poland – a checklist. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski, IB PAN, 2002.