Burak ćwikłowy ekologiczny 1 kg
Burak ćwikłowy ekologiczny 1 kg
Produkt niedostępny
Burak ćwikłowy - skład
MARKA |
---|
- brak - |
Burak ćwikłowy - Opis produktu
Odmiana: Czerwona Kula
Buraki ćwikłowe to prawdziwe bogactwo cennych biopierwiastków i witamin. W swoim składzie zawierają m.in. żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, witaminę A, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Są także źródłem białka, węglowodanów, błonnika pokarmowego oraz niezwykle cennej betaniny. Jest ona barwnikiem odpowiedzialnym za intensywną barwę buraków ćwikłowych i silnym przeciwutleniaczem hamującym szkodliwe działanie wolnych rodników. Zaletą buraków ćwikłowych jest także ich niska kaloryczność (100 g dostarcza tylko 43 kcal) oraz zasadotwórczość, która ułatwia przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Buraki ćwikłowe w celach spożywczych mogą być wykorzystywane na wiele sposobów. Świetnie smakują zarówno surowe jako składnik surówek czy soków, jak i po ugotowaniu lub upieczeniu.
Sprzedawane buraki pochodzą z gospodarstwa rolnego w trakcie procesu uzyskiwania certyfikatu ekologicznego. Gospodarstwo to jest zlokalizowane w miejscowości Gać (okolice Przeworska). Warzywa z niego pochodzące uprawiane są na czystych, podkarpackich terenach, bez użycia sztucznych nawozów oraz chemicznych środków ochrony roślin. Do nawożenia plonów jest stosowany obornik bydlęcy lub koński, gnojowica zwierzęca bądź gnojówki roślinne, a do ochrony roślin przed szkodnikami wyciągi z pokrzywy, czosnku, cebuli, piołunu, wrotyczu lub skrzypu. Sprzedawane warzywa nie są myte, dostarczane prosto z pola. W celu zachowania ich wysokiej jakości i świeżości pakowane są one w worki siatkowe umożliwiające przepływ powietrza.