DARMOWA DOSTAWA
Pestki dyni, nasiona dyni, dynia suszona cena
Pestki dyni, nasiona dyni, dynia suszona cena

500g Pestki dyni łuskane - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
LINK DO PRZEPISUKLIKNIJ
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
OPAKOWANIE PAPIEROWEPestki dyni łuskane 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY100g1000g

12,49 zł

RABAT - 7%

13,49 zł

-7

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Wszystko, co musisz wiedzieć o dyni i jej pestkach
Dynia to popularny i odżywczy owoc. Istnieje ok. 760 jej gatunków. W Polsce najczęściej występuje odmiana o żółto - pomarańczowym miąższu, zawierające duże ilości pestek. Dynia zawiera wiele cennych składników żywieniowych, a jej pestki naturalne kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pestki dyni są też źródłem naturalnego kwasu linolowego, który jest zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych. To przekąska małokaloryczna, bogata w B–karoten, potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B. W ich skład wchodzą też inne witaminy m.in. witamina A, C, D, E.

 

Dlaczego witaminy są tak ważne w diecie?
Niedobór witamin wpływa niekorzystnie na pracę organizmu. Dlatego tak ważna jest ich naturalna suplementacja poprzez jedzenie, które zawiera naturalnie występujące witaminy i minerały. Pestki dynią są nie tylko sposobem na pyszną przekąskę, ale nadają się też do potraw i wypieków.

 

7 powodów, dla których warto jeść pestki dyni:

  1. Zawierają duże ilości magnezu, fosforu, manganu, miedzi, potasu, żelaza i cynku. Są to minerały potrzebne do prawidłowej pracy organizmu i warto "suplementować" je w naturalny sposób poprzez jedzenie pestek dyni;
  2. W pestkach dyni znajduje się dużo tryptofanu - aminokwasu, który jest uznawany za prekursora serotoniny (tzw. hormonu szczęścia);
  3. Zawierają roślinne sterole i stanole (Takie jak: beta-sitosterol, sitostanol, avenasterol, kampesterol, stigmasterol i kampestanol). Mają one pozytywny wpływ na pracę serca i utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi. W przypadku mężczyzn wpływają na zdrowie prostaty.
  4. Pestki dyni są podawane diabetykom. W medycynie niekonwencjonalnej uważa się, że obniżają poziom cukru.
  5. Zawierają duże ilości błonnika, który wpływa dobroczynnie na pracę układu trawiennego. Często jego naturalny niedobór w organizmie wynika z jedzenia produktów wysoko przetworzonych i niskiej jakości.
  6. W medycynie niekonwencjonalnej uważa się, że pestki dyni są pomocne w zwalczaniu pasożytów, z uwagi na jeden składnik - kurkubitacynę, oddziałującą na układ nerwowy pasożytów.
  7. Pestki dyni zawierają witaminy z grupy B oraz witaminy: A, C, K i E oraz luteinę.

 

Jak jeść pestki dyni?
Pestki dyni najlepiej jeść na surowo. Można je podprażyć, ale nie powinno się robić tego dłużej niż 20 minut, by nie stracić cennych właściwości, zawartych w nich. Przepis na prażone pestki dyni i ich przechowywanie poniżej.

 

Prażone pestki dyni PRZEPIS
Odmierzyć właściwą ilość pestek dyni i przełożyć je na blaszkę.

Prażyć ok. 10-15 minut w niskiej temperaturze (ok. 100 stopni). Po uprażeniu powinny być chrupiące.

Uprażone pestki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do miesiąca, a w lodówce dłużej. Nadają się jako dodatek do sałatek, zup, kanapek, owsianek i innych dań.

Skład / Wartości odżywcze

Składniki: Pestki dyni

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 

Stosowanie

Pestki dyni mogą być stosowane, jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do różnego rodzaju wypieków – ciast, pieczywa, a także do sałatek, zup i past kanapkowych.

Uprażone pestki dyni nadają się z kolei do samodzielnego jedzenia, do owsianki, musli, do koktajlów, do domowego chleba na zakwasie i przygotowania sosu w postaci pesto, używanego do makaronu, jako smarowidło do kanapek i dip do warzyw.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Film



Opinie o produkcie: 500g Pestki dyni łuskane VIVIO

G
Gosia
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
26/02/19
Pestki dyni.
Review by Gosia on 26 Feb 2019
Nie potrzebują reklamy, są smaczne i zdrowe.
K
katinka
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
02/11/16
Pestki Dyni
Review by katinka on2 Nov 2016
Bardzo polecam. Smaczne . Zdrowe , Obfite w proteiny. I do tego smaczne. A z kremem z dyni - Przepyszne.
A
Ania
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
21/09/16
pestki dyni
Review by Ania on 21 Sep 2016
Kontakt ze sklepem po raz kolejny niezawodny, gorąco polecam.
H
Halina
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
29/03/16
Pestki dyni
Review by Halina on 29 Mar 2016
Pestki dyni polecam do spożycia dla panów
O
Ola
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
29/03/16
Pestki dyni
Review by Ola on 29 Mar 2016
Pyszna przekąska, polecam :)


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dynia przepisy na obiad – inne niż wszystkie! Wybierz swój ulubiony!

Dynia już dawno opanowała jesienne przepisy na obiad i w tej porze roku króluje na stołach. Choć zazwyczaj przygotowujemy z niej zupę-krem, to tak naprawdę istnieje dużo więcej możliwości jej wykorzystania. Dynia najlepiej smakuje odpowiednio doprawiona wyrazistymi przyprawami np. indyjskim curry, choć równie dobrze można przyrządzić ją na słodko. Dziś proponujemy kilka pysznych i prostych […]

czytaj więcej...

Zupa krem z dyni – przepis idealny na jesień!

Krem z dyni to jedna z popularniejszych zup przygotowywanych w sezonie jesiennym. Swoją największą popularność zupa dyniowa zyskała pod koniec XVIII w. – wówczas spożywano ją w zakonach, szkołach i szpitalach Francji. Dynia ze względu na możliwość uprawy na prawie wszystkich kontynentach obecna jest w niemal wszystkich kuchniach świata. Przepisy na krem z dyni zagościły […]

czytaj więcej...