Mąka z amarantusa przepisy, amarantus mąka

Mąka z amarantusa 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

13,79 zł

RABAT - 8%

14,99 zł

-8

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mąka z amarantusa Opis

Amarantus to zboże pochodzące z Ameryki Południowej, które w Polsce znane jest pod nazwą szarłat. Jego wysokie walory odżywcze, jako pierwsi docenili Majowie i Inkowie uznając go za „matkę zbóż” - roślinę posiadającą tajemniczą moc. Ciasto sporządzane z amarantusa było posiłkiem podawanym przed walką wojownikom indiańskim w celu zapewnienia dostatecznej ilości sił. W porównaniu z pszenicą, ziarna amarantusa zawierają dużo więcej wartościowych składników odżywczych. W amarantusie znajdują się duże ilości błonnika.

Amarantus został okrzyknięty zbożem XXI w. Nie zawiera glutenu, jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia i magnezu. Mąka z amarantusa zawiera lizynę, fisterole i skwalen, pokrywa też sporo zapotrzebowania na białko.

Mąka z amarantusa jest szczególnie doceniana przez wegetarian i wegan z uwagi na zawartość białka i żelaza, a także przez osoby z nietolerancją glutenu, gdyż jest mąką bezglutenową. 


Mąka z amarantusa Wartości odżywcze / Skład

Składniki: mąka z nasion amarantusa

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Mąka z amarantusa przepisy / Mąka z amarantusa zastosowanie

CHLEB GRYCZANY

CHLEB GRYCZANY

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki maki z amarantusa
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól
tłuszcz i mąka do formy
amarantus ekspandowany

Przygotowanie:

Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku, odstawić na 10 min, zmiksować blenderem. Połączyć wszystkie mąki, drożdże cukier i łyżeczkę soli. Dodać siemię lniane, olej oraz 500 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeśli jest zbyt gęste, dolać wody.
Formę natłuścić i wysypać mąką z amarantusa. Przełożyć ciasto, wyrównać mokrą ręką lub łyżką, naciąć, posypać amarantusem ekspandowanym. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.


CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”


TARTA CYTRYNOWA BEZ GLUTENU

TARTA CYTRYNOWA BEZ GLUTENU

Składniki:

-10 dag masła
-6 dag mąki kukurydzianej
-3 dag skrobi kukurydzianej
-3 dag mąki gryczanej
-3 dag mąki z amarantusa
-Jajko
-Sól

Na masę:

-2 i 1/2 cytryny
-1 szklanka cukru
-1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
-2 jajka
-2 żółtka
-1 i 1/4 szklanki maślanki
-1/2 szklanki śmietanki kremówki
-1 gałązka rozmarynu

 Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli i posiekać z zimnym masłem. Wbić jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć, piec 25 minut w piekarniku w temperaturze 200o C.
Cytryny sparzyć, osuszyć, z 2 cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok, a połówkę pokroić w plasterki. Rozmaryn opłukać, połowę posiekać. Wymieszać z cukrem, skórką cytrynową, szczyptą soli i przesianą skrobią kukurydzianą. Mieszać, dodawać po jednym jajku, a potem po żółtku. Połączyć z maślanką, śmietanką i sokiem cytrynowym.


Mąka z amarantusa Zastosowanie

Mąka z amarantusa nadaje się do wypieku ciast, ciasteczek, naleśników słodkich i wytrawnych, racuchów, makaronów, wytwarzania płatków, krakersów oraz jako cenny dodatek do chleba. W wypiekach, które nie muszą rosnąć można użyć samej mąki amarantusowej. W tych  „rosnących”, jak chleb, trzeba ją zmieszać z inną. Mąka amarantusowa nadaje wypiekom lekko orzechowy smak.

 Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Mąka z amarantusa Opinie o produkcie: Mąka z amarantusa 1000g

J
Jolanta
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
22/11/17
mąka z amarantusa
Review by Jolanta on 22 Nov 2017 review stating mąka z amarantusa
Podobno bardzo zdrowa. Cena ok
Z
zakl1000
5 star rating
24/08/17
Polecam
Review by zakl1000 on 24 Aug 2017 review stating Polecam
Sklep godny polecenia.Dostawa szybko i zgodna z zamówieniem.

Najchętniej czytane

MĄKA Z AMARANTUSA: PRZEPISY. Pizza na amarantusowym spodzie!

Jednym z wartościowszych produktów, jakie otrzymujemy z ziaren szarłatu jest mąka z amarantusa Przepisy z jej wykorzystaniem cenią szczególnie osoby na diecie bezglutenowej, ponieważ zaliczamy ją do produktów „gluten free”. Mąka z amarantusa jest też chętnie wykorzystywana przez wegetarian i wegan, ponieważ jest dobrym źródłem białka i żelaza.

czytaj więcej...