Świąteczny przepis z nasionami chia – sprawdź!
Święta tuż, tuż…to już ostatnia pora na wybór menu i rozpoczęcie przygotowań w kuchni. Oprócz tradycyjnych potraw warto sięgnąć po szczyptę nowoczesności. Nie musimy rezygnować z barszczu z uszkami, ani z karpia. Można jednak dać się ponieść fantazji i postawić na zdrowy deser z nasionami chia.
Dlaczego dodatek nasion chia do świątecznych dań, to dobry wybór?
Nasiona chia są źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Zawierają m.in. kwasy Omega-3, błonnik, białko, wapń, fosfor, magnez, witaminę C i E, które są silnymi antyoksydantami.
Na szczególną uwagę zasługuje tutaj błonnik. Wchłania on spore ilości wody i pęcznieje pod jej wpływem, dzięki czemu gwarantuje długotrwałe uczucie sytości. Jedząc dania z dodatkiem nasion chia będziemy mogli uchronić się przed przykrymi dolegliwościami ze strony układu trawienia, ponieważ błonnik wspomaga trawienie i pracę jelit. Nasiona chia to jedno z najcenniejszych źródeł błonnika, który przeciwdziała zaparciom.

DESER Z NASIONAMI CHIA I ORZECHAMI
Składniki na budyń:
2 łyżki nasion chia
3 łyżki płatków owsianych (górskich)
mała garść orzechów włoskich
1 szklanka mleka kokosowego
łyżka pasty waniliowej
Składniki na dżem:
4 jabłka
2 banany
1 łyżka nasion chia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki wody
Wykonanie budyniu:
Nasiona chia wraz z płatkami zalewamy mlekiem. Dodajemy wanilię, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Wykonanie dżemu:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy je do rondelka, wraz z rozdrobnionym bananem, wodą, nasionami chia i cynamonem.
Mieszamy i dusimy około 20 min, aby jabłka zmiękły. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Odrobinę płatków i orzechów prażymy do posypania deseru.
Do wysokiej szklanki wkładamy na przemian łyżkę dżemu i łyżkę budyniu. Całość posypujemy płatkami i orzechami.