PRODUCENT | VIVIO |
KRAJ POCHODZENIA | Indie |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 1000g |
Wartości odżywcze
Ziemia okrzemkowa spożywcza
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Zastosowanie
1 – 2 łyżki wymieszać z ulubionym napojem. Zaleca się stosować produkt raz dziennie – rano, przed posiłkiem.
Przechowywać w suchym miejscu.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Film
Opis
Ziemia okrzemkowa to skały organogeniczne, powstałe z pancerzyków glonów jednokomórkowych okrzemek. Zawiera szczątki innych organizmów, detrytyczny kwarc, substancje iglaste i związki żelaza. Jest biała lub ma barwę żółto - białą i miękką konsystencję o charakterze porowatym.
Ziemia okrzemkowa spożywcza nazywana jest ziemią diatomową lub diatomitem. Jest specjalnie oczyszczana, by mogła mieć zastosowanie w celach spożywczych. Zawiera 85% krzemionki, która jest źródłem naturalnego krzemu, istotnego dla pracy całego organizmu. Zawiera też wapń, sód, magnez, żelazo i inne mikroelementy.
Ziemia okrzemkowa ma zastosowanie w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych bakterii i pasożytów. Badania naukowe z 1972 r., które prowadził dr Carlisle dowiodły, że dieta uboga w krzem może prowadzić do deformacji szkieletu. Kolejne - w 1993 r. dowiodły, że z użyciem krzemu można poprawiać gęstość kości udowej u kobiet chorych na osteoporozę. Obecnie przyjmuje się, że ziemia okrzemkowa wpływa na właściwą pracę serca i obniżenie poziomu cholesterolu (z uwagi na zawartość: wapnia, krzemu, żelaza i magnezu). Jej regularne spożywanie jest uważane za wspomagające w neutralizowaniu bakterii i pasożytów.