wege

Masło sklarowane ghee chilli 520ml - PALCE LIZAĆ

PRODUCENTPALCE LIZAĆ
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
4 pkt

42,99 zł

30 dni na zwrot

Opis

Masło ghee z dodatkiem aromatycznego chilli

Masło ghee powstaje na skutek podgrzania masła, odparowania z niego wody i oddzielenia tłuszczu od innych cząstek stałych. Jego zaletą jest wysoka temperatura dymienia (250°C), dzięki której idealnie nadaje sie do smażenia ryb, mięs lub warzyw. Masło ghee posiada lekko wyczuwalny orzechowo-karmelowy aromat podkreślający smak wielu potraw. W swoim składzie zawiera składniki mineralne i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, i K) oraz przyśpieszający metabolizm kwas CLA. Masło ghee posiada długi okres przydatności do spożycia- w warunkach chłodniczych może być przechowywane do 9 miesięcy, poza lodówką - 15 miesięcy.

  • wyrabiane tradycyjną, indyjską metodą z EKO certyfikowanych składników
  • nie zawiera glutenu, kazeiny i laktozy- może być spożywane przez osoby z ich nietolerancją
  • nie przypala się dzięki wysokiej temperaturze dymienia
  • jest bogatym źródłem i dobrym transporterem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
  • może być spożywane przez kobiety w okresie ciąży i laktacji
  • nie zawiera złego cholesterolu
  • nie zawiera konserwantów, barwników ani zagęstników

 

Składniki zawarte w maśle ghee:

  • poprawiają trawienie
  • oczyszczają układ pokarmowy ze złogów i toksyn
  • wzmacniają i poprawiają wzrok
  • poprawiają pracę mózgu
  • wspomagają pracę systemu odpornościowego
  • pozytywnie działają na połączenia neuronowe w mózgu


Wartości odżywcze

tłuszcz mleczny (wolny od laktozy i kazeiny), naturalny aromat chilli


przepisy /zastosowanie

Smaczne ciasto czekoladowe z dodatkiem pasty z orzechów nerkowca

Smaczne ciasto czekoladowe z dodatkiem pasty z orzechów nerkowca

Składniki:

- Około 150g masła sklarowanego;
- 200g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%);
- 100g cukru kokosowego;
- 2 jajek;
- 100g mąki kokosowej;
- 50g pasty z orzechów nerkowca;
- Szczypty soli.

Sposób przygotowania:

Przełóż masło do niewielkiego garnka i roztop je, dodając jednocześnie czekoladę;
W misce wymieszaj ze sobą jajka oraz cukier. Do otrzymanej masy dodaj roztopioną czekoladę wraz z cukrem;
Do składników w misce dodaj mąkę kokosową oraz sól i pastę z orzechów nerkowca;
Przy pomocy łyżki wymieszaj delikatnie ciasto w taki sposób, aby powstały barwne wzory;
Małą blachę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do 160oC;
Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut.


Zastosowanie

Masło ghee może być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów:

  • do smażenia mięs, ryb czy warzyw
  • do gotowania zup, gulaszów, sosów
  • do smarowania pieczywa



Opinie o produkcie: Masło sklarowane ghee chilli 520ml