5 powodów, dla których warto sięgnąć po nasiona chia!
Chia, czyli szałwia hiszpańska, to roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Była znana i uprawiana już w czasach prekolumbijskich. Aztekowie cenili ją za nasiona, które były pożywną potrawą i z których przygotowywali napoje. Płacono nimi podatek kapłanom i azteckiej szlachcie.
Chia jest jednoroczną rośliną, o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Owoce chia zawierają dużą ilość owalnych nasion.
5 powodów, dla których warto stosować nasiona chia:
• Nasiona chia zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 [Ich stężenie wynosi ok. 60%]. Jest to głównie kwas alfa-linolenowy, który stanowi konieczny składnik diety, ponieważ organizm sam go nie produkuje. Zawartość kwasów Omega-3 w nasionach chia jest sześciokrotnie większa niże w mleku .
• Nasiona chia są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B.
• Wartościowe dla organizmu działanie nasion chia polega m.in. na spowolnieniu wchłaniania cukrów i regulacji ich poziomu we krwi.
• Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Prowadzi to, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, do zapewnienia uczucia sytości.
• Regularne spożywanie nasion chia usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na strukturę kości i mięśni.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o nasionach chia, zajrzyj na – nasiona chia zastosowanie

Nasiona chia mają szerokie zastosowanie w kuchni:
• Można je jeść w całości, jako dodatek do sałatek, musli, owsianki, kasz i naleśników oraz jako przekąskę.
• Można je łączyć z mąką, podczas pieczenia chleba lub ciast, podczas zagęszczania zup, sosów i koktajli. Wówczas używa się zmielonych nasion.
• Nasiona zalane gorącą wodą nadają się do bezpośredniego spożycia, jako substancja o konsystencji żelu, podobnie jak siemię lniane.