Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Sernik wielkanocny, czyli przepis na tradycyjne ciasto!
Sernik wielkanocny to jedno z tradycyjnych ciast świątecznych. Króluje na wielu polskich stołach obok baby, makowca i mazurka. Pyszny wypiek z masy serowej, z dodatkiem rozmaitych bakalii to sprawdzony przepis na udany deser.
Zwyczaj dodawania bakalii do wypieków przyrządzanych z okazji Wielkanocy dotarł do Polski z Turcji, gdzie te słodkie dodatki są bardzo popularne. Dziś nie wyobrażamy sobie kuchni bez tego cennego składnika.
SERNIK WIELKANOCNY Z RODZYNKAMI
Czas przygotowania – 90 min, składniki wystarczą na ok. 8 porcji, zalecana forma o średnicy 26 cm
Składniki na masę serową
- 1 kg tłustego twarogu (zmielonego dwa razy)
- 125 g masła
- 270 g cukru
- 10 jajek
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- olejek waniliowy do ciast
- 150 g namoczonych rodzynek
- drobno pokruszone biszkopty do podsypania formy
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania
Żółtka jajek ubijamy z cukrem na puszystą masę. Białka odstawiamy do lodówki. Do masy z żółtkami dodajemy miękkie masło i twaróg, cały czas mieszając. Przesiewamy do niej mąkę ziemniaczaną, następnie dodajemy olejek i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą serową aż składniki dobrze się połączą. Rodzynki namoczone w wodzie obtaczamy w mące i wsypujemy do sernika.
Formę smarujemy roztopionym masłem i posypujemy biszkoptami. Wylewamy masę serową i pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (bez termoobiegu). Studzimy przy uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem.
