info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Kasza jęczmienna gruba 1 kg - VIVIO

Kasza jęczmienna gruba 1000g, kasza jęczmienna jak gotować, właściwości, przepisy

Kasza jęczmienna gruba 1 kg - VIVIO

2,99 zł
Cena za 1KG / 1L: 2,99 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Kasza jęczmienna gruba - skład

MARKA
VIVIO

Kasza jęczmienna gruba - Zastosowanie

Kasza jęczmienna gruba może stanowić dodatek do dań mięsnych, ryb oraz potraw wegetariańskich. Doskonale komponuje się ze świeżymi oraz smażonymi warzywami. Można przygotowywać z niej potrawki oraz dodawać do zup.

Sposób gotowania: Kaszę przepłukać na sitku aż woda będzie czysta. Gotować pod przykryciem w lekko osolonej wodzie w proporcjach 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki płynu. Po około 15-20 minutach wyłączyć gaz i zaczekać aż kasza wchłonie resztę wody.

Kasza jęczmienna gruba - KCAL

Kasza jęczmienna gruba zawiera około 350kcal w 100 g produktu. Stanowi znaczące źródło węglowodanów złożonych. Zawiera błonnik pokarmowy i wysokiej jakości białko roślinne. Jednocześnie cechuje się niewielką zawartością tłuszczów i cukrów prostych.

Kasza jęczmienna gruba - Opis produktu

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania kaszy jęczmiennej grubej

Kasze to najzdrowszy dodatek do obiadu. Niestety najczęściej rezygnujemy z niego na rzecz ziemniaków, ryżu i makaronu. Chociaż produkty te również mogą być wartościowe, to właśnie różne rodzaje kasz stanowią największą skarbnicę cennych witamin i soli mineralnych. Zawierają również niemałą ilość błonnika pokarmowego oraz roślinnego białka. Kasza jęczmienna stanowi jeden z chętniej wybieranych rodzajów kasz, ale mimo to nadal gości na naszych stołach zdecydowanie zbyt rzadko. Warto po nią sięgnąć nie tylko ze względu na znaczące wartości odżywcze, ale również z uwagi na delikatny smak oraz uniwersalność i możliwość wykorzystania w wielu ciekawych daniach.

Czy kasza jęczmienna gruba zawiera gluten?

Kasza jęczmienna gruba, a perłowa – która jest bardziej wartościowa?

Czy na diecie można spożywać kaszę jęczmienną grubą?

  • Kasza jęczmienna gruba – kcal

  • Kasza jęczmienna gruba - przepisy

  • Kasza jęczmienna gruba – zastosowanie

Kasza jęczmienna gruba – jak powstaje?

Kasza jęczmienna wytwarzana jest z ziaren jęczmienia zwyczajnego. W Polsce stanowi jeden z najczęściej wybieranych rodzajów kasz. Co prawda popularnością ustępuje kaszy gryczanej, ale mimo to stanowi niemal 70% przemysłu kaszarskiego w kraju.

Ziarna jęczmienia zwyczajnego mogą być wykorzystywane do produkcji kilku rodzajów kasz. W zależności od zastosowanych metod obróbki wyróżnia się:

  • Kaszę pęczak – zawiera całe ziarno pozbawione łuski
  • Kaszę jęczmienną kujawską – zawiera całe ziarno bez łuski, obtaczane i polerowane
  • Kaszę jęczmienną wiejską (łamaną) – zawiera pokrajane ziarno, pozbawione łuski, niepolerowane. W zależności od stopnia rozdrobnienia wyróżnia się kaszę grubą, średnią i drobną.
  • Kaszę perłową (jęczmienną mazurską) – zawiera ziarno łamane, poddane polerowaniu
  • Kaszę perłową prażoną

Kasza jęczmienna gruba Vivo łączy w sobie znaczą zawartość wartościowych składników odżywczych i wygodę w codziennym zastosowaniu. Starannie dobrane surowce i wydajne metody produkcyjne pozwalają stworzyć wyrób wysokiej jakości, cechujący się wyrazistym smakiem oraz bogactwem witamin i składników mineralnych.

Kasza jęczmienna gruba – właściwości prozdrowotne i jej rola w diecie

Kasze należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych wytwarzanych z naszych rodzimych surowców. Powinny gościć w naszej diecie jak najczęściej. Są niskokaloryczne i stanowią bardzo sycący dodatek do wielu dań.

Kasza jęczmienna może stanowić źródło białka roślinnego w diecie. Badania wskazują, że niskoprzetworzone produkty jęczmienne mogą zawierać około 8-12% białka. Co istotne, jego jakość jest znacznie korzystniejsza niż w przypadku białka z najczęściej wybieranej przez nas pszenicy. Egzogenne, czyli konieczne do dostarczenia z dietą aminokwasy stanowią ponad 30% składu aminokwasowego produktów jęczmiennych.

Kasza jęczmienna zawiera niewielki ilości tłuszczów, co może być wskazane szczególnie u osób odchudzających się lub borykających się z problemami układu krążenia czy cukrzycą. Nawet te nieznaczne ilości lipidów to w zdecydowanej większości kwasy tłuszczowe nienasycone.

Najważniejszym makroskładnikiem zawartym w kaszy jęczmiennej są węglowodany. W przeważającej większości są to węglowodany złożone. Publikacje wskazują również, że niezależnie od odmiany, kasza jęczmienna może stanowić istotne źródło błonnika pokarmowego. Ten ostatni ceniony jest głownie ze względu na korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Co więcej, naukowcy wykazali, że odpowiednie spożycie błonnika może pozytywnie wpływać na profil lipidowy krwi, zapobiegać nagłym wahaniom poziomu cukru we krwi oraz zmniejszać ryzyko występowania niektórych rodzajów nowotworów.

Ciekawym składnikiem zawartym w ziarnach jęczmienia jest beta-glukan. Badania naukowe wykazały, że wpływa on na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Co więcej, regularne spożycie tego rodzaju związków może wiązać się z redukcją hiperglikemii i hiperlinsulinemi oraz zmniejszeniem apetytu i masy ciała.

Kasza jęczmienna może stanowić w naszej diecie źródło witamin takich jak niacyna (B3) oraz tiamina (B1). Cechuje się również bogactwem składników mineralnych. Wymienia się wśród nich m.in. miedź, magnez, żelazo, selen, mangan oraz fosfor.

Kasza jęczmienna gruba – jak gotować i wykorzystać ją w kuchni?

Kasza jęczmienna stanowi podstawowy składnik naszego tradycyjnego polskiego dania – krupniku. Nie oznacza to jednak, że nie można włączyć jej do nowoczesnych jadłospisów. Wszystko zależy od kreatywności i chęci. Kasza jęczmienna charakteryzuje się neutralnym smakiem. Nie rozpada się podczas gotowania. Doskonale nadaje się do dań jednogarnkowych, które wymagają dużo mieszania. Można przygotowywać z niej różnorodne potrawki z warzywami, mięsem i dowolnymi sosami.

Kasza jęczmienna gruba sprawdzi się również jako doskonała alternatywa dla ziemniaków, a tym bardziej białego ryżu czy jasnego makaronu. Można spożywać ją także na słodko z owocami i bakaliami oraz przygotowywać z niej musy.

W jadłospisach wegetariańskich doskonale sprawdzi się jako baza do bezmięsnych kotlecików oraz burgerów. Można dodawać ją również do sałatek oraz farszów.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kaszy jęczmiennej grubej

Pytanie 1: Czy kasza jęczmienna gruba zawiera gluten?

Jęczmień należy do czterech zbóż, które zawierają gluten. Tego rodzaju kasza nie może być zatem spożywana przez osoby z celiakią. W pozostałych przypadkach powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej.

Pytanie 2: Kasza jęczmienna gruba, a perłowa – która jest bardziej wartościowa?

Kasza jęczmienna perłowa poddawana jest bardziej zaawansowanej obróbce niż kasza jęczmienna gruba. Na linii produkcyjnej może dochodzić do strat cennych składników odżywczych. Duży wpływ na ostateczną jakość produktu ma jednak stopień rozdrobnienia i selekcja surowców. Warto zatem zawsze wybierać produkty wysokiej jakości od zaufanych producentów.

Pytanie 3: Czy na diecie można spożywać kaszę jęczmienną grubą?

Dodatek kaszy jęczmiennej do posiłku znacznie zwiększa jego sytość. Suche ziarna podczas gotowania wchłaniają duże ilości wody, dzięki czemu zyskują znaczną objętość. Na redukcję apetytu korzystnie wpływa również błonnik pokarmowy i węglowodany złożone. Wszystko to sprawia, że kasza jęczmienna stanowi doskonały element diety odchudzającej.

 

 

Bibliografia                                                                       

  1. Anna Wirkijowska, Zbigniew Rzedzicki, Aldona Sobota, Emilia Sykut-Domańska, Piotr Zarzycki, Katarzyna Bartoszek, Ewelina Kuzawińska. Jęczmień w żywieniu człowieka. Polish Journal of Agronomy 2016, 25, 41–50.
  2. Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(1): 57-63.
  3. Jakub Czaja, Anna Lebiedzińska, Alicja Dawidowska, Karolina Panasiuk, Piotr Szefer. KASZE ŹRÓDŁEM TIAMINY I NIACYNY W DIECIE CZŁOWIEKA. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 831 – 835.
  4. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/kasza-jeczmienna-perlowa-peczak-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-kasza-jeczmienna,23564.html [dostęp: 3.01.2020r.].
  5. https://www.bakaliowo.pl/kasza-jeczmienna-wlasciwosci-zdrowotne-wartosci-odzywcze-sposob-przygotowania.html [dostęp: 3.01.2020r.].
  6. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_j%C4%99czmienna [dostęp: 3.01.2020r.].

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów