Pieczone jabłka – Pyszna przekąska dla osób na diecie
Jabłka to smaczna i zdrowa przekąska. Dostarczają witamin i minerałów, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju każdego organizmu. Tym bardziej warto po nie sięgać, jeśli jesteśmy akurat na diecie. zapobiegają zaparciom.
Jabłka są niezastąpione w dietach odchudzających, ponieważ sycą i dostarczają niewiele kalorii.Owoce te zawierają pektyny, które usprawniają pracę układu pokarmowego i oczyszczają jelita ze zbędnych substancji. Pektyny usuwają z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit oraz neutralizują substancje toksyczne. Regulując prawidłową pracę jelit, pektyny działają przeciw zaparciom. Dietetycy zalecają jedzenie jabłek jak najczęściej- nawet codziennie!

Pieczone jabłka to sposób na smaczną i zdrową przekąskę dla osób będących na diecie.
Składniki:
• 4 jabłka, np. Cortland
• 1 kromka chleba
• 8 łyżek żurawiny
• 4 łyżki miodu

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Odkrój górne części jabłek wraz z korzonkami i wytnij gniazda nasienne. W połowie wysokości, dookoła każdego jabłka zrób nacięcie (aby zapobiec zniekształceniu i pęknięciu jabłka podczas pieczenia). Do każdego wgłębienia w jabłku włóż kilka małych kawałków chleba (co zapobiegnie wyciekaniu soków z jabłka podczas pieczenia) i wypełnij żurawiną.
Jabłka ułóż w blaszce do pieczenia i piecz przez 35 minut.
Po tym czasie wyjmij jabłka z piekarnika, każde polej łyżką miodu i piecz przez kolejne 5 minut. Podawaj gorące.
Smacznego!