Pepitas, czyli pestki dyni – ich właściwości i zastosowanie
Pestki dyni są bogate w kwasy tłuszczowe i mikroelementy oraz cynk. Mają mało kalorii, są bogate w B–karoten, potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B. Są przekąską idealną – zdrową, smaczną i tanią!
Każdy, kto stosuje zdrową dietę z pewnością wykorzystał już do jej uzupełnienia pestki dyni. Jeśli nie, warto się teraz nad tym zastanowić. Pestki dyni są źródłem mnóstwa witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nadają się do spożycia, jako samodzielna przekąska, dodatek do musli, zup i sałatek.
Dynia wpływa odkwaszająco na organizm – jej pestki wspomagają wyrównanie poziomu pH w organizmie. Są też przydatne dla osób, które chcą wyregulować poziom złego cholesterolu.
Zawartość i właściwości:
Cynk – wzmacnia włosy i paznokcie, chroni prostatę
Mangan, fosfor i miedź – poprawiają strukturę kości
Magnez i żelazo – wspomagają układ nerwowy i krwionośny
Kukurbitacyna – zawarta w błonce otaczającej nasiona działa odrobaczająco (na owsiki, glisty ludzkie)
Lignany– związki roślinne, które regulują gospodarkę hormonalną człowieka (dzięki nim pestki dyni działają przeciwgrzybicznie i antywirusowo)
Witamina E – obecna w pestkach dyni pod postacią alfa-tokomonoenolu i gamma-tokomonoenolu, dzięki czemu ma działanie antyoksydacyjne
Glutaminian i tryptofan – redukują objawy stresu i poprawiają ogólne samopoczucie
Fitozwiązki – zawarte w nasionach chronią przed chorobami nerek np. kamicą nerkową
Wybór i przechowywanie
Przed zakupem należy upewnić się, że opakowanie jest szczelnie zamknięte. Jeśli decydujemy się na zakup pestek luzem („na wagę”) ważne jest, aby sprawdzić czy nie były przechowywane w wilgotnym miejscu. Warto kupować produkt od sprawdzonych producentów, na przykład tutaj.