Pasta z soczewicy inaczej – WEGAŃSKIE PRZEPISY!
Pasty do kanapek, w tym pasta z soczewicy, to łatwy sposób na wprowadzenie do diety ciekawych i jednocześnie zdrowych produktów, a tym samym urozmaicenie codziennych posiłków. Szczególną dbałością o dostarczenie witamin i minerałów powinni wykazać się weganie. To im poleca się spożywać rośliny strączkowe z uwagi na stosunkowo wysoką zawartość białka. Dobrym źródłem tego składnika jest właśnie czerwona soczewica. Warto spożywać ją w towarzystwie produktów zbożowych.
Soczewica jest bardzo bogata w witaminy z grupy B, witaminę K i ważne minerały – magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, mangan i miedź. Pasta na jej bazie to zdecydowanie dobry wybór! Polecamy do kanapek z mnóstwem pożywnych dodatków.

PASTA Z SOCZEWICY I MARCHEWKI
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 6 łyżek czerwonej soczewicy
- 1 łyżka zmielonego sezamu
- 1 łyżka uprażonego sezamu (sprawdź tutaj)
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka miodu gryczanego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- odrobina drobnej soli himalajskiej
- chilli w płatkach
Sposób wykonania:
Marchewki gotujemy w skórce. Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i gotujemy w proporcji 1:2, aż wchłonie całą wodę i zmięknie. Studzimy.
Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy z soczewicą do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy sok z cytryny, kumin, czarnuszkę, imbir, sezam i olej sezamowy. Wymieszaj, dopraw solą i chilli. Można dodać także miód. Pasta z soczewicy bardzo dobrze komponuje się z chlebem razowym na zakwasie i posypana odrobiną pestek dyni.
Wszystkie niezbędne składniki do wykonania powyższej pasty znajdziesz w sklepie cosdlazdrowia.pl 🙂
Sprawdź nasze inne przepisy na pasty kanapkowe tutaj.