info@cosdlazdrowia.pl
+48 530 044 043, +48 537 801 951
Ocet jabłkowy – odwieczne panaceum. Co o nim wiemy?
Ocet jabłkowy to jeden z tych produktów, których zastosowanie znane i powszechnie cenione było od wieków i wciąż docenia je współczesna medycyna naturalna. Możemy wierzyć temu lub nie, jednak nasi przodkowie skutecznie walczyli z przeróżnymi dolegliwościami nie mając dostępu do tak wielu farmaceutyków. Dlaczego ocet jabłkowy warto stosować również dziś i czemu coraz częściej pojawia się w sklepach ze zdrową żywnością?
Starożytna historia octu jabłkowego
Hipokrates kilka wieków przed naszą erą polecał stosować ocet na złagodzenie objawów schorzeń dróg oddechowych, a Kleopatra znana ze swej ponadprzeciętnej urody zażywała relaksacyjnych kąpieli z jego dodatkiem.
Starożytni wojownicy przed wyprawą wojenną mieli w zwyczaju pić napoje z dodatkiem octu wierząc, że dodadzą im siły do walki.
Po wystawnych ucztach, na których królowały ciężkostrawne potrawy konieczne było zastosowanie środka na lepsze trawienie. I tutaj świetnie sprawdzał się ocet jabłkowy, który miał chronić przed dolegliwościami gastrycznymi i przyspieszać trawienie.
Co kryje ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy jest szczególnie bogaty w potas. W jego składzie znajdziemy także chlor, magnez, sód, fosfor, żelazo, fluor, krzem, siarkę i wapń. Oprócz licznych związków śladowych w occie jabłkowym znajduje się także pektyna, enzymy i aminokwasy. Jest również źródłem kwasu octowego, mlekowego i propionowego. Zawiera spore ilości bioflawonoidów i beta karotenu, który zwalcza wolne rodniki. Najlepsze właściwości posiada ocet jabłkowy produkowany z soku wytłaczanego ze świeżych jabłek.
Obecność flawonoidów pomaga w lepszym przyswajaniu witaminy C w organizmie. Pektyna reguluje poziom cholesterolu i chroni przed powstawaniem zmian miażdżycowych. Bioflawonoidy zaś to związki, które rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają ukrwienie narządów.
Wszystkie składniki octu jabłkowego są bardzo dobrze przyswajalne. Można kupić go tutaj.

Właściwości kwasu octowego
Z chemicznego punktu widzenia ocet jabłkowy jest wodnym roztworem kwasu octowego, uzupełnionego aromatami i barwnikami. Powstaje w trakcie procesu fermentacji w obecności bakterii octowych. Kwas octowy odpowiada za konserwujące i antyseptyczne właściwości octu jabłkowego i nadaje mu charakterystyczny kwaśny smak. Kwas octowy jest wrogiem bakterii, dlatego pomaga oczyścić jelita, dezynfekuje je, odtruwa organizm i oczyszcza nerki oraz drogi moczowe. Ponadto kwas octowy wspiera ludzkie organy w detoksykacji i przywraca naturalną równowagę gospodarki tłuszczowej.
Ciekawostki
- Georg Byron stosował ocet jabłkowy na odchudzanie
- Kwaśny aromat octu służył do cucenia omdlałych dam
- W starożytnych Chinach ocet był symbolem życia
Źródła: Heike van Braak, Silke von Kuster, Ocet jabłkowy, Warszawa 1998
Podobał Ci się ten artykuł?
Cały tekst dostępny jest dla użytkowników PREMIUM KLIKNIJ TU