Nie dopuść do anemii! Produkty podwyższające poziom żelaza.
Żelazo jet pierwiastkiem niezbędnym dla naszego organizmu. Wchodzi w skład hemoglobiny, która odpowiada za właściwe dotlenienie komórek. Niski poziom żelaza, tak zwaną niedokrwistość, można rozpoznać na podstawie badania – morfologii. Niepokojące objawy, które powinny wzbudzić naszą czujność to między innymi:
- osłabienie,
- bladość,
- przesuszenie skóry oraz łamliwe, wypadające włosy
- kołatanie serca
- problemy z koncentracją
- uczucie zmęczenia, nie ustępujące po odpoczynku
W zapobieganiu niedoborom żelaza oraz w walce z anemią niezwykle istotną rolę odgrywa właściwa dieta, dlatego warto regularnie spożywać produkty bogate w ten pierwiastek, aby nie dopuszczać do obniżenia poziomu hemoglobiny.
Masz niski poziom żelaza? Sprawdź jakie produkty powinieneś spożywać. Oto kilka przykładów produktów, zawierających duże ilości żelaza:
Mięso i ryby
Żelazo zawarte w mięsie wchłania się w 20-30%, podczas gdy w produktach roślinnych tylko 2 – 6%, dlatego, jeśli nie stosujesz diety wegetariańskiej lub wegańskiej, mięso i ryby będą dla Ciebie najlepszym źródło żelaza. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka jest mięso wołowe (szczególnie nerki i serce) oraz wątroba wieprzowa.
Warzywa liściaste
Niski poziom hemoglobiny może być podniesiony poprzez włączenie do diety takich produktów jak , natka pietruszki, jarmuż brukselka, szpinak, liście kozieradki.
Zboża
Zboża takie jak amarantus, jęczmień, ryż czy kukurydza również powinny znaleźć się w diecie. Składniki te można włączyć do codziennego jadłospisu, aby stworzyć pyszne, pożywne i bogate w żelazo posiłki.
Fasola i soczewica
Fasola i soczewica to dobre źródła żelaza i kwasu foliowego, które pomagają w produkcji czerwonych krwinek przenoszących hemoglobinę.
Suszone owoce
Suszone owoce takie jak brzoskwinie czy rodzynki lub migdały to dobra przekąska, którą możesz spożywać w ciągu dnia, dostarczając organizmowi potrzebnego żelaza.
Produkty bogate w witaminę C oraz kwas foliowy
Witamina C poprawia wchłanialność żelaza z pokarmu, dlatego warto dołączyć do diety również takie produkty, które zawierają jej spore ilości. doskonałe będą owoce, jak: kiwi, pomarańcze, truskawki i grejpfruty oraz warzywa: brokuły, papryka, kapusta, pomidory i szpinak. Możesz wykorzystywać te produkty przyrządzając sałatki, bądź wyciskać z nich pożywne soki. Kwas foliowy, którego niedobory mogą prowadzić do niedokrwistości, znajdziesz w soczewicy, suszona fasoli, groszku, ananasie i orzechach ziemnych. Należy pamiętać o odpowiednio dużych dawkach, ponieważ dostarczanie witaminy C organizmowi może sprawić, że kwas foliowy będzie z niego wydalany.
Ponad to, pamiętaj, aby ograniczyć spożywanie kawy, herbaty oraz mleka, które opóźniają, a niekiedy nawet uniemożliwiają wchłanianie żelaza. Unikaj także papierosów i alkoholu.