Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie
Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie
Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie
Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie
Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie
Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie
Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie
Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie
Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie

Nasiona Chia 500g Bellis Food

KRAJ POCHODZENIAArgentyna / Paragwaj
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

5,99 zł

30 dni na zwrot

Nasiona Chia Opis

Nasiona chia, to nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska. Słowo „chia”, znaczy tyle co „siła”. Wysokoodżywcze nasiona chia są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które stanowią niezbędny składnik naszej diety i odgrywają ważną rolę w wielu procesach w naszym organizmie, np. biorą udział przy produkcji hormonów. Nasiona chia są bogatym źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B. Nasiona chia wchłaniają wodę i pęcznieją, co w efekcie skutkuje, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, zapewnieniem długotrwałego uczucia sytości. Nasiona szałwii hiszpańskiej są najcenniejszym źródłem błonnika, zaraz za otrębami pszennymi.

 

nasiona chia


Nasiona Chia Wartości odżywcze / Skład

Składniki: Nasiona Chia (Salvia hispanica L.)

Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15g dziennie.

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 


Nasiona Chia KCAL

100 gram produktu dostarcza około 500 kcal. Jedna łyżka waży średnio 10 gram i dostarcza 50 kcal. Nasiona są znakomitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu innych wartościowych dla naszego organizmu składników odżywczych, jak witaminy i minerały. Kalorie w chia pochodzą w 13% z białka, 33% z węglowodanów i 54% z tłuszczy. Stanowią również doskonałe źródło błonnika pokarmowego.

 


Nasiona Chia przepisy / Nasiona Chia zastosowanie

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 230 g jogurtu naturalnego
- 70 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- nasiona chia, sezamu i siemienia lnianego

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, zwiększyć ilość mąki. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować pędzelkiem namoczonym w mleku i posypać nasionami chia, sezamem i siemieniem lnianym. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 15 minut. 


ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

Spód:

- 1 i ½ szklanka daktyli, zalanych wrzątkiem na ok.15 min.
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskich, pecanów)
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można dodać tę domowej roboty lub gotową, ale uwaga na skład często sklepowe zawierają mąkę pszenną lub spore ilości cukru)

Wszystkie składniki blendujemy w termomiksie (obroty 6 ok.5-6 sek), jeśli będziemy blendować dłużej wszystko zmieni się na gładką “pulpę”, a po wskazanym czasie przygotowany spód do ciasta będzie miał ciekawą, chrupiącą teksturę. Masę wyłożyć na blaszkę (np. okrągła 24cm), wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.

Masa nerkownikowa:

- 2 szklanki nerkowców zalać wrzątkiem na ok. 2 godziny lub do wystygnięcia,
- 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości schłodzona w lodówce co najmniej 1 dobę (część stała)

Odcedzamy orzechy, dodajemy mleko i miksujemy. Tutaj niestety potrzebny jest dość dobry mikser lub blender. Masa musi być gładka niczym mus. Robimy to przez około 2-3 minut. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość schładzamy w lodówce przez okres przygotowywania masy.

Polewa:

- ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, dosłownie na chwilę,
- ¾ tabliczki czekolady gorzkiej (80%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Daktyle miksujemy, dodajemy do czekolady i łączymy razem, smarujemy na masie nerkownikowej. Na wierzchu posypujemy skórką ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Ciasto smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy każdy ze smaków połączą się w jeden unikalny.


PRZEKĄSKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

PRZEKĄSKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:

- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki jagód goji
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki nasion chia
- 2 szklanki świeżych truskawek
- kilka łyżek chrupiącego musli lub granoli

Wykonanie:

Jogurt naturalny wymieszaj z nasionami chia i 2 łyżkami syropu z agawy. Truskawki zblenduj na gładki mus z dodatkiem 1 łyżki syropu z agawy. W pucharku lub słoiczku układaj warstwowo: musli/granola, połowa jogurtu z chia, jagody goji, druga połowa jogurtu z chia, musli/granola, mus truskawkowy. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Deser możesz udekorować świeżymi owocami lub listkami mięty. 


OWOCOWY SHAKE OCZYSZCZAJĄCY

OWOCOWY SHAKE OCZYSZCZAJĄCY

Składniki:

- 1 banan
- 2 łyżki soku z limonki
- szklanka truskawek
- 1 kieliszek soku z granatu
- 2 łyżeczki błonnika oczyszczającego
- 1 łyżeczka nasion chia (wcześniej namoczonych w wodzie na 15 min)
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 3/4 szklanki wody

Wszystkie składniki zmiksować. Smacznego.


CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”


Nasiona Chia Zastosowanie

Nasiona chia można spożywać przyrządzone na wiele sposobów.

 Można je dodawać między innymi do:

- Koktajli,
- Puddingów,
- Sałatek, naleśników, omletów, kasz,
- Musli, płatków, owsianki,
- Zmielone można dodawać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej,
- Ze zmielonych nasion można przyrządzić budyń,
- Jeść, jako przekąskę lub posypywać kanapki,
- Rozdrobnić i w postaci sproszkowanego ziarna używać jako zagęszczacza do zup i sosów,
- Można jej dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Nasiona Chia Film


Nasiona Chia Opinie o produkcie: Nasiona Chia 500g Bellis Food