DARMOWA DOSTAWA OD 79ZŁ PRZY ZAKUPIE WYBRANYCH PRODUKÓW    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Smalczyk wegański 200 g - VIVIO

%Smalczyk wegański 200 g, smalec wegański, cena, z ciecierzycy

Smalczyk wegański 200 g - VIVIO

Cena regularna: 7,99 zł
4,99 zł
Najniższa cena z 30 dni: 7,99 zł
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Smalczyk wegański - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
PolskaVIVIO2024-10-24

gotowana ciecierzyca 40%, jabłka 14% woda, cebula pieczona, kasza gryczana, sól morska, pieprz mielony

 

Wartość odżywczaW 100g produktu
Wartość energetyczna
/energia/
384 kJ/92 kcal
Tłuszcz0,5 g
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0,1 g
Węglowodany13 g
W tym
Cukry2,8 g
Błonnik6,5 g
Białko5,6 g
Sól0,7 g

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Smalczyk wegański - Zastosowanie

Smalczyk wegański – zastosowanie

Klasyczne wykorzystanie smalczyka wegańskiego to dodatek do kanapek. Smarowidło doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami oraz tofu. Pasta roślinna świetnie sprawdzi się również jako dip do sałatek lub domowych chipsów. Ponadto można wykorzystać ją do przyrządzania przepysznych tortilli lub burgerów. Smalczyk to również doskonała baza do bardziej złożonych dań obiadowych, takich jak makaron z sosem lub domowa zapiekanka.


Przechowywać w temperaturze do 20OC. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.

Smalczyk wegański - Materiały video

Smalczyk wegański - Opis produktu

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości odżywczych i zastosowania smalczyku wegańskiego z ciecierzycy

Dieta wegańska lub wegetariańska to coraz częściej wybierany model żywienia. Motywami przemawiającymi za dietą bezmięsną są głównie względy ideologiczne, ale również kwestia ekologii, zdrowia czy wyników sportowych. Niezależnie od powodów stosowania takiej diety, koniecznie należy pamiętać, że jest to dieta eliminacyjna. Wymaga zatem szczególnej staranności przy planowaniu. Aby zapobiec ewentualnym niedoborom, dieta wegan i wegetarian powinna być maksymalnie zróżnicowana. Doskonałym elementem codziennego jadłospisu może być smalczyk wegański, cechujący się naturalnym pochodzeniem, wysoką wartością odżywczą oraz przepysznym smakiem.

Smalec wegański, sklep czy domowy wyrób?

Czy smalczyk roślinny jest źródłem białka?

Czy smalczyk wegański dla dzieci jest odpowiedni?

Moc strączków – smalec wegański z fasoli, ciecierzycy czy grochu?

Pasty warzywne to bardzo smaczne i pożywne smarowidło do pieczywa oraz dodatek do wielu dań, sosów i sałatek. Najpopularniejszy produkt wśród dostępnych na rynku to niewątpliwie smalec wegański z fasoli. Jednak coraz częściej weganie wybierają również pasty z innych warzyw strączkowych. Wysoką zawartością białka cechuje się smalec z grochu. Przyjemną konsystencją i delikatnym smakiem wyróżnia się natomiast smalec wegański z ciecierzycy. Często spotyka się również pasty z zupełnie innych surowców, takich jak bakłażan, pomidory czy ogórek.

Dobrze zbilansowana dieta bezmięsna może zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu. Jednak aby tak było, weganie i wegetarianie powinni dbać o dużą różnorodność posiłków. Pasty warzywne stanowią świetne rozwiązanie i oryginalne urozmaicenie smakowe wielu dań. Smalczyk wegański z roślin strączkowych to źródło białka i całej gamy witamin oraz soli mineralnych. Warto zatem włączyć taki element do swojego jadłospisu.

Smalec wegański z ciecierzycy i kaszy gryczanej – skład i wartości odżywcze

Smalec wegański z ciecierzycy wykonywany jest na bazie gotowanych strączków oraz kaszy gryczanej. Posiada również dodatek jabłka oraz cebulki nadających gotowemu produktowi oryginalnego smaku.

Ciecierzyca to roślina o charakterystycznych jadalniach strączkach o ciekawym i delikatnym smaku. Jadalne nasiona obfitują w wiele składników odżywczych, w tym niezwykle cenne dla wegan białko. Surowiec ten wykorzystywany jest jako główny składnik dań kuchni arabskiej, ale również w naszych rejonach ceni się jego smak i właściwości.

Jak wskazują dane literaturowe, ciecierzyca jest niezwykle bogata w białko. Zawiera znaczną część aminokwasów egzogenny. Idealnym dopełnieniem dla produktów z ciecierzycy są wyroby zbożowe, które stanowią źródło nieobecnej w strączkach treoniny czy metioniny. Ciecierzyca dostarcza jednocześnie niewielkich ilości węglowodanów i tłuszczów. Z tego powodu produkty na bazie jej nasion nadają się również dla osób stosujących dietę ketogeniczną. Wśród tłuszczów występujących w ciecierzycy wymienić można bardzo zdrowe NNKT, takie jak kwas linolowy oraz kwas oleinowy.

Publikacje wskazują, że w nasionach ciecierzycy występuje szereg witamin, szczególnie tych rozpuszczalnych w wodzie. Są to między innymi witamina B1, B6, PP, B9 oraz beta-karoten. Roślina stanowi również źródło niezwykle ważnych soli mineralnych. Należą do nich żelazo, wapń, fosfor i potas. Na uwagę zasługują szczególnie dwa pierwsze związki, których niedobór w diecie bezmięsnej występuje bardzo często.

Smalczyk wegański wykonywany jest na bazie gotowanej ciecierzycy. Jest to niezwykle istotne, gdyż właśnie podczas obróbki termicznej inaktywacji ulęgają składniki antyodżywcze obecne w nasionach.

Drugi składnik wegańskiego smalczyku stanowi kasza gryczana. Jak wskazują dane tabelaryczne, produkt ten cechuje się wysoką zawartością węglowodanów złożonych. Stanowią one doskonałe i sycące źródło energii. Badania podkreślają również bogactwo witamin, które odnaleźć można w kaszy. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B, takie jak B1, B6 oraz B9.

Według danych literaturowych zarówno ciecierzyca, jak i kasza gryczana stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego. Wiele badań naukowych wykazało korzystny wpływ tego składnika na zdrowie organizmu. Publikacje wskazują, że te nietrawione polisacharydy docierają w niezmienionej formie aż do jelita grubego, stymulując ruchy perystaltyczne przewodu pokarmowego. Dodatkowo zwiększają uczucie sytości, zapobiegają zaparciom oraz stanowią naturalną pożywkę dla mikroflory jelit. Naukowcy są również zdania, że błonnik pokarmowy hamuje wchłanianie trójglicerydów i żółci, przez co wpływa na wtórne obniżenie poziomu cholesterolu. Spowalnianie wchłaniania cukrów prostych wiąże się natomiast z prewencją cukrzycy typu II. Wiele badań wykazało również, ze odpowiednia podaż błonnika zmniejsza ryzyko występowania raka jelita grubego.

Smalec wegański nie tylko dla wegan i wegetarian!

Smalec roślinny został stworzony z myślą o zaspokojeniu potrzeb osób przebywających na diecie bezmięsnej. Jest to jednak również świetne urozmaicenie diety klasycznej. Smalczyk wegański z ciecierzycy to porcja warzyw do śniadania lub kolacji dla osób, które nie przepadają za tradycyjną kanapką z sałatą i ogórkiem. Przyjemna konsystencja, wygoda i ciekawy smak z pewnością przypadną do gustu niejednemu mięsożercy.

Smalec wegański – cena

Ceny wegańskich smalczyków są bardzo zróżnicowane ze względu na mnogość używanych składników i zmienności w ich proporcjach. Jednak dzięki zastosowaniu stosunkowo łatwo dostępnych i w pełni naturalnych surowców roślinnych, można stworzyć przepyszną pastę, której cena nie obciąża portfela. Słoiczek wegańskiego smalczyku to zazwyczaj cena od 5 do 8 zł.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące smalczyku wegańskiego

Pytanie 1: Smalczyk wegański, sklep czy domowy wyrób?

Dobrej jakości smalczyk wegański charakteryzuje się prostym i naturalnym składem. Z tego względu podobne do sklepowych wyroby można przyrządzać w domu. Z pewnością będzie to bardziej czasochłonne, ale pozwoli na zabawę ze smakami i przyprawami. Wymaga jedynie nutki fantazji oraz dobrej jakości blendera. Niewątpliwą przewagą gotowych wyrobów jest natomiast szczelne, hermetyczne pakowanie, które znacznie wydłuża trwałość produktu.

Pytanie 2: Czy smalczyk roślinny jest źródłem białka?

Smalczyk roślinny wykonany na bazie roślin strączkowych stanowi dobre źródło białka dla wegan i wegetarian. Należy jednak pamiętać o łączeniu tego typu żywnościy z wyrobami zbożowymi, gdyż obie grupy produktów uzupełniają się jeśli chodzi o skład aminokwasowy.

Pytanie 3: Czy smalczyk wegański dla dzieci jest odpowiedni?

Smalczyk wegański dla dzieci to świetne rozwiązanie, które pozwoli włączyć do diety malucha więcej warzyw. Jeśli tylko dziecko nie jest uczulone na składniki pasty, śmiało można ją stosować jako element II śniadania czy obiadu.

Smalczyk wegański – wartości odżywcze

Smalczyk wegański na bazie ciecierzycy jest produktem niskokalorycznym. 100g wyrobu to niecałe 100kcal! Jest to zatem świetne rozwiązanie dla osób przebywających na diecie odchudzającej. Pasta roślinna stanowi źródło białka oraz węglowodanów złożonych. W 100g produktu znaleźć można również ponad 6g błonnika pokarmowego.

 

 

Bibliografia

  1. Zygmunt Zdrojewicz , Jacek Majewski , Justyna Pająk , Maciej Majewski. Hummus – trochę egzotyki na talerzu. Med. Rodz. 2017; 20(3): 233-236
  2. Mirosław Jarosz, Jadwiga Charzewska, Bożena Wajszczyk, Zofia Chwojnowska. Czy wiesz, ile potrzebujesz białka? Instytut Żywności i Żywienia, 2019
  3. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/ciecierzyca-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-ciecierzycy,21452.html [dostęp: 12.09.2020r.]
  4. El-Adawy, T.A. (2002). Nutritional composition and antinutritional factors of chickpeas (Cicer arietinum L.) undergoing different cooking methods and germination. Plant Foods for Human Nutrition57 (1): 83–97.
  5. Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska. Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej. Probl. Hig. Epidemiol. 2015, 96(2): 410-413.
  6. Joanna Chłopicka GRYKA JAKO ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLI, 2008, 3, str. 249–252
  7. Magdalena Skotnicka, Aneta Ocieczek. Wpływ dodatku błonnika witalnego na poziom sytości w jogurtach naturalnych. Probl. Hig. Epidemiol. 2016, 97(2): 125-128
  8. Wroński K, Bocian R: Spożycie błonnika pokarmowego wśród osób z chorobą uchyłkową jelita grubego. Nowa Medycyna 2011; 4: 57-60
  9. Lasota B: Problem zaparć – jak pomóc pacjentom. Szczególna rola błonnika. Świat Medycyny i Farmacji 2011; 8: 38-45.

Opinie klientów