info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Mąka żytnia typ 720 5kg
Mąka żytnia typ 720 5kg

Mąka żytnia typ 720 5kg

26,59 zł(2)
  dostępne: 23 szt.
produkt regionalny

Produkt regionalny

Vivio inspiruje do zdrowia poprzez wiele działań. Dlatego też z radością wprowadzamy do naszej oferty produkty lokalne i regionalne. Jesteśmy firmą z Podkarpacia z biurem, magazynami i produkcją mieszczącymi się również w tym regionie. Dzięki naszym działaniom chcemy wesprzeć lokalne rolnictwo i powstawanie lokalnych miejsc pracy. Ponieważ produkty regionalne nie jadą do nas z daleka może to pomóc w obniżeniu śladu węglowego. Z badań wynika, że jedzenie lokalnie może obniżyć nasz ślad węglowy o 4-5%. Dodatkowo krótki łańcuch dostaw jedzenia ma ogromne znaczenie. Im mniej pośredników, tym lepiej – tym więcej zarobi lokalny rolnik i tym większe będzie miał szanse na przetrwanie i rozwój działalności. Warto też pamiętać, że największą wartość i gęstość odżywczą mają produkty naturalnie występujące w naszym klimacie w danej porze roku. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą produktów lokalnych i regionalnych.


Mąka żytnia Wartości odżywcze


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Mąka żytnia Zastosowanie

Mąka żytnia typ 720 wykorzystywana jest najczęściej do wypieku chleba. Nadaje się do przygotowywania wysokiej jakości zakwasu. Doskonale sprawdza się również przy wypiekach innego rodzaju, zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Można z niej przygotować ciasto do pierogów oraz naleśników. Ze względu na charakterystyczną konsystencję ciasta żytniego i jego większą odporność na czerstwienie, doskonale sprawdzi się ona w przepisie na bożonarodzeniowe pierniki. Dla uzyskania pożądanych właściwości organoleptycznych można łączyć ją z innego rodzaju mąkami.


Mąka żytnia KCAL

Mąka żytnia typ 720 – wartości odżywcze

Mąka żytnia typ 720 jest produktem o średniej zawartości kalorii. 100 g tego produktu dostarcza około 330 kcal. Stanowi źródło około 70 g węglowodanów, z czego zdecydowaną większość stanowią węglowodany złożone. Mąka żytnia cechuje się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Ponadto może stanowić źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.


Mąka żytnia Opis

W dawnych czasach mąka żytnia uchodziła za produkt gorszego rodzaju, używany przez ludność biedną oraz jako pasza dla zwierząt. Później zaczęto doceniać jej właściwości i stosować szczególnie do wypieku chleba i innego rodzaju pieczywa. W ostatnich latach jej użycie znacznie zmalało, gdyż została ona wyparta przez mąkę pszenną. Warto jednak powrócić do dawnych zwyczajów i włączyć mąkę żytnią do swojej codziennej diety, ze względu na jej korzystne dla zdrowia wartości odżywcze. Cechuje się ona wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz bogactwem wielu witamin i soli mineralnych, których brakuje w ziarnach pszenicy.

Dlaczego mąka żytnia jest zdrowsza od pszennej?

Co to jest mąka żytnia pytlowa?

Mąka żytnia, czy ma gluten?

Która mąka żytnia jest najlepsza?

Gdzie kupić mąkę żytnią?

  • Mąka żytnia typ 720 – wartości odżywcze

  • Mąka żytnia typ 720 – przepisy

  • Mąka żytnia typ 720 – zastosowanie

Jak wytwarzana jest mąka żytnia typ 720?

Mąka żytnia wytwarzana jest poprzez mechaniczne rozdrabnianie nasion żyta. Na etapie produkcji bielmo odłączane jest od łupin nasiennych. To ono przeznaczone jest do dalszego przemiału, podczas gdy otoczka owocowo-nasienna stanowi surowiec do produkcji otrąb.

Sposób wytwarzania mąki jest niezwykle ważny z punktu widzenia wartości gotowego wyrobu. To właśnie na tym etapie stratom podlegają ważne dla nas składniki mineralne i witaminy. Warto zatem wybierać mąki dobrej jakości, aby mieć pewność, że zawierają one możliwie duże ilości składników odżywczych.

Co oznacza numer 720 mąki żytniej?

Wszystkie mąki dostępne w sklepach oznaczone są charakterystycznym numerem. Dotyczy to zarówno produktów żytnich, jak i pszennych czy owsianych. Numer na opakowaniu, taki jak 400, 450, 650, 720, 1400 czy 2000 jest oznaczeniem typu mąki. Stanowi informację o zawartości popiołu (substancji mineralnych) w tym produkcie. Z punktu widzenia typowo zdrowotnego, wyższy typ oznacza mąkę o korzystniejszych wartościach odżywczych. Zawiera ona bowiem więcej cennych soli mineralnych. Jednak określone typy mąki cechują się również różną funkcjonalnością. Typy od 0 do 400 używane są do wypieków lekkich i puszystych. Są to przede wszystkim ciasta na pizzę, biszkopty czy eklerki. Nieco wyższe typy najlepiej sprawdzają się do przygotowania ciasta na kluski, pierogi i naleśniki. Mąki oznaczone numerami 700-800 stanowią najlepszy surowiec do wypieku chleba. Wyższe typy można wykorzystać natomiast do wypieków pełnoziarnistych, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego.

Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne ziaren żyta

Żyto cechuje się charakterystycznym smakiem oraz zabarwieniem ciemniejszym od powszechnie wykorzystywanej pszenicy. Wypieki z dodatkiem mąki żytniej nie są aż tak elastyczne i puszyste oraz charakteryzują się odmienną konsystencją. Niemniej jednak to żyto zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż pszenica, dlatego warto zadbać o jego regularną podaż z dietą.

Jak wskazują dane literaturowe, ziarna żyta zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego. Liczne badania naukowe wykazały, że związki zaliczane do tej grupy wpływają bardzo korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Stymulują ruchy perystaltyczne jelit, wspomagają wypróżnianie oraz zapobiegają biegunkom. Dodatkowo publikacje wskazują na ich istotną rolę w kontrolowaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz korzystny wpływ na gospodarkę lipidową. Błonnik pokarmowy cechuje się dużą wodochłonnością i zwiększa objętość treści pokarmowej przez co może wpływać na zwiększanie poposiłkowego uczucia sytości.

Ziarna żyta charakteryzują się również wysoką zawartością węglowodanów złożonych. W połączeniu ze znaczną zawartością błonnika, posiłek z żytnimi składnikami może wpływać korzystnie na poposiłkowy poziom glukozy we krwi. Warto zaznaczyć, że mąka żytnia cechuje się niższym indeksem glikemicznym niż mąka pszenna, co może mieć duże znaczenie szczególnie dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.

Z danych tabelarycznych wynika, że ziarna żyta to również źródło wielu soli mineralnych. Ich zawartość w dużej mierze zależy od typu mąki, jednak faktem jest, że zboże to zawiera większe ilości tego rodzaju substancji odżywczych niż pszenica. Do soli mineralnych obecnych w ziarnach żyta należą potas, wapń, mangan i cynk. Składniki mineralne są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wpływają na pracę układu nerwowego i mięśniowego. Są niezbędne dla zachowania odpowiedniej budowy kości. Mangan i cynk odgrywają również istotną rolę w zachowaniu młodej cery oraz zdrowych włosów i paznokci.

Ziarna żyta zawierają również inne, ciekawe składniki bioaktywne, które mogą wpływać pozytywnie na zdrowie organizmu. W publikacjach naukowych wymieniane są m.in. beta-glukan, polifenole czy fitoestrogeny. Badania naukowe wskazują, że kwasy fenolowe należą do silnych przeciwutleniaczy, co sugeruje rolę żyta w zapobieganiu procesom starzenia, a nawet nowotworom. Istnieją również doniesienia o możliwym protekcyjnym działaniu fitoestrogenów w procesach rozwoju raka piersi oraz prostaty. Warto również dodać, że bakterie kwasu mlekowego, zawarte w chlebie żytnim sporządzanym na tradycyjnym zakwasie, również mogą wpływać na zmniejszanie stężenia związków kancerogennych w organizmie.

Mąka żytnia typ 720 – chleb jak za dawnych lat

Mąka żytnia ceniona jest głównie ze względu na wyjątkowo korzystne w porównaniu do innych rodzajów mąk cechy fizykochemiczne, sprawiające, że nadaje się ona doskonale do wypieku chleba. Już wiele lat temu zauważono, że to właśnie ten produkt nadawał wypiekom pożądanej konsystencji i wpływał na wolniejsze czerstwienie pieczywa. Obecnie liczne badania naukowe wykazały, dlaczego chleb żytni charakteryzuje się takimi wartościami organoleptycznymi. Mąka żytnia cechuje się wysoką aktywnością enzymów amylolitycznych, znaczną wodochłonnością oraz wysoką zawartością popiołu. Wszystko to sprawia, że chleb z mąki żytniej typ 720 jest bardzo smaczny i sycący. Jeśli chcemy uzyskać wypiek o gąbczastej konsystencji, możemy przygotować z mąki żytniej tradycyjny zakwas. Jeśli natomiast nie lubimy kwaśnego posmaku, tego rodzaju mąka sprawdzi się także do wypieku chleba bez rozczynu. Co więcej, niezależnie od przepisu, użycie tego rodzaju surowca wpływa korzystnie na wydajność procesu wypiekania chleba. Mąka żytnia typ 720 przeznaczona jest do wypieku chleba żytniego jasnego oraz do pieczywa mieszanego.

Mąka typ 720 na zakwas, do ciasta i słodkich wypieków

Chociaż mąka żytnia wykorzystywana jest najczęściej do przygotowywania zakwasów i wypieku chleba, to sprawdza się doskonale także przy innego rodzaju pieczywie. Można ją dodawać do ciasta na rogale i bułki. Co więcej, sprawdzi się także jako baza lub dodatek do ciast i ciasteczek. Warto użyć jej przy przyrządzaniu ciasta na świąteczne pierniki. W zdrowej diecie z pewnością znajdzie się miejsce także na żytnie naleśniki lub racuchy. Wbrew pozorom mąka żytnia nadaje się do wielu przepisów i w znacznej większości można nią zastąpić popularną mąkę pszenną. Ta druga, choć smaczna, nie dostarcza niestety wielu składników mineralnych i witamin.

Mąka żytnia typ 720 – cena

Mąka żytnia typ 720 należy do produktów łatwo dostępnych, dlatego jej cena nie jest wygórowana. Dobrej jakości produkt można znaleźć w cenie 4-5 zł za kilogram. Najczęściej spotkać można standardowe opakowania 1 kg. Jeśli natomiast często używamy mąki żytniej do wypieków, warto zdecydować się na bardziej ekonomiczne, większe opakowania.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki żytniej 720

Pytani 1: Dlaczego mąka żytnia jest zdrowsza od pszennej?

Ziarna żyta cechują się wyższą zawartością błonnika pokarmowego niż pszenica. Znaleźć w nich można również więcej soli mineralnych, takich jak mangan, cynk czy potas. Ponadto mąka żytnia może stanowić źródło cennych składników bioaktywnych, m.in. kwasów fenolowych. Niemniej jednak należy mieć na uwadze, że zawartość powyższych składników w gotowym produkcie jest ściśle uzależniona od procesów produkcji oraz typu mąki. Warto zatem wybierać wyroby dobrej jakości i o możliwie wysokim typie.

Pytanie 2: Co to jest mąka żytnia pytlowa?

Mąka pytlowa to inna nazwa na mąkę żytnią typu 720. To właśnie stąd wzięła się nazwa chleb pytlowy, określająca wypiek z użyciem właśnie tego surowca.

Pytanie 3: Mąka żytnia, czy ma gluten?

Żyto, podobnie jak trzy inne zboża, czyli pszenica, orkisz i jęczmień, zawiera gluten. Nie może być zatem spożywana przez osoby chorujące na celiakie. Nie ma jednak przeciwwskazań do spożywania jej przez osoby zdrowe.

Pytanie 4: Która mąka żytnia jest najlepsza?

Zasadniczo uważa się, że wyższy typ mąki świadczy o jej wyższej jakości. Biorąc pod uwagę wartości odżywcze, a konkretnie ilość popiołu, jest to prawda. Warto decydować się na mąki o typie co najmniej 500 lub 720. Jednak przy wyborze mąki konieczne jest również uwzględnienie tego, do czego dany produkt będzie użyty. Do pierogów lub naleśników konieczne może być wybranie mąki niższego typu, natomiast przy wypieku chleba doskonale sprawdzi się ta o wysokiej zawartości popiołu. Czasami warto również trochę poeksperymentować i mieszać różnego rodzaju mąki.

Pytanie 5: Gdzie kupić mąkę żytnią?

Mąka żytnia dostępna jest już w wielu stacjonarnych sklepach spożywczych. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na typ produktu i wybierać te o wartości 720 lub wyższej. W celu znalezienia produktów najwyższej jakości w najkorzystniejszych cenach warto zapoznać się z ofertą sklepów internetowych ze zdrową żywnością.

 


 

Bibliografia

  1. Anna Ostasiewicz, Alicja Ceglińska, Sylwia Skowronek Anna Ostasiewicz, Alicja Ceglińska, Sylwia Skowronek. Jakość pieczywa żytniego z dodatkiem zakwasów. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, 2 (63), 67 – 74.
  2. Anna Szafrańska. Ocena wartości wypiekowej mąki żytniej. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2011 t. 66 nr 4.
  3. https://www.fakt.pl/kobieta/kuchnia/typ-maki-co-oznaczaja-numery/1fzw63r [dostęp: 21.10.2020r.].
  4. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/zyto-opis-wlasciwosci-i-zastosowanie-zboze-zyto-ciekawostki,22106.html [dostęp: 21.10.2020r.].
  5. Iwona Jasińska, Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz. Ziarno żyta jako potencjalne źródło składników prozdrowotnych w diecie. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 2 (47) Supl., 85 – 92.
  6. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-zytnia-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-maki-zytniej,25132.html [dostęp: 21.10.2020r.].
  7. Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol, 2015 - phie.pl.

WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI
PRZEPIS

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

Składniki:
- 450 g mąki orkiszowej typ 1850
- 70 g mąki żytniej typ 720
- 200 ml maślanki
- 125 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni

 

Wykonanie:
Przygotuj rozczyn z pokruszonych drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki orkiszowej. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z rozczynem i maślanką, dodaj masło i sól. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Przykryj ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto wymieszaj z ziarnami słonecznika i pestkami dyni, przełóż do wysmarowanej olejem podłużnej blachy i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 210° C piekarniku przez 45-55 minut (do zrumienienia).