Mąka żytnia typ 720 5kg

WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

19,99 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mąka żytnia Opis

Mąka żytnia to najpopularniejszy, obok pszennej, typ mąki Przygotowana została ze zmielonych ziaren żyta i jest niezbędnym składnikiem w naszych kuchniach. Mąka żytnia ma niższy indeks glikemiczny od pszennej, jest źródłem tłuszczów, błonnika pokarmowego, węglowodanów, witamin: z grupy B (B1, B2, B3 I B6), E oraz minerałów: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza. Produkty żytnie nie powodują drastycznych skoków poziomu glukozy we krwi, stabilizując tym samym działanie insuliny. Uważa się, że zamian chleba pszennego na chleb żytni eliminuje nagłe ataki głodu.

Typ 720 oznacza, że zboże wykorzystane do powstania tej mąki nie podlega przesiewowi, co zwiększa ilość zawartych w niej otrąb - stąd szaro-brązowy kolor mąki i więcej prozdrowotnych składników pokarmowych.

Mąka w 5. kilogramowym, ekonomicznym opakowaniu.

 


Mąka żytnia KCAL

100 g mąki żytniej typ 720 dostarcza ok. 336 kcal, z czego 71 g węglowodanów, 5,9 g białka oraz 2 g białka i 6,5 g błonnika.


Mąka żytnia przepisy / Mąka żytnia zastosowanie

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

Składniki:
- 450 g mąki orkiszowej typ 1850
- 70 g mąki żytniej typ 720
- 200 ml maślanki
- 125 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni

 

Wykonanie:
Przygotuj rozczyn z pokruszonych drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki orkiszowej. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z rozczynem i maślanką, dodaj masło i sól. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Przykryj ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto wymieszaj z ziarnami słonecznika i pestkami dyni, przełóż do wysmarowanej olejem podłużnej blachy i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 210° C piekarniku przez 45-55 minut (do zrumienienia).


Mąka żytnia Zastosowanie

Idealna do wypieku chleba oraz do przygotowania zakwasu. Świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju wypiekach, wyrobu domowego makaronu, na ciasto do pierogów, naleśników czy do zagęszczania sosów. Z powodzeniem można ją łączyć w daniach z innymi mąkami.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Mąka żytnia Opinie o produkcie: Mąka żytnia typ 720 5kg


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również