ddd

Chleb baltonowski - mieszanka chlebowa 500g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 99zł

4,99 zł

RABAT - 17%

5,99 zł

-17

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Chleb Baltonowski - mieszanka chlebowa Wartości odżywcze

SKŁAD: 

60% mąka pszenna typ 750, 25% mąka żytnia typ 720, 13,4% eko suszony zakwas żytni (bio mąka żytnia typ 720, woda), sól

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

  • Wartość odżywcza w 100g
  • Wartość energetyczna 1498kJ/354kcal
  • Tłuszcz 1,53g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,17g
  • Węglowodany 69,26g
  • w tym cukry 1,38g
  • Błonnik 11,25g
  • Białko 10,23g
  • Sól 8,16g


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Chleb Baltonowski - mieszanka chlebowa KCAL

Mąka chlebowa, a odchudzanie. Ile ma kalorii?

W 100g suchej mieszanki chlebowej baltonowskiej znajduje się ponad 350 kcal. Kalorie pochodzą głównie z węglowodanów.


Chleb Baltonowski - mieszanka chlebowa Opis

Mieszanki chlebowe zyskują coraz więcej zwolenników przede wszystkim ze względu na łatwość i szybkość przygotowania chleba. Bez kupowania wielu produktów, bez ważenia i niepotrzebnego stresu. W gotowych mieszankach chlebowych Vivio, składniki na chleb są dobrane w odpowiednich proporcjach i zawierają dodatek suchego zakwasu żytniego, który doda pieczywu sprężystości i wartości odżywczej. Vivio przygotowało mieszanki chlebowe w trzech wersjach: mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego, mieszanka do wypieku chleba orkiszowego oraz mieszanka do wypieku chleba żytniego. Poznaj właściwości mieszanki chlebowej do wypieku chleba baltonowskiego i sprawdź do czego możesz wykorzystać ją w swojej kuchni.

 

Co to jest mieszanka chlebowa i z czego powstaje?

Mieszanki chlebowe to mieszanki starannie dobranych w odpowiednich proporcjach różnych rodzajów mąk, z dodatkiem suchych drożdży i soli. Mieszanki są gotowe do wypieku chleba w domu. Jedyne co potrzebujesz przygotować to woda i drożdże (około 7,5g suchych lub 15g świeżych), a pyszny, sprężysty w środku z chrupiącą skórką na wierzchu chleb gotowy. Do mieszanek chlebowych można dodać również ziarna i pestki według uznania. Może to być słonecznik, dynia, siemię lniane, czarnuszka, mak lub inne.

Mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego - skład

Mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego została przygotowana z maki pszennej typ 750 i mąki żytniej typ 720. Mieszanka zawiera dodatek suchego zakwasu żytniego oraz soli.

Pszenica, żyto, suchy zakwas żytni - wartości odżywcze

Mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego w swoim składzie zawiera mąkę pszenną 750, mąkę żytnią 720 i suchy zakwas żytni.

Mąka pszenna użyta do przygotowania mieszanki nie zawiera żadnych dodatków, jak np. polepszacze smaku. Jest polecana nie tylko do wypieku domowego chleba. Odznacza się wysokimi wartościami odżywczymi, jest źródłem pełnowartościowego białka. Mąka chlebowa typ 750 jest gładką, białą mąką z odcieniami żółtymi i świetnie nadaje się do wypieku pieczywa pszennego i mieszanego. Nadaje się również do zagęszczania sosów i przygotowywania zasmażek. Mąka pszenna to jeden z bardziej popularnych rodzajów mąki, który otrzymuje się ze zmielonego ziarna pszenicy. Istnieje bardzo dużo typów mąki pszennej. Te delikatniejsze i najjaśniejsze pochodzą z wewnętrznej części ziarna, czyli bielma (bywają nazywane mąkami bielmowymi). Ciemniejsze mąki, czyli tzw. razowe oprócz bielma zawierają części okrywy nasion. W pszenicy znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę D, E, K i PP, a także składniki mineralne – sód, magnez, potas, siarkę i żelazo.

Drugim składnikiem mieszanki balntonowskiej jest mąka żytnia. Żyto, z którego jest produkowana mąka żytnia jest bogate w naturalne składniki, takie jak: potas, sód, żelazo, kwas foliowy i fluor. Ma bardziej wyrazisty smak od pszenicy i należy do tak zwanego zboża twardego. Mąka żytnia jest polecana przez wielu dietetyków i specjalistów ds. żywienia. Dostarcza żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku i manganu. Żytnie pieczywo to także ważne źródło witamin z grupy B. Węglowodany w pieczywie żytnim uwalniają się do krwi powoli i stopniowo, dlatego zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Zawartość mąki żytniej w mieszance obniża indeks glikemiczny finalnego produktu jakim jest chleb.

Dzięki bogatej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie produktów zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych, na bazie suchego zakwasu żytniego do zrównoważonej diety jest w stanie pozytywnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie człowieka. Ważne miejsce w diecie człowieka zajmują witaminy z grupy B, obecne w suchym zakwasie żytnim, jak również w produktach wytwarzanych na jego bazie. To właśnie one odpowiadają za wsparcie prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, przyczyniając się między innymi do zwiększenia odporności na stres, jak również podniesienia zdolności do długotrwałej koncentracji i efektywniejszego zapamiętywania. Dodatkowo, błonnik zawarty w wypiekach na bazie zakwasu żytniego odpowiada za utrzymanie długotrwałego uczucia sytości po spożytym posiłku, co z kolei zmniejsza chęć na podjadanie niezdrowych przekąsek miedzy posiłkami. Suchy zakwas żytni ma również działanie probiotyczne.

Jeżeli dbasz o zdrową, urozmaiconą dietę i chcesz zwiększyć wartość odżywczą swojego wypieku, możesz dodać do pieczywa inne ziarna zbożowe, ziarna słonecznika, nasiona chia, siemię lniane, pestki dyni czy maku. Dodatek ziarna podniesie wartości odżywczą wypiekanego w domu chleba.

Jaka cena? Gdzie kupić?

Za pół kilograma opakowanie dobrej jakości jasnej mieszanki chlebowej typu baltonowskiego zapłacimy od około 5 do 8 zł. Mieszanki chlebowe można znaleźć w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, w niektórych supermarketach i w sklepach internetowych. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład mieszanki aby upewnić się, że nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, ani polepszaczy. Mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego od Vivio to tylko 4 naturalne składniki - gwarancja jakości i smaku.

Mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego - czy uczula? Przeciwwskazania do spożycia.

Mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego nie może być spożywana przez osoby chore na celiakię oraz z nietolerancją glutenu ze względu na zawartość tego białka w mąkach użytych do mieszanki baltonowskiej.

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Chleb Baltonowski - mieszanka chlebowa Opinie o produkcie: Chleb baltonowski - mieszanka chlebowa 500g VIVIO

Chleb Baltonowski - mieszanka chlebowa przepisy / Chleb Baltonowski - mieszanka chlebowa zastosowanie

Chleb Baltonowski

Chleb Baltonowski

Przygotuj opakowanie mieszanki do wypieku chleba baltonowskiego (500g), około 350ml ciepłej wody oraz drożdże - około 7,5g suchych lub 15g świeżych.

Do miski wsyp całą mieszankę chlebową i dodaj około 350ml ciepłej wody, dodaj drożdże. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach do momentu wymieszania składników, a następnie na szybkich w celu uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Tak wyrobione ciasto pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu. Następnie uformuj z ciasta podłużny wałek i włóż do wysmarowanej tłuszczem foremki (25x11x7cm). Przykryj czystą ściereczką i pozostaw na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 - 220 st. C i piecz około 50 minut.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również