Weekend taniej dostawy
Ryż czarny 1000g
Ryż czarny 1000g
Ryż czarny 1000g

Ryż czarny 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIATajlandia
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

15,33 zł

RABAT - 10%

17,00 zł

-10

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Ryż czarny Opis

  • w 100% naturalny
  • niezbędny w zdrowej diecie
  • bogaty w wartości odżywcze
  • dostarcza ważnych dla zdrowia aminokwasów
  • zawiera wysoką zawartość błonnika pokarmowego
  • posiada wyrazisty, lekko orzechowy posmak
  • w przeciwieństwie do innych azjatyckich odmian ryżu nie jest kleisty ani szorstki

 

Czarny ryż jest odmianą ryżu o charakterystycznym czarnym kolorze, który po ugotowaniu zamienia się w głęboki fiolet. Za barwę tę odpowiedzialne są antocyjany - roślinne barwniki o prozdrowotnych właściwościach.

Czarny ryż w porównaniu do ryżu białego posiada znacznie więcej składników odżywczych. W jego składzie znajdziemy m.in. cenne aminokwasy, żelazo, cynk, miedź, karoten, witaminę E oraz duże ilości błonnika pokarmowego.

Składniki zawarte w czarnym ryżu:

  • pobudzają perystaltykę jelit i usprawniają trawienie

  • działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie

  • chronią przez rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego

  • spowalniają wchłanianie cukru

  • wspomagają detoksykację organizmu

ryż czarny


Ryż czarny Wartości odżywcze

Ryż czarny

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Ryż czarny przepisy / Ryż czarny zastosowanie

ZAPIEKANA FASZEROWANA PAPRYKA

ZAPIEKANA FASZEROWANA PAPRYKA

Składniki:

- 4 duże papryki
- pół szklanki czarnego ryżu
- kilka pieczarek
- małą puszkę kukurydzy
- łyżeczkę ziół prowansalskich lub przyprawy do pizzy
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Pieczarki obierz, pokrój i podsmaż na maśle.
Ugotowany ryż połącz z pieczarkami, dodaj kukurydzę i dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Odetnij górną część papryk, wydrąż nasiona. Środek papryk wypełnij farszem. Piecz w piekarniku ok. 25-35 minut w temperaturze 200°C.


Ryż czarny Zastosowanie

Czarny ryż doskonale komponuje się z warzywami i owocami. Może być także spożywany jako składnik sałatek lub jako dodatek do mięs czy zup.

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Propozycja przygotowania: Przepłucz ryż zimną wodą. Wypłukany ryż przełóż do garnka, zalej zimną wodą (2 razy więcej wody niż ryżu) i posól. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Ryż czarny Film


Ryż czarny Opinie o produkcie: Ryż czarny 1000g VIVIO

E
Ewa
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
04/07/19
Ryż czarny 1000g VIVIO
Review by Ewa on4 Jul 2019 review stating Ryż czarny 1000g VIVIO
Dotychczas nie wiedziałam, że jest coś takiego jak czarny ryż. Ciekawy smak, faktycznie jakby taki lekko orzechowy. Jak na razie u mnie ląduje w sałatko-podobnych rzeczach. Trzeba tylko pamiętać, że dłużej się go przyrządza niż biały (namaczanie i dłuższe gotowanie). Nie opanowałam jeszcze co prawda sztuki gotowania go na sypko (podobno się da), ale może kiedyś się uda ;) lubię poznawać nowe smaki, a ten do takich należy.
B
Barbara
Zweryfikowany recenzent
4.0 star rating
19/03/20
czarny ryż
Review by Barbara on 19 Mar 2020 review stating czarny ryż
Kupiłam po raz pierwszy i jeszcze nic z niego nie przyrządzałam, mam nadzieję, że okaże się smaczny :)
L
Lidia
5.0 star rating
13/06/20
SUPER
Review by Lidia on 13 Jun 2020 review stating SUPER
Ryż fantastycznie smakuje, ale trzeba go inaczej gotować niż jest podane na opakowaniu. Trzy razy gotowałam i najlepiej ryż najlepiej namoczyć na kilka godzin i potem go krócej gotować, Jest wtedy miękki. Ma lekko orzechowy smak, bardzo go polubiliśmy.
K
Katarzyna
5.0 star rating
27/04/20
Ryż czarny
Review by Katarzyna on 27 Apr 2020 review stating Ryż czarny
Bardzo dobry dodatek do obiadu. Ma dość intensywny smak. Gotuje się dłużej niż biały ryż. Próbowałam czarnego ryżu w woreczkach - ten tutaj jest lepszy i o wiele tańszy:)


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również