3 powody, dla których warto jeść pestki!
Nasiona są cennym źródłem białka. Mają wysoką wartość odżywczą, a do tego są w bardzo korzystnej cenie. Są to trzy główne powody, dla których powinniśmy jak najczęściej sięgać po nasiona. Możemy je jeść zarówno na słono jak i na słodko, ponieważ ten cudowny pokarm bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie.

Jakie pestki zasługują na szczególne miejsce w naszej kuchni?
Skład: zdrowe tłuszcze, prowitamina A, witamina B, D, E, F, białko, cynk, fitosterole, wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, błonnik.
Skład: wartościowe białko, witaminy z grupy B, C, D, E, prowitamina A, żelazno, cynk, magnez, fosfor, kwasy nukleinowe, siarka
- Sezam
Skład: prowitamina A, witamina B, D, E, wysokowartościowe białko, fosfor, potas, magnez, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe.
- Len
Skład: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, enzymy, substancje śluzowe, żelazo, magnez, cynk, witamina E.
- Mak
Skład: prowitamina A, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor i witamina B3, C, D i E.
- Ostropest
Skład: substancje śluzowe, kwasy organiczne, przeciwutleniacze (sylimaryna), cynk, miedź, selen, białka, kwasy organiczne, witaminy C i K.
Skład: bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, błonnik, wartościowe białko, błonnik.
- Migdały
Skład: białko, mangan, nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, fosfor, miedź, błonnik, potas, witamina E, B1, B2 i PP.