dzień taty
Curry mielone przepisy, cena , właściwości
Curry mielone przepisy, cena , właściwości
Curry mielone przepisy, cena , właściwości
Curry mielone przepisy, cena , właściwości

Curry mielone - 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska, Indie
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,32 zł

RABAT - 11%

2,62 zł

-11

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Curry mielone Wartości odżywcze

kurkuma, chili, kozieradka, gorczyca, kolendra, kmin rzymski, sól


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Curry mielone Zastosowanie

Zastosowanie curry mielonego w codziennej kuchni

Ze względu na wyjątkowy smak oraz zawartość aromatycznych ziół, niniejszą przyprawę możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: warto dodawać ją do domowych past kanapkowych, przygotowanych na bazie pieczonych warzyw lub nasion roślin strączkowych;
  • Po drugie: curry stanowi podstawę sosów do licznych kasz i makaronów;
  • Po trzecie: przyprawa ta doskonale komponuje się zarówno ze smakiem mięsa drobiowego, z rybami, jak i wieprzowiną. Dlatego też, warto dodać ją do aromatycznego gulaszu;
  • Po czwarte: curry doskonale sprawdzi się podczas wypieku domowych bułeczek, a nawet przygotowywania orientalnej pizzy.
  • Po piąte: Curry może być stosowane w kuchni, jako barwnik, szczególnie do gotowania ryżu, któremu oprócz żółtawego koloru nadaje charakterystyczny smak. Barwa żółta lub czerwona warunkowana jest w zależności od doboru składników.

 


Curry mielone Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych mielonego curry marki VIVIO

Curry to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych mieszanek przypraw na świecie. Na szeroką skalę wykorzystywana jest ona na terenie Indii, gdzie stanowi podstawę popularnego dania o tej samej nazwie. Co ciekawe, nazwa curry (pochodząca z języka tamilskiego) oznacza sos. Warto jednak wiedzieć, że niniejsza mieszanka przypraw jest nie tylko niezwykle smaczna, ale przede wszystkim zawiera w swoim składzie bogaty zestaw aromatycznych ziół, takich jak kozieradka, kolendra, czy też czarny pieprz. Ponadto, wprowadzenie mielonego curry do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tej niezwykłej przyprawy? I jak wykorzystać curry mielone w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić curry mielone?

Czy curry mielone zawiera w swoim składzie gluten?

Czy curry można podawać najmłodszym dzieciom?

Do czego dodawać curry mielone?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać curry mielone?

  • Zastosowanie curry mielonego w codziennej kuchni.

Z czego przygotowane jest curry mielone i co wyróżnia niniejszą przyprawę spośród innych dostępnych na rynku?

Curry to bez wątpienia wyjątkowy składnik kuchni orientalnej. Odznacza się ono nie tylko intensywnym smakiem i aromatem, ale również charakterystycznym pomarańczowo-żółtym kolorem. Wszystko to za sprawą połączenia popularnych przypraw, zawierających w swoim składzie zestaw cennych składników, witamin i minerałów. Dlatego też, już od pokoleń curry nazywane jest bombą prozdrowotną. W skład tej niezwykłej mieszanki wchodzi wiele ziół i przypraw korzennych. Dzięki temu, curry doskonale komponuje się ze smakiem warzyw, mięs, a nawet pieczywa.

Podstawą curry mielonego (a jednocześnie jego barwnikiem) jest nieoceniona kurkuma. Ta niezwykła przyprawa, pochodząca z dalekiej Azji, charakteryzuje się intensywnym żółto-pomarańczowym kolorem, który jest efektem zawartej w niej kurkuminy. Warto wiedzieć, że ta przyprawa korzenna wyróżnia się bogatą zawartością polifenoli wykazujących potencjał przeciwnowotworowy. Ponadto, jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne witaminy (w tym: witaminy z grupy B, witaminę C, E i K) oraz minerały (takie jak: żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk i sód). W składzie aromatycznego curry znajduje się również:

  • Kolendra – roślina należąca do rodziny selerowatych, której zielona nać do złudzenia może przypominać nam pietruszkę. Liście niniejszej przyprawy odznaczają się bogatą zawartością przeciwutleniaczy oraz cennych witamin (w tym witaminy A, C oraz K);
  • Kozieradka – znana również jako „boża trawka” lub „koniczyna grecka”. Roślina ta wywodzi się z terenów Azji (ze szczególnym uwzględnieniem krajów kaukaskich). Odznacza się ona wyrazistym smakiem i aromatem, a ponadto zawiera w sobie zestaw cennych witamin oraz minerałów, wśród których na szczególną uwagę zasługują: potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń oraz cynk;
  • Gałka muszkatołowa – stanowiąca owoc muszkatołowca korzennego i odznaczająca się bogatą zawartością olejków eterycznych. Co ciekawe, przyprawa ta oprócz niepowtarzalnych doznań smakowych może także wywoływać halucynacje. Dlatego też, należy wykazać się szczególną ostrożnością podczas jej stosowania;
  • Pieprz czarny – będący jedną z najczęściej stosowanych na świecie przypraw. Pieprz czarny odznacza się ostrawym smakiem i nieco drażniącym aromatem. Warto jednak wiedzieć, że jest on doskonałym źródłem piperyny – alkaloidu wykazującego wysoce pozytywny wpływ na nasze zdrowie;
  • Papryka chili – znana jako jedna z najostrzejszych przypraw świata. Charakteryzuje się piekielnie ostrym smakiem, jak również zawartością kapsaicyny – silnego przeciwutleniacza wykazującego niezwykłe właściwości zdrowotne. Ponadto, papryka chili jest źródłem beta-karotenu, zeaksantyny i luteiny;
  • Czosnek – którego niezwykłe właściwości zdrowotne doceniał sam Hipokrates. Mimo, iż pochodzi z dalekiej Azji, czosnek na szeroką skalę wykorzystywany jest także w polskiej kuchni i ziołolecznictwie. Co ciekawe, jest on odpowiedzialny za dostarczenie do naszego organizmu wartościowych związków siarkowych, jak również fitosteroli i flawonoidów;
  • Kardamon – stanowiący jedną z najdroższych przypraw świata. Pozyskiwane z wiecznie zielonej rośliny ziarenka wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem. Niemniej jednak, są one również cenne dla naszego zdrowia, między innymi dzięki zawartości witamin z grupy B, witaminy C, żelaza, magnezu, wapnia i olejków eterycznych, które odpowiedzialne są między innymi za niecodzienny zapach kardamonu;
  • Goździki – kojarzące nam się przede wszystkim z okresem świątecznym. Warto jednak wiedzieć, że ta niezwykła przyprawa, oprócz doskonałego smaku, wyróżnia się także zawartością eugenolu o silnych właściwościach odkażających i znieczulających;
  • Kmin rzymski – pochodzący z czasów starożytnego Egiptu. Niniejsza przyprawa odznacza się intensywnym orientalnym smakiem z lekko gorzkawą nutą. Ponadto, jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne witaminy i minerały, przyczyniające się między innymi do poprawy kondycji naszej skóry;
  • Cynamon – niezastąpiony składnik bożonarodzeniowych wypieków. Przyprawa ta pozyskiwana jest z kory cynamonowca – wiecznie zielonego drzewa, charakterystycznego dla regionów Indii, Chin oraz Tajlandii. Od wieków cynamon stosowany jest nie tylko w kosmetyce i ziołolecznictwie, ale również w ezoteryce. Wierzono bowiem, że jest on odpowiedzialny za odpędzanie złych duchów;
  • Imbir – ceniony za swoje właściwości zdrowotne i niepowtarzalny, ostry smak, który jest w stanie wzbogacić aromat licznych potraw. Imbir jest źródłem olejków eterycznych, wykazujących wysoce pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Curry mielone marki VIVIO to mieszanka przygotowana z najwyższej jakości przypraw. Oprócz wymienionych wyżej składników, znajdują się w nim niewielkie ilości soli. Niemniej jednak, co najważniejsze, nie znajdują się w niej żadne konserwanty, czy polepszacze smaku. Dlatego też, jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia.

Curry mielone – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Z uwagi na zawartość cennych ziół oraz przypraw korzennych, wprowadzenie mielonego curry do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują zawarte w powyższych przyprawach przeciwutleniacze (np. kapsaicyna). Dzięki nim możliwe staje się zneutralizowanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym zapobieżenie rozwojowi licznych zaburzeń stanu zdrowia, w tym chorób nowotworowych oraz chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Co ciekawe, przeciwutleniacze wpływają także na spowolnienie tempa starzenia się organizmu, w tym naszej skóry. Dlatego też, regularne spożywanie curry może pozytywnie oddziaływać na nasz wygląd zewnętrzny.

Nie bez znaczenia są także minerały zawarte w tej niezwykłej mieszance przypraw. Potas – odpowiada za utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi. Magnez – wspomaga pracę mięśnia sercowego, natomiast żelazo – bierze udział w procesie powstawania czerwonych krwinek, a tym samym wspiera odporność organizmu. Curry mielone jest w stanie wspomóc nasz układ immunologiczny również dzięki witaminom o potencjalne antyoksydacyjnym (np. witaminie A, C oraz E). Ponadto, związki siarkowe zawarte w czosnku, jak również eugenol obecny w niewielkich goździkach, wykazują szereg właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Dlatego też, spożywanie curry mielonego w okresie jesienno-zimowym może wspomóc nasz organizm przed działaniem szkodliwych patogenów, a tym samym zmniejszyć ryzyko zachorowania na grypę lub przeziębienie.

Warto wiedzieć, że witaminy z grupy B, zawarte w przyprawach stanowiących mieszankę curry, odpowiedzialne są także za wsparcie funkcjonowania układu nerwowego. Dostarczanie niniejszych witamin do organizmu, wraz z codzienną dietą, zwiększa nasze zdolności do zapamiętywania i koncentracji, a dodatkowo podnosi odporność na stres. Co ciekawe, witaminy z grupy B są również w stanie zmniejszać ryzyko rozwoju depresji w przyszłości. W tym miejscu warto również wspomnieć o właściwościach wspierających proces spalania tkanki tłuszczowej. Zawarta w mieszance curry kapsaicyna (pochodząca z papryki chili), jak również piperyna (znajdująca się w nasionkach czarnego pieprzu), jest w stanie pobudzić nasze procesy metaboliczne, a tym samym zwiększyć efektywność zastosowanych metod odchudzania.

Należy jednak pamiętać, że aby uzyskać z curry mielonego wszystko to co najlepsze, konieczne jest włączenie niniejszej mieszanki przypraw do zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia. Tylko takie połączenie jest w stanie przynieść nam dobre zdrowie oraz samopoczucie na długie lata.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania curry mielonego

W większości przypadków spożywanie odpowiednich ilości curry mielonego jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane ze stosowaniem niniejszej przyprawy. Po pierwsze: curry nie jest przeznaczone dla osób zmagających się z problemami w obrębie układu pokarmowego. Na przykład aktywnymi stanami zapalnymi w obrębie błony śluzowej żołądka lub refluksem. Po drugie: niniejsza przyprawa nie powinna znajdować się w diecie kobiet znajdujących się w okresie ciąży lub karmiących piersią. Ponadto, poszczególne składniki curry mielonego mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać przyprawę tę do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu (np. bólu brzucha, głowy, nudności, wysypki, zaczerwienienia skóry) należy zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

Curry mielone – cena

Curry mielone sprzedawane jest w opakowaniach o pojemności 50 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy około 2,50 – 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena curry mielonego może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Podczas dokonywania zakupów warto także zwrócić uwagę na to, czy w wybranej przez nas mieszance przypraw nie znajduję się nadmierne ilości konserwantów oraz/lub polepszaczy smaku. Dzięki temu zyskamy pewność, że wybrany przez nas produkt jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące curry mielonego

Pytanie 1: Gdzie kupić curry mielone? Przyprawę tę możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać jej w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. W ten sposób możemy uzyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, jak również gwarancję najwyższej jakości mieszanki curry.

Pytanie 2: Czy curry mielone zawiera w swoim składzie gluten? Poszczególne składniki curry nie zawierają w swoim składzie glutenu. Warto jednak wiedzieć, że niniejsza mieszanka przypraw może produkowana być na terenie zakładu, w którym gluten jest przetwarzany, stąd też jego śladowe ilości mogą dostać się do opakowania curry. W związku z tym, osoby zmagające się z problemem celiakii powinny zwrócić szczególną uwagę na informacje zawarte na etykiecie produktu, a ponadto wybierać te mieszanki przypraw, które oznaczone zostały znakiem przekreślonego kłosa lub zawierają na opakowaniu wyraźną informację o braku zawartości glutenu w swoim składzie.

Pytanie 3: Czy curry można podawać najmłodszym dzieciom? Ze względu na zawartość papryki chili, curry mielone nie powinno znajdować się w jadłospisie najmłodszych dzieci. Niemniej jednak, smak niniejszej przyprawy z pewnością przypadnie do gustu starszym dzieciom i nastolatkom.

Pytanie 4: Do czego dodawać curry mielone? Przyprawę tę możemy dodawać do licznych potraw kuchni orientalnej. Ponadto, doskonale komponuje się ona ze smakiem warzyw, mięs, a nawet ryb.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać curry mielone? Przyprawę tę najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Na przykład w szafce kuchennej lub w spiżarni. Jeśli zamkniemy ją w szklanym pojemniku z pokrywką, na dłużej będziemy w stanie zachować jej cenne walory smakowe oraz wartości odżywcze.

 

curry mielone

 

Podsumowanie

Curry mielone to wyjątkowa przyprawa nie tylko ze względu swój niepowtarzalny smak oraz orientalny aromat. Dzięki zawartości licznych ziół, jest ono w stanie pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego też, warto włączyć curry mielone do zrównoważonego jadłospisu i aktywnego stylu życia.

Bibliografia

  1. Al-Malahmeh AJ., Alajlouni AM., Ning J., Wesseling S., Vervoort J., Rietiens IMCM., Determination and risk assessment of naturally ocurring genotoxic and carcinogenic alkenylbenzenes in nutmeg-based plant food supplements. J Appl Toxicol, 2017;
  2. Aravind R, Aneesh T, Bindu A, Bindu K. Estimation of phenolics and evaluation of antioxidant activity of Cinnamomumm alabatrum (Burm.F). Blume. Asian J Research Chem. 2012; 5(5): 628–632;
  3. Bachmeier BE, Hillian P, Melchart D. The Role of Curcumin in Prevention and Management of Metastatic Disease. Int. J. Mol. Sci. 2018, 19, 1716.
  4. Barbara Kołodziej –„Zawartość niektórych mikroelementów w roślinach kozieradki pospolitej w zależności od pochodzenia nasion, warunków glebowych i terminu siewu”; Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2000 z. 471 : 347-352;
  5. Careagaa M., Fernandezb E., Dorantesa L., Motab L., Jaramilloa M.E., Hernandez-Sancheza H. Antibacterial activity of Capsicum extract against Salmonella typhimurium and Pseudomonas aeruginosa inoculated in raw beef meat. International Journal of Food Microbiology 2003; 83:331– 335;
  6. Chávez-Mendoza C, Sanchez E, Muñoz-Marquez E, Sida-Arreola JP, Flores- Cordova MA. Bioactive compounds and antioxidant activity in different grafted varieties of bell pepper. Antioxidants 2015;4(2):427-46;
  7. Daneshi-Maskooni, M., Keshavarz, S. A., Qorbani, M., Mansouri, S., Alavian, S. M., Badri-Fariman, M., … & Sotoudeh, G. (2019). Green cardamom supplementation improves serum irisin, glucose indices, and lipid profiles in overweight or obese non-alcoholic fatty liver disease patients: a double-blind randomized placebo-controlled clinical trial. BMC complementary and alternative medicine, 19(1), 59;
  8. Food end Chemical Toxicology, 2010, 48(3); pp. 798-802: "Piperine, the main alkaloid of Thai black pepper, protects against neurodegeneration and cognitive impairment in animal model of cognitive deficit like condition of Alzheimer's disease";
  9. Komisja E. Carvi fructus (owoc kminku) Bundesanzeiger nr 22 z 01.02.1990. [W:] Rośliny lecznicze w fitoterapii. Kompendium roślin leczniczych uszeregowanych według zakresów stosowania na podstawie monografii opracowanych przez Komisję E Federalnego Urzędu Zdrowia RFN, IRiPZ, Poznań 2000;
  10. Mortezaee K, Salehi E, Mirtavoos?Mahyari H, Motevaseli E, Najafi M, Farhood B, Rosengren RJ, Sahebkar A. Mechanisms of apoptosis modulation by curcumin: Implications for cancer therapy. J Cell Physiol. 2019; 234:12537-12550.
  11. Ling H. i wsp.:, 6-Shogaol, an active constituent of ginger, inhibits breast cancer cell invasion by reducing matrix metalloproteinase-9 expression via blockade of nuclear factor-κB activation., British Journal of Pharmacology 2010Mascolo N, Jain R, Jain SC i wsp. Ethnopharmacologic investigation of ginger ( Zingiber officinale), J Ethnopharmacol 1989; 27:129-40;
  12. Park W, Amin R, Chen ZG, Shin DM. New perspectives of curcumin in cancer prevention. Cancer Prev Res (Phila). 2013 May; 6(5): 387–400. Dostępny pod adresem: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693758/


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Curry mielone Opinie o produkcie: Curry mielone - 50g

Curry mielone przepisy / Curry mielone zastosowanie

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej komosy ryżowej
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 cytryny (sok)
  • kandyzowana skórka z jednej cytryny
  • 2 szalotki, posiekane

Sposób wykonania:

Umieść wszystkie składniki w misce blendera i miksuj do uzyskania gładkości. Formuj w małe burgery i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 ° C przez około 20 minut.

DIP Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1/2 dużej, soczystej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku
  • szczypta soli morskiej
  • zmielony czarny pieprz
  • 1/2 ząbku czosnku, posiekanego
  • mała pęczka pietruszki

Sposób wykonania:

Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Podaj z burgerami.


ZUPA Z SOCZEWICY

ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 1-2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kuminu (in. kmin rzymski mielony)
- 1 łyżeczka curry
- 4 szklanki wody lub bulionu
- 2 łyżki pasty kokosowej + 1/4 szklanki wody + mały kubek jogurtu naturalnego
- sól himalajska, pieprz lub zioła klasztorne jeśli nie lubisz zbyt słonych potraw

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i marchewki obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle lub oliwie. Dodaj imbir, kumin, curry. Dodaj szklankę soczewicy. Wszystko zalej wodą lub bulionem i gotuj do miękkości. Na koniec zupę zmiksuj, dodaj wymieszaną pastę kokosową z wodą i jogurtem naturalnym, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.


Polędwiczki z indyka

Polędwiczki z indyka

Składniki:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- pieprz kolorowy
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- olej rzepakowy

Wykonanie:

Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Przygotowane polędwiczki nasmaruj mieszanką przypraw i pozostaw na minimum godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Na patelnię wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Polędwiczki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. 


Curry z mięsa mielonego

Curry z mięsa mielonego

Składniki:

- ok 300g mięsa mielonego wieprzowego lub innego
- 2 czerwone papryki pepperoni
- 1 niewielka cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- niepełna szklanka śmietany 18%
- natka pietruszki do posypania
- 1-2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Wykonanie:

Na rozgrzanym oliwie smażamy mięso mielone. W trakcie smażenia dodajemy paprykę i cebulę pokrojone w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy wszystko się zeszkli, delikatnie podsmaży - wlewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy całość pod przykryciem. Jeśli woda nie odparuje zdejmujemy na chwile przykrywkę i odparowujemy wodę. Warzywa mają być miękkie. Na patelnię wlewamy śmietanę uprzedmio wymieszaną z odrobiną letniej przegotowanej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Podjemy z ryżem posypane natką pietruszki.


Jagnięcina po indyjsku

Jagnięcina po indyjsku

Składniki:

Wykonanie:

Pomidory spaż, obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze. Mięso pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniutko cebulę, dodaj do niej imbir i chilli. Wszystko razem rozetrzyj w miseczce lub moździerzu. 
W naczyniu zwanym gok rozgrzej olej. Dorzuć cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Chwilę podsmaż i na końcu dodaj curry. Zamieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę na mniejszym ogniu. Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż kolejną minutę. Dodaj zmiksowane pomidory i bulion wołowy. Kiedy zacznie się gotować dodaj mleczko kokosowe. 
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone mięso i zamieszaj. Całośc duś pod przykryciem ok 40 min, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty, ale gdyby zbyt odparował, a mięso wciąż nie było miękkie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę duś pod przykryciem.
Jagnięcinę w sosie - podawaj posypaną natką kolendry lub pietruszki. Jako dodatek zaserwuj biały ryż lub chlebek pita.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również