Jak przyrządzić kaszę jaglaną?
Za włączeniem jej do codziennej diety przemawia szereg argumentów! Sprawdź jak zatem przyrządzać kaszę jaglaną. To niezwykle proste!
Po uprzednim umyciu i odsączeniu ziaren rzucamy je na wrzącą wodę (powinno jej być 3 razy więcej niż kaszy). Do smaku możemy dodać odrobinę soli i oleju lub masła. Kaszę gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut. Kiedy wchłonie całą wodę powinna być gotowa do spożycia.
„Jaglanka” może być podawana na wiele sposobów. Świetnie smakuje na słodko (z miodem, bakaliami czy orzechami) ale również idealnie komponuje się także z sosami i mięsem. Polecana jest jako dodatek do zup, np. pomidorowej, soczewicowej, a nawet barszczu ukraińskiego w wersji wegetariańskiej.
Z pewnością warto wykorzystywać wspaniałe właściwości kaszy jaglanej w przepisach każdego dnia!