Jagody Goji – „czerwone diamenty” długowieczności!

Jagody Goji, zwane inaczej owocami kolcowoju, są bardzo bogate w składniki odżywcze, dzięki którym wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jagody Goji właściwości to małe owoce o elipsoidalnym kształcie. Mają bardzo intensywny pomarańczowo-czerwony kolor i wielkość od 1 do 2cm. Goja rośnie na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity bądź szkarłatny) osiągającym wysokość nawet do 3m, a jego pędy się przewijają. Rośnie na zboczach i w dolinach Chin, Mongolii i Tybetu. Owoce dojrzewają od sierpnia do października. Gdy są świeże, raczej nie powinno się dotykać ich rękami, ponieważ zachodzi reakcja utleniania i jagody czernieją, chyba, że zrywane są do bezpośredniego spożycia. Przy zbieraniu owoce te są strząsane na specjalne maty i następnie suszone w cieniu. To właśnie w tej postaci najczęściej trafiają do nas. Mają charakterystyczny, słodki smak.
Jakie zalety ma spożywanie jagód Goji?
- wzmacniają organizm i bardzo korzystnie wpływa na ogólny stan fizyczny organizmu, poprawiają samopoczucie i pamięć
- mają najwyższą ilość antyoksydantów ze wszystkich owoców na świecie
- są kompletnym źródłem białka, zawierają mnóstwo witamin, minerałów i aminokwasów
- zawierają beta-karoten, luteinę, likopen i niezbędne sterole roślinne
- zawierają cynk, potas, wapń, żelazo, witaminę C, selen i ryboflawinę
- wykazują działanie tonizujące
Jak stosować jagody Goji?
Można je jeść prosto z drzewa, ale suszone owoce smakują równie wyśmienicie. Możemy dodać je do napojów oraz różnych zup, dań z warzyw czy ryżu. Owoce Goji są składnikiem wielu naturalnych, zdrowych herbat, jak również produkuje są z nich soki, a czasem nawet wina. Są idealnym dodatkiem do musli, batoników zbożowych i ciastek. Dodawane są również do dań z kurczaka i wieprzowiny. Dzienna dawka jagód Goji to od 10 do 30g suszonych owoców. Natomiast dzieciom do 3 roku życia zalecana jest 1/3 normalnej dawki, a dzieciom od 10 roku życia – ½ dawki dla dorosłych. Eksperci przekonują, że jagody Goji to najbardziej wartościowe i bogate w składniki odżywcze pożywienie na świecie.
