Guma ksantanowa (bez amylazy) 700g

PRODUCENTOlena Foods
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
* PRODUKT Z DATĄ PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA2021-06-26
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY250g

17,99 zł

RABAT - 28%

24,99 zł


W tej cenie pozostało: 88 szt.

-28

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Guma ksantanowa (bez amylazy) 700g Wartości odżywcze

SKŁAD: guma ksantanowa


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Guma ksantanowa (bez amylazy) 700g Zastosowanie

Guma ksantanowa jest używana jako zagęstnik zastępujący np. mąkę czy skrobię ziemniaczaną w sosach. Coraz częściej służy do domowego przyrządzania fit-budyniów, serników, a przede wszystkim chleba, ciast i ciastek bezglutenowych.Guma ksantanowa w ciastach i w chlebie częściowo zastępuje cechy glutenu, nadaje wypiekom sprężystość i ciągliwość oraz zwiększając ich wyrastanie. Guma ksantanowa nie jest zalecana do produkcji lodów. Do zagęszczania lodów polecana jest guma guar.

Guma ksantanowa, podobnie jak guma guar, sprawdza się świetnie w wypiekach bezglutenowych. Sprawia, że wypieki nie kruszą się, są miękkie i sprężyste. Jak używać gumy ksantanowej w pieczywie i ciastach bezglutenowych?

  • W ciastach 1/2 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.
  • W chlebie 1,5 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.
  • W pizzy 2 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.


Guma ksantanowa (bez amylazy) 700g Opis

Guma ksantanowa (ksantan) to naturalna guma roślinna z grupy wielocukrów – polisacharydów wielocząsteczkowych. Zbudowana jest z cukrów takich jak glukoza, mannoza oraz z kwasów: glukuronowego, octowego i pirogronowego. Guma ksantanowa oznaczana jest jako E415.

Guma ksantanowa to:

  • Doskonała alternatywa dla glutenu pszennego;
  • Naturalny środek konserwujący lub zagęszczający żywność;
  • Guma ksantanowa jest ważnym składnikiem w bezglutenowym pieczeniu;
  • Wypieki z guma ksantanową nie kruszą się i są elastyczne (tak jak pieczywo z glutenem);
  • 100% czysty proszek.

 

Guma ksantanowa jest używana jako zagęstnik zastępujący np. mąkę czy skrobię ziemniaczaną w sosach. Coraz częściej służy do domowego przyrządzania fit-budyniów, serników, a przede wszystkim chleba, ciast i ciastek bezglutenowych. Guma ksantanowa w ciastach i w chlebie częściowo zastępuje cechy glutenu, nadaje wypiekom sprężystość i ciągliwość oraz zwiększając ich wyrastanie.



Guma ksantanowa (bez amylazy) 700g Opinie o produkcie: Guma ksantanowa (bez amylazy) 700g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Guma ksantanowa – wykorzystaj ją w swojej kuchni

Szukając nowych i ciekawych składników kuchennych, do wzbogacenia swojej diety lub po prostu udoskonalenia sztuki gotowania, warto zwrócić uwagę na gumę ksantanową. Tym składnikiem można zastąpić mąkę lub skrobię. Świetnie nadaje się jako zagęszczacz nawet do przyrządzenia budyniu. Zastosowana w pieczywie bezglutenowym, zastępuje jego cechy i sprawia, że chleb czy bułki są sprężyste. Jak używać […]

czytaj więcej...