Guma ksantanowa (bez amylazy) 700g
Guma ksantanowa (bez amylazy) 700g
Produkt niedostępny
Guma ksantanowa (bez amylazy) 700g - skład
MARKA |
---|
Olena Foods |
SKŁAD: guma ksantanowa
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Guma ksantanowa (bez amylazy) 700g - Zastosowanie
Guma ksantanowa jest używana jako zagęstnik zastępujący np. mąkę czy skrobię ziemniaczaną w sosach. Coraz częściej służy do domowego przyrządzania fit-budyniów, serników, a przede wszystkim chleba, ciast i ciastek bezglutenowych.Guma ksantanowa w ciastach i w chlebie częściowo zastępuje cechy glutenu, nadaje wypiekom sprężystość i ciągliwość oraz zwiększając ich wyrastanie. Guma ksantanowa nie jest zalecana do produkcji lodów. Do zagęszczania lodów polecana jest guma guar.
Guma ksantanowa, podobnie jak guma guar, sprawdza się świetnie w wypiekach bezglutenowych. Sprawia, że wypieki nie kruszą się, są miękkie i sprężyste. Jak używać gumy ksantanowej w pieczywie i ciastach bezglutenowych?
- W ciastach 1/2 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.
- W chlebie 1,5 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.
- W pizzy 2 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.
Guma ksantanowa (bez amylazy) 700g - Opis produktu
Guma ksantanowa (ksantan) to naturalna guma roślinna z grupy wielocukrów – polisacharydów wielocząsteczkowych. Zbudowana jest z cukrów takich jak glukoza, mannoza oraz z kwasów: glukuronowego, octowego i pirogronowego. Guma ksantanowa oznaczana jest jako E415.
Guma ksantanowa to:
- Doskonała alternatywa dla glutenu pszennego;
- Naturalny środek konserwujący lub zagęszczający żywność;
- Guma ksantanowa jest ważnym składnikiem w bezglutenowym pieczeniu;
- Wypieki z guma ksantanową nie kruszą się i są elastyczne (tak jak pieczywo z glutenem);
- 100% czysty proszek.
Guma ksantanowa jest używana jako zagęstnik zastępujący np. mąkę czy skrobię ziemniaczaną w sosach. Coraz częściej służy do domowego przyrządzania fit-budyniów, serników, a przede wszystkim chleba, ciast i ciastek bezglutenowych. Guma ksantanowa w ciastach i w chlebie częściowo zastępuje cechy glutenu, nadaje wypiekom sprężystość i ciągliwość oraz zwiększając ich wyrastanie.