Dodaj sobie sił. Przygotuj koktajl z młodym jęczmieniem
Zielony jęczmień staje się obecnie coraz bardziej popularny. Wybierają go osoby, które stosują zdrową dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Czy młody jęczmień to rzeczywiście źródło witamin i składników mineralnych? Czy warto go stosować? Do czego go wykorzystać?
Młody jęczmień to źródło witamin z grupy B, beta-karotenu, żelaza, wapnia oraz witamin C i E. Jakie działanie mają te witaminy?
Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i wspomaga prawidłową produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych. Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a witaminy z grupy B pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu serca, układu nerwowego i prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Zastosowanie zielonego jęczmienia
Młody jęczmień ma zastosowanie, jako dodatek do sałatek, napojów odżywczych i zup (nie należy go wówczas dodawać do gorącej zupy lub wody, ale poczekać aż będzie miała ona letnią temperaturę). Młody jęczmień jest też dodawany do jogurtów i koktajlów.
Jeśli brakuje Ci pomysłu na wykorzystanie młodego jęczmienia wypróbuj przepis na koktajl z jęczmieniem.
Koktajl z młodym jęczmieniem
Składniki:
7 marchewek
3 łyżeczki młodego jęczmienia
1 jabłko
Jabłka i marchewki umyć i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić do sokowirówki w kolejności: jabłko, marchewki. Dodać proszek z młodego jęczmienia. Przelać sok do pojemnika, zakręcić i mocno wstrząsnąć. Przelać do szklanki i pić świeży.
Smacznego!