Bułeczki angielskie z konfiturą – czyli o tym
co najlepiej smakuje na drugie śniadanie lub podwieczorek!
Szukasz pysznego przepisu na bułeczki? Wypróbuj przepis na bułeczki angielskie z konfiturą, które sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Nazywa się je także nigella’s scones. Są pysznym sposobem na śniadanie, lub inny posiłek. W Anglii podaje się je najczęściej podczas tzw. „tea time”. Szybkie w przygotowaniu i można do nich dodać konfiturą truskawkową lub np. suszone owoce, posiekaną czekoladę, masło lub dżem.
Bułeczki angielskie to w Anglii absolutny hit. Ale nie trzeba jechać do Anglii, żeby ich spróbować. Wystarczy przygotować pyszne bułeczki angielskie w swojej kuchni!
A Ty z czym najbardziej lubisz jeść słodkie bułeczki? 🙂
Wypróbuj przepis który znajduje się poniżej!
Bułeczki angielskie z konfiturą
Składniki:
Na ciasto drożdżowe:
20 g drożdży
150 ml mleka 3,2%
300 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
1 laska wanilii
1/2 szczypty soli
4 żółtka
1 białko
50 g roztopionego masła
Na kruszonkę:
80 g mąki pszennej tortowej
60 g masła
50 g cukru lub ksylitolu
Dodatki:
Konfitura malinowa
Ciasto drożdżowe:
Drożdże przełożyć do miseczki, dodać ok. 1 łyżki cukru i ucierać.
Mleko podgrzać do temperatury ok. 40 stopni C (uważać, by go nie przegrzać). Połączyć z utartymi drożdżami i pozostałą częścią cukru. Zrobić rozczyn. Miskę z rozczynem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 – 20 minut do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn urośnie dodać do niego wnętrze wanilii i 1 i 1/2 szczypty soli. Całość wyrobić. Do ciasta dodać żółtka i roztopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto, by odstawało od rąk. Posypać je odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok. 30-40 minut, by podwoiło swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto znów zagnieść. Przełożyć na deskę lub stolnicę i podsypać mąką. Formować bułeczki – ok. 12 – 14 bułeczek. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Kruszonka:
Do miseczki przełożyć mąkę. Dodać cukier i masło. Zagnieść ciasto, aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Wierz bułeczek posmarować białkiem i posypać kruszonką. Tak przygotowane bułeczki piec w temperaturze 190oC z termoobiegiem przez 12-14 minut. Po wyjęciu odstawić do przestygnięcia.
Bułeczki angielskie kroić na pół i smarować konfiturą malinową.
Smacznego!