info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

 

erytrol

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI
BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI

Składniki na 4 porcje
blaszka tzw. „keksówkę” o wymiarach ok. 30x11cm

  • 70 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki orzechowej
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek erytrolu
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 20 orzechów włoskich lub migdałów
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • Przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)

Wykonanie:

Mąkę kokosową i orzechową połączyć z żółtkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać posiekane orzechy, olej kokosowy i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15 – 20 min.

Kcal w jednej porcji: 249 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g

Smacznego!

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PUSZYSTĄ PIANKĄ
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PUSZYSTĄ PIANKĄ

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki erytrytolu
5 żółtek
5 białek
pół szklanki cukru kokosowego
2 opakowania budyniu śmietankowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
500 g świeżych malin

 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, siekać nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, erytrytol i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

 2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce pierwszą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

3.  Białka ubić na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier kokosowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

4. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny, po czym lekko docisnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć i przestudzić, można oprószyć cukrem pudrem.

PROSTY PLACEK ZE ŚLIWKAMI
PROSTY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

- 20 dag mąki jaglanej
- 15 dag mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 30 dag erytrolu
- 20 dag masła
- cukier wanilinowu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 dag śliwek węgierek

Wykonanie:

Mąki przesiać do miski i połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę dodając po jednym jajku w trakcie ucierania. Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąki wymieszane z proszkiem - i wszystko utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Śliwki umyć, przepołowić, wypestkować.
Formę do ciasta wyłożyć pergaminem, przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki, docisnąć.
Piec ok 30 min w temp 220-240 stopni.

DŻEM Z SUSZONYCH MORELI
DŻEM Z SUSZONYCH MORELI

Składniki:

- 500g suszonych moreli
- 200 g erytrolu
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 jabłka
- sok z 1-2 cytryn

Wykonanie: 

Morele namocz w wodzie (ok 800 ml wody) na ok 4 godziny, aż napęcznieją. Kiedy będą już gotowe - morele razem z wodą, w któej się moczyły - zagotuj. Gotuj na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodaj obrane i pokrojone w drobna kostke jabłka, cukry, sok z cytryny do smaku.
Gotuj do użyskania pożądanej konsystencji. Często mieszaj. Gorący nakładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem aż wystygną.

LODY OWOCOWE
LODY OWOCOWE

Składniki:

  • Około 200g jogurtu typu greckiego;
  • 1 szklanka mrożonych malin;
  • 1 szklanka mrożonych borówek;
  • 1 szklanka mrożonych truskawek;
  • 3-4 łyżki erytrolu;
  • 4 listki mięty;
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Do kielicha blendera przełóż: jogurt typu greckiego, olej kokosowy oraz mrożone owoce;

Miksuj całość tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj do niej odrobinę mleka kokosowego;

Do otrzymanej masy dodaj erytrol i wymieszaj całość przy pomocy dużej łyżki;

Gotową masę lodową możesz przełożyć do pucharków i jeść bezpośrednio po przygotowaniu, dekorując ją świeżymi liśćmi mięty. Jeśli jednak chcesz podać lody później, przełóż je do szklanego pojemnika i włóż do zamrażarki na 2-3 godziny.

Mus gruszkowy z łuską babki jajowatej
Mus gruszkowy z łuską babki jajowatej

Składniki:

- 1 kg gruszek
- 0,5 szklanki cukru/ksylitolu/erytrytolu
- kilka goździków
- cynamon do smaku
- sok z jednej cytryny
- 50 g łuski babki jajowatej

Wykonanie:

Pokrojone gruszki gotować do miękkości wraz z cukrem w niewielkiej ilości wody. Dodać przyprawy i sok z cytryny. Gotować jeszcze przez około 15 minut. Masę przetrzeć przez sito lub zblendować. Do musu dodać łuskę babki jajowatej i dokładnie wymieszać.

Brownie z masą krówkowa i solonymi migdałami
Brownie z masą krówkowa i solonymi migdałami

Składniki:

- 250g masła
- 250g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 250g cukru lub erytrytolu
- 180g mąki
- szczypta soli
- 100g migdałów prażonych solonych
- 125 g serka mascarpone
- 250g masy krówkowej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 160°C. Masło umieść w rondelku i roztop je na małym ogniu. Dodaj czekoladę i mieszaj od czasu do czasu, nie podgrzewając za bardzo masy. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem, połącz z ziarenkami wanilii. Do masy dodaj roztopioną czekoladę z masłem i zmiksuj na gładką masę. Na końcu dodaj mąkę z solą i zmiksuj na jednolite ciasto. Wyłóż do przygotowanej formy, wyrównując powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Serek mascarpone zmiksuj z masą krówkową do połączenia się składników i wyłóż na ostudzone ciasto. Wierzch posyp solonymi migdałami.