PRODUCENT | San Francisco Olive Ecológico |
KRAJ POCHODZENIA | Hiszpania |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 2 pkt |
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza w jednej sugerowanej dziennej porcji (15 ml): Kalorie 120 kcal, Tłuszcz 14 g, w tym tłuszcze nasycone 2g, tłuszcze trans 0 g, tłuszcze jednonienasycone 10 g, cholesterol 0 mg, sód 0g, węglowodany 0g, białko 0g.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Zastosowanie
Charakterystyczny smak i zapach oliwy z oliwek doskonale komponuje się z sałatkami, surówkami i sosami. Może być z powodzeniem stosowana także jako produkt do smażenia lub jako dodatek do pieczywa.
Opis
Oliwa z oliwek jest otrzymywana w wyniku tłoczenia miąższu owoców drzewa oliwnego. BIO oliwa Extra Virgin jest produktem najwyższej jakości uzyskiwanym z pierwszego tłoczenia na zimno. Proces ten polega na wyciśnięciu soku ze świeżych oliwek, w sposób wyłącznie mechaniczny, bez użycia żadnych procesów chemicznych. Oliwa pozyskiwana w ten sposób jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych w swoim składzie zawiera także witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz liczne przeciwutleniacze, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagają pracę serca i układu krwionośnego.
Parametrem potwierdzającym najwyższą jakość sprzedawanej oliwy jest jej wyjątkowo niska kwasowość utrzymująca się na poziomie 0,1%. Przyjmuje się, że oliwy, których kwasowość nie przekracza 0,3% są oliwami z wysokiej półki jakościowej. Natomiast oliwy, których poziom kwasowości utrzymuje się poniżej granicy 0,2 % to oliwy najwyższej jakości zaliczane do klasy Premium Extra Virgin.
przepisy /zastosowanie

SZYBKA WIOSENNA SAŁATKA
Składniki:
- kilka liści dowolnej sałaty
- pół świeżego ogórka
- 1 dojrzały pomidor
- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść pestek dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczki soku z cytryny
- pół ząbka czosnku
Oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek dopraw odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem i odstaw na 10 minut.
Na talerzu ułóż liście sałaty, pokrojonego w plastry pomidora, ogórka i jajko. Całość posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni a następnie polej przygotowanym wcześniej dressingiem.

ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
Składniki:
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ugotowana pojedyncza pierś z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka liści świeżej bazylii
- 2 szczypty oregano
- liść laurowy
- łyżeczka przyprawy typu ,,jarzynka''
- pół łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- garść pestek dyni
Wykonanie:
Warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy poddusić warzywa i rozdrobnioną pierś z kurczaka. Dodać przyprawy i dusić do miękkości. Zalać ok. 1 litrem wody, zagotować i zblendować na gładki krem. Podawać z uprażonymi pestkami dyni.

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI
Składniki (1 porcja):
- 4 łyżki kaszy jaglanej;
- ½ papryki czerwonej;
- 6-8 pomidorków koktajlowych;
- 6-8 zielonych oliwek;
- ½ szalotki;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- garść świeżej natki pietruszki;
- kilka kropel soku z cytryny;
- szczypta ostrej papryki.
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z powyższą instrukcją; Pokrój paprykę oraz cebulkę w drobną kostkę; Pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrój na pół; Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelni i podsmaż na niej paprykę wraz z cebulką; Na patelnie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, ostrą paprykę oraz oliwki. Smaż całość przez około 5 minut; Do składników na patelni dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe, świeżą natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i przełóż na talerz.

WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ
Składniki:
- 400 g paluszków krabowych
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 paczka jarmużu
- 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
- 4 łyżki pestek dyni
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
- 2 łyżki młodego imbiru w zalewie (drobno krojonego)
- ewentualnie sól do smaku
Sposób wykonania:
Komosę ryżową gotujemy w słonej wodzie z łyżeczką oliwy. Na szklankę komosy przypada 1,5 szklanki wody (ma ona cała zostać wchłonięta przez gotującą quinoa). Pod koniec gotowania solimy do smaku. Spulchniamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.
Jarmuż kroimy drobno. W misce na sałatkę mieszamy składniki sosu winegret: imbir, sos rybny, oliwę, sok z cytryny.
Dodajemy ostudzoną komosę, jarmuż, pokrojone paluszki krabowe, rzodkiewkę i pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy.

PLACKI AMARANTUSOWE Z DYNIĄ I JABŁKIEM
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanych ziaren amarantusa
- 1/2 szklanki ugotowanej dyni
- 1 jabłko
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (np. pszennej, orkiszowej, kukurydzianej, jaglanej lub innej, np. bezglutenowej pszennej)
Wykonanie:
Ziarna amarantusa (ok. 3 łyżek stołowych) opłukać i wrzucić na wrzątek (1,5 szklanki). Gotować pod przykryciem prawie pół godziny, aż ziarna będą miękkie. Ostudzić i odmierzyć pół szklanki ziaren.
Kawałek dyni obrać ze skóry, pozbyć się gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i na niewielkiej ilości oliwy z oliwek dusić pod przykryciem ok. 10 minut, aż do miękkości. Następnie zdejąć pokrywkę i chwilę gotować, by nadmiar wody wyparował. Nie rozgniatać. Ostudzić. Odmierzyć pół szklanki ugotowanej dyni.
Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Połączyć ugotowany amarantus, dynię, jabłko, cynamon i oliwę. Dodać rozbełtane jajko i dalej mieszać. Konsystencja będzie bardzo rzadka, więc dodać 2 łyżki mąki. Rozgrzać suchą, teflonową patelnię (musi być dobrze rozgrzana) i łyżką nakładać ciasto, tworząc placuszek. Obsmażać z obu stron po kilka minut, pilnując, by się nie przypalił – jeśli ciasto rozpada się na patelni, po przewróceniu dodać do niego jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, bo placuszki mają być delikatne, pulchne i miękkie.

Placki z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie:
Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).

Pożywna sałatka z dodatkiem nerkowców
Składniki:
- 30g rozdzielonych na pół orzechów nerkowca;
- 150g piersi z kurczaka;
- 12 pomidorków koktajlowych;
- 50g rukoli;
- 1 pokrojonej w kostkę gruszki;
- 1 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Przypraw pierś z kurczaka według uznania i upiecz ją w piekarniku lub na grillu elektrycznym;
Gotową pierś pokrój na mniejsze kawałki;
Pomidorki koktajlowe dokładnie opłucz i przekrój je na pół;
Do dużej miski przełóż umyte liście rukoli, przekrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę gruszkę;
Do składników w misce dodaj orzechy nerkowca oraz łyżkę oliwy z oliwek. Całość wymieszaj przy pomocy dużej łyżki;
Na koniec dodaj do sałatki pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka.

DOMOWA PIZZA
Składniki na ciasto:
- 15 g świeżych drożdży;
- 1 duża łyżka mąki pszennej typu 550;
- 100 ml ciepłej wody;
- 1 płaska łyżeczka cukru.
- 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
- 1-2 łyżki tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).
Wykonanie:
Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: 1 łyżkę mąki pszennej, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;
Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.
Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;
Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) i wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);
Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.
Składniki na sos:
- 1 puszka słodkich pomidorów bez skórki;
- 1 łyżka bazylii suszonej;
- 1 łyżka oregano;
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;
Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;
Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.
Dodatki do pizzy:
- 1 kula sera mozzarella;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 10 oliwek;
- garść świeżej rukoli
- pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa do pizzy
- (lub dowolne dodatki mięsne i/lub warzywne)
Sposób przygotowania:
Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;
Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;
Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.
Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.

Curry z mięsa mielonego
Składniki:
- ok 300g mięsa mielonego wieprzowego lub innego
- 2 czerwone papryki pepperoni
- 1 niewielka cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- niepełna szklanka śmietany 18%
- natka pietruszki do posypania
- 1-2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na rozgrzanym oliwie smażamy mięso mielone. W trakcie smażenia dodajemy paprykę i cebulę pokrojone w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy wszystko się zeszkli, delikatnie podsmaży - wlewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy całość pod przykryciem. Jeśli woda nie odparuje zdejmujemy na chwile przykrywkę i odparowujemy wodę. Warzywa mają być miękkie. Na patelnię wlewamy śmietanę uprzedmio wymieszaną z odrobiną letniej przegotowanej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Podjemy z ryżem posypane natką pietruszki.

Pieczone ziemniaki
Składniki:
- 1 kg małych ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków lub zioła klasztorne
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ziemniaki obierz i podziel na połówki lub mniejsze kawałki. Wrzuć do miski. Polej odrobiną oliwy i potrzep przyprawami. Zamieszaj. Jeśli trzeba, to czynnośc powtórz.
Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - na ok 30 min.

LECZO CUKINIOWE
Składniki:
- 2 młode cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 dojrzałe pomidory
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 nieduża cebula
- kilka pieczarek
- łyżeczka oregano
- łyżeczka przyprawy typu ''jarzynka''
- łyżeczka bulion drobiowy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na łyżce oliwy podsmaż drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj pokrojone w paski lub grubą kostkę cukinię, paprykę i pieczarki. Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do reszty warzyw i całość podduś przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj ze świeżą bazylią i pieczywem.

Szakszuka
Składniki:
- 4 jajka
- 6 dojrzałych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- pół pęczka natki pietruszki
- pół łyżeczki pomidorów z chilli i oregano
- łyżeczka liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, dodać przyprawy. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory i dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. W powstałym sosie zrobić łyżką 4 wgłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć i dusić ok. 5 minut, do momentu ścięcia się białek (żółtka powinny pozostać płynne). Posypać posiekaną pietruszką, podawać prosto z patelni ze świeżym pieczywem.

Placki cukiniowe
Składniki:
- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- czosnek niedźwiedzi
Wykonanie:
Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).
Podawaj z sosem pomidorowym jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań głównych.

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem
Składniki na ciasto:
- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Wykonanie ciasta:
Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.
Składniki na farsz z kapusty i grzybów:
- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.
Wykonanie farszu:
Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.

Ziołowo-cytrusowy kurczak z grilla
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa włoska, sól morska, pieprz ziołowy, tymianek, rozmaryn, papryka słodka
Wykonanie:
Przekrój filety i delikatnie rozbij. Wykonaj marynatę z: soku z połowy cytryny i pomarańczy, oliwy, łyżeczki czosnku, dodaj przyprawy i zioła, troszkę wody i natrzyj marynatą mięso. Zanurz kawałki kurczaka w marynacie i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie, ułóż kurczaka na folii aluminiowej, połóż na nich po kawałku cytryny i pomarańczy, kawałek cebuli i oprósz czosnkiem i ziołami. Zwiń kawałki kurczaka w paczuszkę i piecz na rozgrzanym grillu przez 7 minut z każdej strony.

GRILLOWANE WEGE SZASZŁYKI Z TOFU
Składniki:
- 5 długich wykałaczek;
- 1 kostkę tofu (np. wędzonego);
- Około 10-12 pomidorków koktajlowych;
- 2 duże cebule czerwone;
- 2 papryki żółte;
-1 dużą cukinię;
- Oliwę z oliwek;
- Przyprawa do grilla Vivio
Sposób przygotowania:
Tofu, cukinię oraz paprykę pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokrój w szerokie pióra i nadziej ją na wykałaczkę, naprzemiennie z pomidorkami koktajlowymi i pozostałymi składnikami. Następnie, przypraw całość przyprawą do grilla Vivio, skrop oliwą z oliwek, połóż szaszłyki na ruszcie i piecz przez około 15-20 minut.
Nasza rada! Szaszłyki wegańskie doskonale smakować będą z pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem papryczki chili.

Sos ziołowo-pomidorowy
Składniki:
- 3-4 świeżych pomidorów (lub 1 puszki krojonych pomidorów);
- 1 ząbka czosnku;
- 1 cebuli żółtej;
- 1 łyżeczki rozmarynu;
- 4-5 świeżych liści bazylii;
- 1 łyżki miodu;
- 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
- Szczypty soli.
Przygotowanie:
Posiekaj drobno czosnek oraz cebulę;
Na dnie niewielkiego garnka rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie dodaj posiekaną cebulkę;
Po upływie około 1 minuty dodaj na patelnię czosnek;
Kiedy cebulka się zarumieni, odlej z garnka nadmiar oliwy i dodaj pokrojone oraz obrane ze skórki pomidory (lub pomidory w puszce);
Do gotujących się pomidorów dodaj rozmaryn;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: koncentrat pomidorowy oraz miód. Przygotowaną pastę dodaj do garnka;
Pod koniec gotowania dodaj do sosu szczyptę soli oraz rozerwane liście bazylii;
Całość gotuj jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu.

Kasza gryczana z dodatkiem orzechów piniowych
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej;
- 1 ugotowanego buraka;
- 30g sera typu feta;
- Garści orzechów piniowych;
- Szczypty rozmarynu;
- 1 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu;
Buraka oraz ser feta pokrój w drobną kostkę i dodaj do ugotowanej kaszy gryczanej;
Do kaszy z warzywami oraz serem feta dodaj łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę rozmarynu oraz garść orzechów piniowych;
Przy pomocy dużej łyżki jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Nasza rada! Do przyrządzenia dania użyj wystudzonej kaszy gryczanej. Jeśli masz na to ochotę, zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oleju lnianego lub rzepakowego.

Sałatka grecka
Składniki:
- 2 dojrzałe pomidory;
- 1 ogórek zielony;
- Garść czarnych oliwek (najlepiej świeżych);
- 250 gramów sera feta;
- 1 cebula czerwona;
- Łyżka oliwy z oliwek;
- Szczypta rozmarynu.
Wykonanie:
Pomidory dokładnie opłucz, a następnie pokrój je na duże kawałki (najlepiej na 8 części);
Ogórka dokładnie umyj, a następnie pokrój go na grube plastry ze skórką;
Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie pióra, a następnie dodaj ją do pokrojonych wcześniej pomidorów i ogórka;
Do wymienionych wyżej składników dodaj pokruszony ser feta oraz czarne oliwki (w całości);
Całość polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszonym rozmarynem.

ZUPA - KREM Z DYNI
Składniki:
- Około 300 g pokrojonej w kostkę (pozbawionej pestek) i obranej ze skóry dyni piżmowej;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 cm korzenia imbiru;
- 1 łyżeczki kurkumy;
- 1 szalotki;
- Szczypty ostrej papryki;
- 100 ml mleka kokosowego;
- 300 ml bulionu warzywnego;
- Szczypty soli;
- Garści posiekanej świeżej kolendry (lub dwie łyżeczki suszonej mielonej) lub natki pietruszki;
- Garści prażonych nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
Szalotkę pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (na dnie grubego garnka);
Do szalotki oraz imbiru dodaj łyżkę kurkumy oraz szczyptę ostrej papryki i praż całość jeszcze przez krótką chwilę;
Do podsmażonych składników dodaj pokrojoną w kostkę dynię i zalej całość bulionem warzywnym;
Kiedy dynia stanie się miękka, dodaj do zupy około 80ml mleczka kokosowego;
Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj ją na gładki krem przy pomocy blendera i dopraw solą według uznania;
Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika;
Przelej gotową zupę do miseczki, posyp ją prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą kolendrą, a na koniec polej odrobiną mleczka kokosowego.

Leczo wegańskie
Składniki:
- 1 papryka zielona;
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona;
- 1 cukinia;
- 1 cebula czerwona;
- 2 pomidory malinowe;
- Łyżeczka oliwy z oliwek;
- Garść pestek dyni;
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- Łyżka syropu z agawy lub miodu;
- Szczypta lubczyku;
- Szczypta pieprzu;
- 2 łyżeczki papryki chili mielonej
Wykonanie:
Paprykę dokładnie opłucz i pokrój w paski;
Cebulkę pokrój w cienkie pióra i podsmaż razem z papryką na patelni, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek oraz dwie łyżeczki papryki ostrej w proszku;
Po upływie 5 minut, dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię;
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z miodem, lubczykiem oraz szczyptą pieprzu;
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do leczo;
Na koniec do leczo dodaj przecier z przyprawami oraz pestki dyni;
Całość smaż na małym ogniu przez około 5 minut.

Ryż z ananasem
Składniki:
- 1 szklanka ryżu brązowego;
- 30g świeżego ananasa pokrojonego w drobną kostkę;
- 1 cebula czerwona;
- 1 papryka czerwona;
- 3 pokrojone w kostkę pomidory (lub jedna puszkiapomidorów krojonych);
- 100g piersi z kurczaka;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego;
- 1 łyżka kurkumy;
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki;
- ½ łyżeczki papryki chili lub innej ostrej;
- 1 łyżeczka miodu.
Wykonanie:
Ryż brązowy ugotuj na małym ogniu zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu;
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, a następnie przełóż ją do miski;
Cebulę czerwoną obierz ze skórki, a następnie pokrój ją w cienkie pióra i wymieszaj ją z pokrojonym kurczakiem;
Posiekaj paprykę czerwoną w cienkie paski;
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj na nią pokrojonego kurczaka z cebulką oraz paprykę;
Po upływie kilku minut, dodaj na patelnię pokrojonego ananasa oraz pomidory;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy, kurkumę, natkę pietruszki, miód oraz paprykę ostrą;
Przecier z przyprawami dodaj na patelnię i wymieszaj całość;
Pozostaw wszystkie składniki na patelni przez około 5-10 minut, tak aby odparowała większość wody;
Przełóż ryż na talerz i polej go przygotowanym sosem.

Sałatka z kurczakiem i daktylami
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.

Kurczak tandoori masala
Składniki:
- 4-6 udek lub 6-8 skrzydełek lub 2-3 piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala
- kawałek świeżo startego imbiru lub imbir mielony
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 2 łyżeczki kurkumy mielonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W ten sposób powstaje nam marynata. Jeśli wybraliśmy piersi kurczaka, to kroimy je na podłużne kawałki. Mięso: piersi lub udka zanużamy w marynacie na conajmniej 4 godziny, a najlepiej dłużej. Można to przygotować np. dzień wcześniej. Tak zamarynowane mięso jest idealne na grilla. Smacznego.

Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych
Składniki:
- Szklanka posiekanych, świeżych liści szpinaku;
- 1 puszka ciecierzycy;
- niepełna szklanka (około ¾) kaszy jaglanej;
- pół szklanki płatków owsianych;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 szalotka;
- Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Do liści szpinaku dodaj posiekaną cebulkę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;
Liście szpinaku wraz z przyprawami przełóż na patelnię i smaż przez krótką chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek;
Odsącz ciecierzycę z puszki, opłucz ją, rozgnieć i dodaj do szpinaku;
Do uzyskanej masy dodaj: ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone drobno siemię lniane oraz płatki owsiane;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj do nich nieaktywne płatki drożdżowe oraz odrobinę oliwy z oliwek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie odstaw je na około 20-25 minut;
Z gęstej masy uformuj dowolnej wielkości kotlety i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200o C i piecz w nim kotlety przez 20 minut z jednej strony oraz 10 minut z drugiej strony.
Tak przygotowane kotlety można podawać z delikatnym sosem jogurtowym lub w formie wegańskich burgerów.

Pełnoziarniste pierogi z pasztetem
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki razowej (np. gryczanej);
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- 50 ml oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- 500 ml wody;
- 50 ml jogurtu naturalnego.
Wykonanie ciasta:
W dużym garnku zagotuj wodę z oliwą i solą, a następnie dodaj do niej 250 g mąki gryczanej i dokładnie mieszaj całość, aż masa całkowicie się zetnie;
Przygotowaną masę pozostaw do przestudzenia;
Do miksera przesyp: ściętą mąkę, pozostałą część mąki gryczanej, jogurt oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj aż do uzyskania jednolitej masy;
Ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę, a następnie cienko je rozwałkuj i wykrój koła na pierogi.
Składniki na farsz:
- Słoiczek pasztetu: np a'la falafel, z pieczonych warzyw lub pomidorowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki drobno posiekana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 małe jajko
Wykonanie:
Pasztet wyłóż ze słoika do miski i pognieć go widelcem. Drobno posiekaną cebulkę podsmaż na oliwie do zarumienienia, a potem wraz z tłuszczem przekłóż do pasztetu. Dodaj drobno starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno pietruszkę i jedno małe jajko T(jajko tylko wtedy, gdy całośc będzie za gęsta). Dopraw farsz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolity gładki farsz.
Farsz nakładaj na wycięte z ciasta kółka i dokłądnie sklej boki pierogów. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody. Gotuj ok 4 minuty (od wypłynięcia) w osolonej wodzie.
Pierożki można podawać z podsmażonym masłem, lub wcześniej przygotować cebulke i pieczarki delikatnie podsmażone na maśle.

Pyszna pierś z kurczaka z dodatkiem soli himalajskiej
Składniki:
- Około 200 gramów fileta z piersi kurczaka;
- 1 szczypta soli himalajskiej;
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku;
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i przełóż go do średniej wielkości miski;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, sól himalajską oraz tymianek;
Przygotowaną marynatą natrzyj kawałki kurczaka;
Przykryj blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarniki do temperatury 220oC;
Rozłóż kawałki kurczaka na blaszce i piecz je w piekarniku przez około 15-25 minut.
Gotowe kawałki kurczaka możesz dodać do pełnej warzyw sałatki lub spożywać je w formie przekąski z dodatkiem domowego sosu jogurtowo-czosnkowego.

ZUPA Z SOCZEWICY
Składniki:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 1-2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kuminu (in. kmin rzymski mielony)
- 1 łyżeczka curry
- 4 szklanki wody lub bulionu
- 2 łyżki pasty kokosowej + 1/4 szklanki wody + mały kubek jogurtu naturalnego
- sól himalajska, pieprz lub zioła klasztorne jeśli nie lubisz zbyt słonych potraw
Wykonanie:
Cebulę, czosnek i marchewki obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle lub oliwie. Dodaj imbir, kumin, curry. Dodaj szklankę soczewicy. Wszystko zalej wodą lub bulionem i gotuj do miękkości. Na koniec zupę zmiksuj, dodaj wymieszaną pastę kokosową z wodą i jogurtem naturalnym, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.

Sos do makaronu
Składniki:
- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 papryka;
- 3-4 dojrzałe pomidory (pozbawione gniazd nasiennych oraz skórki);
- 1 bakłażan;
- szczypta soli kłodawskiej;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 2 łyżki pasty pomidorowej;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
Cebulkę oraz czosnek posiekaj drobno;
Paprykę dokładnie umyj i pokrój w kostkę;
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj na nią posiekaną cebulkę, czosnek oraz paprykę;
Umyj, a następnie pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do warzyw na patelni;
Przy pomocy blendera zmiksuj pomidory na gładką masę;
Zmiksowane pomidory dodaj do warzyw na patelni;
Przypraw sos przy pomocy: soli kłodawskiej, oregano, bazylii oraz miodu;
Delikatnie wymieszaj całość i dodaj 2 łyżki pasty pomidorowej (lub koncentratu pomidorowego);
Pozostaw sos na patelni na małym ogniu przez około 5 minut, aż odparuje nadmiar wody.
Gotowy sos możesz podawać w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego lub możesz użyć go podczas przygotowywania domowej zapiekanki.

Sałatka z dodatkiem komosy ryżowej oraz buraków
Składniki:
- Około 1 szklanki surowej, białej komosy różowej;
- 1-2 szklanki bulionu warzywnego do ugotowania komosy ryżowej;
- 2 pieczone buraki;
- 50g świeżych liści rukoli;
- Około 100g sera koziego;
- 1 garść suszonej żurawiny;
- 3-4 pokruszone orzechy włoskie;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki.
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu, w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym. Następnie, odcedź kaszę i przełóż ją do miski, w której masz zamiar podawać sałatkę;
Upieczone buraki pokrój w półksiężyce i dodaj do komosy ryżowej;
Liście rukoli dokładnie opłucz, a następnie osusz i dodaj do pozostałych składników sałatki;
Do sałatki dodaj posiekaną suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoski;
Całość posyp pokruszonym serem kozim i skrop odrobiną oliwy z oliwek oraz soku z limonki.

Jesienna zupa z dyni z dodatkiem imbiru
Składniki:
- Około 400g obranej ze skórki i pozbawionej pestek dyni;
- 1 szalotka;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka tartego imbiru lub 1,5 łyżeczki mielonego
- Około 100ml świeżo-wyciśniętego soku z pomarańczy;
- 1 szklanka bulionu warzywnego (najlepiej samodzielnie przygotowanego);
- Szczypta soli oraz świeżo-mielonego pieprzu;
- 1 łyżka jogurtu typy greckiego (na jedną porcję zupy);
- Garść prażonych płatków migdałów.
Sposób przygotowania:
Posiekaj cebulkę w drobną kostkę, dynię pokrój na mniejsze kawałki;
Na dnie garnka rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę wraz z dynią, warzywa posyp mielonym imbirem i smaż przez krótką chwilę (około 30 sekund);
Do składników w garnku dodaj bulion warzywny, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz pozostałe przyprawy. Całość gotuj przez około 30 minut, aż dynia stanie się całkowicie miękka;
Gotową zupę zmiksuj na gładki krem, posyp ją prażonymi migdałami i dodaj łyżkę jogurtu typu greckiego.
Jeśli masz na to ochotę, możesz posypać zupę niewielką ilością ostrej papryki.

KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU
Składniki:
- 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej;
- Około 200 gramów naturalnego tofu;
- 1 marchewka;
- 1 seler;
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 cebulka czerwona;
- 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki;
- Około 8-10 łyżek płatków owsianych;
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek;
- 2 łyżki ostrej musztardy;
- Szczypta soli i pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
Ugotuj soczewicę na sypko, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Selera oraz marchew dokładnie umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę;
Do kielicha blendera dodaj: tofu, ugotowaną soczewicę, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz płatki owsiane;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do miski przełóż: zmiksowane składniki, tarte warzywa, musztardę, przyprawy oraz pozostałą ilość oliwy z oliwek;
Jeśli masa będzie zbyt sucha, możesz dodać do niej odrobinę wody lub większą ilość oliwy z oliwek.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy dłoni uformuj kotlety o dowolnej wielkości;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim kotlety przez około 30-35 minut.
Gotowe kotlety możesz podawać w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowego lub w formie pysznych burgerów w bułce pełnoziarnistej.

POŻYWNA PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Składniki:
- Około 100g suchych nasion soczewicy czerwonej;
- 100g świeżych pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych;
- 4 pomidory suszone;
- 10 oliwek zielonych;
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki;
- Szczypta ostrej papryki;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Oliwki dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki;
Pomidory suszone odsącz z zalewy, a następnie pokrój na mniejsze kawałki;
Do kielicha blendera przełóż ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone oraz świeże pomidory, oliwę z oliwek i przyprawy;
Całość zmiksuj na gładką masę;
Do gotowej masy dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone oliwki. Całość delikatnie wymieszaj.
Tak przygotowaną pastą posmaruj kanapkę lub grzanki z pieczywa pełnoziarnistego.

Pyszny makaron z sosem warzywnym i czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 100g makaronu razowego;
- 3 pomidory malinowe;
- 1 średniej wielkości cukinia;
- 1 papryka czerwona;
- 1 papryka żółta;
- 1 cebula czerwona;
- 150 ml przecieru pomidorowego;
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
- Szczypta soli oraz pieprzu;
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz ze skórki, paprykę dokładnie umyj, a następnie pokrój warzywa w drobną kostkę;
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj na nią posiekane warzywa. Całość smaż przez krótką chwilę;
Pokrój cukinię w kostkę i dodaj na patelnię;
Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy;
Przypraw sos: miodem, czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem. Gotuj całość przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotuj makaron.
Gotowy makaron polej sosem warzywnym i gotowe.
Całość możesz posypać prażonymi pestkami słonecznika lub odrobiną tartego sera.

Pasta sojowa z dodatkiem kminu rzymskiego
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej soi;
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego;
- 2 cebule czerwone;
- 1 papryka czerwona;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- Sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w drobną kostkę;
Pokrój paprykę w drobną kostkę i wymieszaj razem z cebulą;
Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelni i podsmaż na niej pokrojone warzywa.
Ugotowaną soję oraz podsmażone warzywa przełóż do miski, dodaj przyprawy, a następnie zmiksuj całość przy pomocy blendera.
Tak przygotowaną pastę możesz podawać na kanapki.

Zielona pasta kanapkowa z soczewicy
Składniki:
- 150g suchej soczewicy zielonej;
- 1 łyżeczka chlorelli;
- 1 cebulka dymka;
- Około 30g kaparów;
- 50g zielonych oliwek;
- Garść posiekanej świeżej natki pietruszki;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- Garść świeżych liści szpinaku;
- 1 łyżeczka soku z limonki;
- Sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Soczewicę zieloną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;
Cebulkę pokrój w drobną kostkę;
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż na niej cebulkę oraz liście szpinaku;
Do kielicha blendera przełóż: ugotowaną soczewicę, kapary, oliwki, podsmażoną cebulkę wraz ze szpinakiem, świeżą natkę pietruszki, chlorellę, sok z limonki oraz przyprawy;
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
Tak przygotowaną pastę możesz podawać w towarzystwie grzanek z pieczywa razowego lub krakersów.
Film
Opinie o produkcie: Ekologiczna Oliwa z oliwek 1L
Najchętniej czytane
Jak zadbać o zdrowe i jędrne usta przy pomocy naturalnych sposobów?
Silny wiatr i nagłe zmiany temperatury to jedne z głównych czynników przyczyniających się do nadmiernego przesuszenia się ust. Szczególnie odczuwamy to w sezonie jesienno-zimowym, kiedy po przyjściu do domu, staramy się ocieplić kubkiem gorącej kawy lub herbaty. Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym tej jesieni zapomnisz o niniejszym problemie i zyskasz zdrowy oraz […]
czytaj więcej...Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z dodatkiem gałki muszkatołowej!
Jak przygotować smaczną zapiekankę wykorzystując przy tym warzywa sezonowe? I czy warto dodać do niej szczyptę gałki muszkatołowej? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Wakacje to idealny moment na rozpoczęcie zdrowych zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Wszystko to za sprawą łatwej dostępności świeżych warzyw i owoców, które możemy […]
czytaj więcej...Czym zastąpić margarynę w diecie?
Margaryną powszechnie nazywa się tłuszcze roślinne, zmieszane z wodą lub mlekiem, z dodatkiem barwników, lecytyny i polepszaczy smaku. Dostępne są na rynku w formie twardej (w kostkach) lub miękkiej (w pojemnikach). Margaryna często wzbogacana jest o witaminy, takie jak witamina A, D i E. Niestety są to związki syntetyczne, które ludzki organizm gorzej przyswaja. W […]
czytaj więcej...