tydzień produktów pszczelarskich

Ekologiczna Oliwa z oliwek 1L - San Francisco Olive Ecológico

PRODUCENTSan Francisco Olive Ecológico
KRAJ POCHODZENIAHiszpania
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt

29,99 zł

RABAT - 33%

44,99 zł

-33

30 dni na zwrot

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w jednej sugerowanej dziennej porcji (15 ml): Kalorie 120 kcal, Tłuszcz 14 g, w tym tłuszcze nasycone 2g, tłuszcze trans 0 g, tłuszcze jednonienasycone 10 g, cholesterol 0 mg, sód 0g, węglowodany 0g, białko 0g.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Charakterystyczny smak i zapach oliwy z oliwek doskonale komponuje się z sałatkami, surówkami i sosami. Może być z powodzeniem stosowana także jako produkt do smażenia lub jako dodatek do pieczywa.


Film

Opis

Oliwa z oliwek jest otrzymywana w wyniku tłoczenia miąższu owoców drzewa oliwnego. BIO oliwa Extra Virgin jest produktem najwyższej jakości uzyskiwanym z pierwszego tłoczenia na zimno. Proces ten polega na wyciśnięciu soku ze świeżych oliwek, w sposób wyłącznie mechaniczny, bez użycia żadnych procesów chemicznych. Oliwa pozyskiwana w ten sposób jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych w swoim składzie zawiera także witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz liczne przeciwutleniacze, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagają pracę serca i układu krwionośnego.
Parametrem potwierdzającym najwyższą jakość sprzedawanej oliwy jest jej wyjątkowo niska kwasowość utrzymująca się na poziomie 0,1%. Przyjmuje się, że oliwy, których kwasowość nie przekracza 0,3% są oliwami z wysokiej półki jakościowej. Natomiast oliwy, których poziom kwasowości utrzymuje się poniżej granicy 0,2 % to oliwy najwyższej jakości zaliczane do klasy Premium Extra Virgin.




Opinie o produkcie: Ekologiczna Oliwa z oliwek 1L

przepisy /zastosowanie

SZYBKA WIOSENNA SAŁATKA

SZYBKA WIOSENNA SAŁATKA

Składniki:

- kilka liści dowolnej sałaty
- pół świeżego ogórka
- 1 dojrzały pomidor
- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść pestek dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczki soku z cytryny
- pół ząbka czosnku

Oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek dopraw odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem i odstaw na 10 minut.
Na talerzu ułóż liście sałaty, pokrojonego w plastry pomidora, ogórka i jajko. Całość posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni a następnie polej przygotowanym wcześniej dressingiem.


ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Składniki:

- 2 dojrzałe pomidory
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ugotowana pojedyncza pierś z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka liści świeżej bazylii
- 2 szczypty oregano
- liść laurowy
- łyżeczka przyprawy typu ,,jarzynka''
- pół łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- garść pestek dyni

Wykonanie:

Warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy poddusić warzywa i rozdrobnioną pierś z kurczaka. Dodać przyprawy i dusić do miękkości. Zalać ok. 1 litrem wody, zagotować i zblendować na gładki krem. Podawać z uprażonymi pestkami dyni.


KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

Składniki (1 porcja):

  • 4 łyżki kaszy jaglanej;
  • ½ papryki czerwonej;
  • 6-8 pomidorków koktajlowych;
  • 6-8 zielonych oliwek;
  • ½ szalotki;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • garść świeżej natki pietruszki;
  • kilka kropel soku z cytryny;
  • szczypta ostrej papryki.

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z powyższą instrukcją; Pokrój paprykę oraz cebulkę w drobną kostkę; Pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrój na pół; Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelni i podsmaż na niej paprykę wraz z cebulką; Na patelnie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, ostrą paprykę oraz oliwki. Smaż całość przez około 5 minut; Do składników na patelni dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe, świeżą natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i przełóż na talerz.


WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ

WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ

Składniki:

  • 400 g paluszków krabowych
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 paczka jarmużu
  • 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
  • 4 łyżki pestek dyni

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
  • 2 łyżki młodego imbiru w zalewie (drobno krojonego)
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób wykonania:

Komosę ryżową gotujemy w słonej wodzie z łyżeczką oliwy. Na szklankę komosy przypada 1,5 szklanki wody (ma ona cała zostać wchłonięta przez gotującą quinoa). Pod koniec gotowania solimy do smaku. Spulchniamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.

Jarmuż kroimy drobno. W misce na sałatkę mieszamy składniki sosu winegret: imbir, sos rybny, oliwę, sok z cytryny.

Dodajemy ostudzoną komosę, jarmuż, pokrojone paluszki krabowe, rzodkiewkę i pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy.


PLACKI AMARANTUSOWE Z DYNIĄ I JABŁKIEM

PLACKI AMARANTUSOWE Z DYNIĄ I JABŁKIEM

Składniki:

- 1/2 szklanki ugotowanych ziaren amarantusa
- 1/2 szklanki ugotowanej dyni
- 1 jabłko
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (np. pszennej, orkiszowej, kukurydzianej, jaglanej lub innej, np. bezglutenowej pszennej)

Wykonanie:

Ziarna amarantusa (ok. 3 łyżek stołowych) opłukać i wrzucić na wrzątek (1,5 szklanki). Gotować pod przykryciem prawie pół godziny, aż ziarna będą miękkie. Ostudzić i odmierzyć pół szklanki ziaren.
Kawałek dyni obrać ze skóry, pozbyć się gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i na niewielkiej ilości oliwy z oliwek dusić pod przykryciem ok. 10 minut, aż do miękkości. Następnie zdejąć pokrywkę i chwilę gotować, by nadmiar wody wyparował. Nie rozgniatać. Ostudzić. Odmierzyć pół szklanki ugotowanej dyni.
Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Połączyć ugotowany amarantus, dynię, jabłko, cynamon i oliwę. Dodać rozbełtane jajko i dalej mieszać. Konsystencja będzie bardzo rzadka, więc dodać 2 łyżki mąki. Rozgrzać suchą, teflonową patelnię (musi być dobrze rozgrzana) i łyżką nakładać ciasto, tworząc placuszek. Obsmażać z obu stron po kilka minut, pilnując, by się nie przypalił – jeśli ciasto rozpada się na patelni, po przewróceniu dodać do niego jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, bo placuszki mają być delikatne, pulchne i miękkie.


Placki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki:

- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).


Pożywna sałatka z dodatkiem nerkowców

Pożywna sałatka z dodatkiem nerkowców

Składniki:

  • 30g rozdzielonych na pół orzechów nerkowca;
  • 150g piersi z kurczaka;
  • 12 pomidorków koktajlowych;
  • 50g rukoli;
  • 1 pokrojonej w kostkę gruszki;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Przypraw pierś z kurczaka według uznania i upiecz ją w piekarniku lub na grillu elektrycznym;

Gotową pierś pokrój na mniejsze kawałki;

Pomidorki koktajlowe dokładnie opłucz i przekrój je na pół;

Do dużej miski przełóż umyte liście rukoli, przekrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę gruszkę;

Do składników w misce dodaj orzechy nerkowca oraz łyżkę oliwy z oliwek. Całość wymieszaj przy pomocy dużej łyżki;

Na koniec dodaj do sałatki pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka.


DOMOWA PIZZA

DOMOWA PIZZA

Składniki na ciasto:

- 15 g świeżych drożdży;
- 1 duża łyżka mąki pszennej typu 550;
- 100 ml ciepłej wody;
- 1 płaska łyżeczka cukru.
- 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
- 1-2 łyżki tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).

Wykonanie:

Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: 1 łyżkę mąki pszennej, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;
Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.

Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;
Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowegoi wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);
Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.

Składniki na sos:

- 1 puszka słodkich pomidorów bez skórki;
- 1 łyżka bazylii suszonej;
- 1 łyżka oregano;
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;
Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;
Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.

Dodatki do pizzy:

- 1 kula sera mozzarella;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 10 oliwek;
- garść świeżej rukoli
- pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa do pizzy
- (lub dowolne dodatki mięsne i/lub warzywne)

Sposób przygotowania:

Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;
Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;
Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.
Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.


Curry z mięsa mielonego

Curry z mięsa mielonego

Składniki:

- ok 300g mięsa mielonego wieprzowego lub innego
- 2 czerwone papryki pepperoni
- 1 niewielka cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- niepełna szklanka śmietany 18%
- natka pietruszki do posypania
- 1-2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Wykonanie:

Na rozgrzanym oliwie smażamy mięso mielone. W trakcie smażenia dodajemy paprykę i cebulę pokrojone w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy wszystko się zeszkli, delikatnie podsmaży - wlewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy całość pod przykryciem. Jeśli woda nie odparuje zdejmujemy na chwile przykrywkę i odparowujemy wodę. Warzywa mają być miękkie. Na patelnię wlewamy śmietanę uprzedmio wymieszaną z odrobiną letniej przegotowanej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Podjemy z ryżem posypane natką pietruszki.


Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Składniki:

- 1 kg małych ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków lub zioła klasztorne
- oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ziemniaki obierz i podziel na połówki lub mniejsze kawałki. Wrzuć do miski. Polej odrobiną oliwy i potrzep przyprawami. Zamieszaj. Jeśli trzeba, to czynnośc powtórz.
Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - na ok 30 min.


LECZO CUKINIOWE

LECZO CUKINIOWE

Składniki:

- 2 młode cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 dojrzałe pomidory
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 nieduża cebula
- kilka pieczarek
- łyżeczka oregano
- łyżeczka przyprawy typu ''jarzynka''
- łyżeczka bulion drobiowy
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na łyżce oliwy podsmaż drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj pokrojone w paski lub grubą kostkę cukinię, paprykę i pieczarki. Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do reszty warzyw i całość podduś przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj ze świeżą bazylią i pieczywem.


Szakszuka

Szakszuka

Składniki:

- 4 jajka
- 6 dojrzałych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- pół pęczka natki pietruszki
- pół łyżeczki pomidorów z chilli i oregano
- łyżeczka liści bazylii
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, dodać przyprawy. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory i dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. W powstałym sosie zrobić łyżką 4 wgłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć i dusić ok. 5 minut, do momentu ścięcia się białek (żółtka powinny pozostać płynne). Posypać posiekaną pietruszką, podawać prosto z patelni ze świeżym pieczywem. 


Placki cukiniowe

Placki cukiniowe

Składniki:

- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- czosnek niedźwiedzi

Wykonanie:

Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).
Podawaj z sosem pomidorowym jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań głównych. 


Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Składniki na ciasto:

- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

Składniki na farsz z kapusty i grzybów:

- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.

Wykonanie farszu:

Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.


Ziołowo-cytrusowy kurczak z grilla

Ziołowo-cytrusowy kurczak z grilla

Składniki:

- 2 filety z kurczaka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa włoska, sól morska, pieprz ziołowy, tymianek, rozmaryn, papryka słodka

Wykonanie:

Przekrój filety i delikatnie rozbij. Wykonaj marynatę z: soku z połowy cytryny i pomarańczy, oliwy, łyżeczki czosnku, dodaj przyprawy i zioła, troszkę wody i natrzyj marynatą mięso. Zanurz kawałki kurczaka w marynacie i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie, ułóż kurczaka na folii aluminiowej, połóż na nich po kawałku cytryny i pomarańczy, kawałek cebuli i oprósz czosnkiem i ziołami. Zwiń kawałki kurczaka w paczuszkę i piecz na rozgrzanym grillu przez 7 minut z każdej strony.


GRILLOWANE WEGE SZASZŁYKI Z TOFU

GRILLOWANE WEGE SZASZŁYKI Z TOFU

Składniki:

- 5 długich wykałaczek;
- 1 kostkę tofu (np. wędzonego);
- Około 10-12 pomidorków koktajlowych;
- 2 duże cebule czerwone;
- 2 papryki żółte;
-1 dużą cukinię;
- Oliwę z oliwek;
- Przyprawa do grilla Vivio

Sposób przygotowania: 

Tofu, cukinię oraz paprykę pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokrój w szerokie pióra i nadziej ją na wykałaczkę, naprzemiennie z pomidorkami koktajlowymi i pozostałymi składnikami. Następnie, przypraw całość przyprawą do grilla Vivio, skrop oliwą z oliwek, połóż szaszłyki na ruszcie i piecz przez około 15-20 minut.

Nasza rada! Szaszłyki wegańskie doskonale smakować będą z pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem papryczki chili.


Sos ziołowo-pomidorowy

Sos ziołowo-pomidorowy

Składniki:

  • 3-4 świeżych pomidorów (lub 1 puszki krojonych pomidorów);
  • 1 ząbka czosnku;
  • 1 cebuli żółtej;
  • 1 łyżeczki rozmarynu;
  • 4-5 świeżych liści bazylii;
  • 1 łyżki miodu;
  • 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • Szczypty soli.

Przygotowanie:

Posiekaj drobno czosnek oraz cebulę;
Na dnie niewielkiego garnka rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie dodaj posiekaną cebulkę;
Po upływie około 1 minuty dodaj na patelnię czosnek;
Kiedy cebulka się zarumieni, odlej z garnka nadmiar oliwy i dodaj pokrojone oraz obrane ze skórki pomidory (lub pomidory w puszce);
Do gotujących się pomidorów dodaj rozmaryn;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: koncentrat pomidorowy oraz miód. Przygotowaną pastę dodaj do garnka;
Pod koniec gotowania dodaj do sosu szczyptę soli oraz rozerwane liście bazylii;
Całość gotuj jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu.


Kasza gryczana z dodatkiem orzechów piniowych

Kasza gryczana z dodatkiem orzechów piniowych

Składniki:

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu;
Buraka oraz ser feta pokrój w drobną kostkę i dodaj do ugotowanej kaszy gryczanej;
Do kaszy z warzywami oraz serem feta dodaj łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę rozmarynu oraz garść orzechów piniowych;
Przy pomocy dużej łyżki jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Nasza rada! Do przyrządzenia dania użyj wystudzonej kaszy gryczanej. Jeśli masz na to ochotę, zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oleju lnianego lub rzepakowego.


Sałatka grecka

Sałatka grecka

Składniki:

  • 2 dojrzałe pomidory;
  • 1 ogórek zielony;
  • Garść czarnych oliwek (najlepiej świeżych);
  • 250 gramów sera feta;
  • 1 cebula czerwona;
  • Łyżka oliwy z oliwek;
  • Szczypta rozmarynu.

Wykonanie:

Pomidory dokładnie opłucz, a następnie pokrój je na duże kawałki (najlepiej na 8 części);
Ogórka dokładnie umyj, a następnie pokrój go na grube plastry ze skórką;
Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie pióra, a następnie dodaj ją do pokrojonych wcześniej pomidorów i ogórka;
Do wymienionych wyżej składników dodaj pokruszony ser feta oraz czarne oliwki (w całości);
Całość polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszonym rozmarynem.


ZUPA - KREM Z DYNI

ZUPA - KREM Z DYNI

Składniki:

  • Około 300 g pokrojonej w kostkę (pozbawionej pestek) i obranej ze skóry dyni piżmowej;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 cm korzenia imbiru;
  • 1 łyżeczki kurkumy;
  • 1 szalotki;
  • Szczypty ostrej papryki;
  • 100 ml mleka kokosowego;
  • 300 ml bulionu warzywnego;
  • Szczypty soli;
  • Garści posiekanej świeżej kolendry (lub dwie łyżeczki suszonej mielonej) lub natki pietruszki;
  • Garści prażonych nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Szalotkę pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (na dnie grubego garnka);
Do szalotki oraz imbiru dodaj łyżkę kurkumy oraz szczyptę ostrej papryki i praż całość jeszcze przez krótką chwilę;
Do podsmażonych składników dodaj pokrojoną w kostkę dynię i zalej całość bulionem warzywnym;
Kiedy dynia stanie się miękka, dodaj do zupy około 80ml mleczka kokosowego;
Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj ją na gładki krem przy pomocy blendera i dopraw solą według uznania;
Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika;
Przelej gotową zupę do miseczki, posyp ją prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą kolendrą, a na koniec polej odrobiną mleczka kokosowego.


Leczo wegańskie

Leczo wegańskie

Składniki:

- 1 papryka zielona;
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona;
- 1 cukinia;
- 1 cebula czerwona;
- 2 pomidory malinowe;
- Łyżeczka oliwy z oliwek;
- Garść pestek dyni;
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- Łyżka syropu z agawy lub miodu;
- Szczypta lubczyku;
- Szczypta pieprzu;
- 2 łyżeczki papryki chili mielonej

Wykonanie:

Paprykę dokładnie opłucz i pokrój w paski;
Cebulkę pokrój w cienkie pióra i podsmaż razem z papryką na patelni, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek oraz dwie łyżeczki papryki ostrej w proszku;
Po upływie 5 minut, dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię;
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z miodem, lubczykiem oraz szczyptą pieprzu;
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do leczo;
Na koniec do leczo dodaj przecier z przyprawami oraz pestki dyni;
Całość smaż na małym ogniu przez około 5 minut.


Ryż z ananasem

Ryż z ananasem

Składniki:

- 1 szklanka ryżu brązowego;
- 30g świeżego ananasa pokrojonego w drobną kostkę;
- 1 cebula czerwona;
- 1 papryka czerwona;
- 3 pokrojone w kostkę pomidory (lub jedna puszkiapomidorów krojonych);
- 100g piersi z kurczaka;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego;
- 1 łyżka kurkumy;
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki;
- ½ łyżeczki papryki chili lub innej ostrej;
- 1 łyżeczka miodu.

Wykonanie:

Ryż brązowy ugotuj na małym ogniu zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu;
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, a następnie przełóż ją do miski;
Cebulę czerwoną obierz ze skórki, a następnie pokrój ją w cienkie pióra i wymieszaj ją z pokrojonym kurczakiem;
Posiekaj paprykę czerwoną w cienkie paski;
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj na nią pokrojonego kurczaka z cebulką oraz paprykę;
Po upływie kilku minut, dodaj na patelnię pokrojonego ananasa oraz pomidory;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy, kurkumę, natkę pietruszki, miód oraz paprykę ostrą;
Przecier z przyprawami dodaj na patelnię i wymieszaj całość;
Pozostaw wszystkie składniki na patelni przez około 5-10 minut, tak aby odparowała większość wody;
Przełóż ryż na talerz i polej go przygotowanym sosem.

 


Sałatka z kurczakiem i daktylami

Sałatka z kurczakiem i daktylami

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.


Kurczak tandoori masala

Kurczak tandoori masala

Składniki:

- 4-6 udek lub 6-8 skrzydełek lub 2-3 piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala
- kawałek świeżo startego imbiru lub imbir mielony
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 2 łyżeczki kurkumy mielonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W ten sposób powstaje nam marynata. Jeśli wybraliśmy piersi kurczaka, to kroimy je na podłużne kawałki. Mięso: piersi lub udka zanużamy w marynacie na conajmniej 4 godziny, a najlepiej dłużej. Można to przygotować np. dzień wcześniej. Tak zamarynowane mięso jest idealne na grilla. Smacznego.


Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Składniki:

- Szklanka posiekanych, świeżych liści szpinaku;
- 1 puszka ciecierzycy;
- niepełna szklanka (około ¾) kaszy jaglanej;
- pół szklanki płatków owsianych;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 szalotka;
- Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Do liści szpinaku dodaj posiekaną cebulkę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;
Liście szpinaku wraz z przyprawami przełóż na patelnię i smaż przez krótką chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek;
Odsącz ciecierzycę z puszki, opłucz ją, rozgnieć i dodaj do szpinaku;
Do uzyskanej masy dodaj: ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone drobno siemię lniane oraz płatki owsiane;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj do nich nieaktywne płatki drożdżowe oraz odrobinę oliwy z oliwek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie odstaw je na około 20-25 minut;
Z gęstej masy uformuj dowolnej wielkości kotlety i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200o C i piecz w nim kotlety przez 20 minut z jednej strony oraz 10 minut z drugiej strony.

Tak przygotowane kotlety można podawać z delikatnym sosem jogurtowym lub w formie wegańskich burgerów.


Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Pełnoziarniste pierogi z pasztetem

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki razowej (np. gryczanej);
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- 50 ml oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- 500 ml wody;
- 50 ml jogurtu naturalnego.

Wykonanie ciasta:

W dużym garnku zagotuj wodę z oliwą i solą, a następnie dodaj do niej 250 g mąki gryczanej i dokładnie mieszaj całość, aż masa całkowicie się zetnie;
Przygotowaną masę pozostaw do przestudzenia;
Do miksera przesyp: ściętą mąkę, pozostałą część mąki gryczanej, jogurt oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj aż do uzyskania jednolitej masy;
Ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę, a następnie cienko je rozwałkuj i wykrój koła na pierogi.

Składniki na farsz:

- Słoiczek pasztetu: np a'la falafel, z pieczonych warzyw lub pomidorowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki drobno posiekana
- 2  łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 małe jajko

Wykonanie:

Pasztet wyłóż ze słoika do miski i pognieć go widelcem. Drobno posiekaną cebulkę podsmaż na oliwie do zarumienienia, a potem wraz z tłuszczem przekłóż do pasztetu. Dodaj drobno starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno pietruszkę i jedno małe jajko T(jajko tylko wtedy, gdy całośc będzie za gęsta). Dopraw farsz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolity gładki farsz.
Farsz nakładaj na wycięte z ciasta kółka i dokłądnie sklej boki pierogów. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody. Gotuj ok 4 minuty (od wypłynięcia) w osolonej wodzie.
Pierożki można podawać z podsmażonym masłem, lub wcześniej przygotować cebulke i pieczarki delikatnie podsmażone na maśle. 


Pyszna pierś z kurczaka z dodatkiem soli himalajskiej

Pyszna pierś z kurczaka z dodatkiem soli himalajskiej

Składniki:

- Około 200 gramów fileta z piersi kurczaka;
- 1 szczypta soli himalajskiej;
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku;
- 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i przełóż go do średniej wielkości miski;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, sól himalajską oraz tymianek;
Przygotowaną marynatą natrzyj kawałki kurczaka;
Przykryj blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarniki do temperatury 220oC;
Rozłóż kawałki kurczaka na blaszce i piecz je w piekarniku przez około 15-25 minut.

Gotowe kawałki kurczaka możesz dodać do pełnej warzyw sałatki lub spożywać je w formie przekąski z dodatkiem domowego sosu jogurtowo-czosnkowego.


ZUPA Z SOCZEWICY

ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 1-2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kuminu (in. kmin rzymski mielony)
- 1 łyżeczka curry
- 4 szklanki wody lub bulionu
- 2 łyżki pasty kokosowej + 1/4 szklanki wody + mały kubek jogurtu naturalnego
- sól himalajska, pieprz lub zioła klasztorne jeśli nie lubisz zbyt słonych potraw

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i marchewki obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle lub oliwie. Dodaj imbir, kumin, curry. Dodaj szklankę soczewicy. Wszystko zalej wodą lub bulionem i gotuj do miękkości. Na koniec zupę zmiksuj, dodaj wymieszaną pastę kokosową z wodą i jogurtem naturalnym, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.


Sos do makaronu

Sos do makaronu

Składniki:

- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 papryka;
- 3-4 dojrzałe pomidory (pozbawione gniazd nasiennych oraz skórki);
- 1 bakłażan;
- szczypta soli kłodawskiej;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 2 łyżki pasty pomidorowej;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Cebulkę oraz czosnek posiekaj drobno;
Paprykę dokładnie umyj i pokrój w kostkę;
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj na nią posiekaną cebulkę, czosnek oraz paprykę;
Umyj, a następnie pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do warzyw na patelni;
Przy pomocy blendera zmiksuj pomidory na gładką masę;
Zmiksowane pomidory dodaj do warzyw na patelni;
Przypraw sos przy pomocy: soli kłodawskiej, oregano, bazylii oraz miodu;
Delikatnie wymieszaj całość i dodaj 2 łyżki pasty pomidorowej (lub koncentratu pomidorowego);
Pozostaw sos na patelni na małym ogniu przez około 5 minut, aż odparuje nadmiar wody.

Gotowy sos możesz podawać w towarzystwie makaronu pełnoziarnistego lub możesz użyć go podczas przygotowywania domowej zapiekanki.


Sałatka z dodatkiem komosy ryżowej oraz buraków

Sałatka z dodatkiem komosy ryżowej oraz buraków

Składniki:

- Około 1 szklanki surowej, białej komosy różowej;
- 1-2 szklanki bulionu warzywnego do ugotowania komosy ryżowej;
- 2 pieczone buraki;
- 50g świeżych liści rukoli;
- Około 100g sera koziego;
- 1 garść suszonej żurawiny;
- 3-4 pokruszone orzechy włoskie;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki.

Sposób przygotowania:

Komosę ryżową ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu, w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym. Następnie, odcedź kaszę i przełóż ją do miski, w której masz zamiar podawać sałatkę;
Upieczone buraki pokrój w półksiężyce i dodaj do komosy ryżowej;
Liście rukoli dokładnie opłucz, a następnie osusz i dodaj do pozostałych składników sałatki;
Do sałatki dodaj posiekaną suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoski;
Całość posyp pokruszonym serem kozim i skrop odrobiną oliwy z oliwek oraz soku z limonki.


Jesienna zupa z dyni z dodatkiem imbiru

Jesienna zupa z dyni z dodatkiem imbiru

Składniki:

- Około 400g obranej ze skórki i pozbawionej pestek dyni;
- 1 szalotka;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka tartego imbiru lub 1,5 łyżeczki mielonego
- Około 100ml świeżo-wyciśniętego soku z pomarańczy;
- 1 szklanka bulionu warzywnego (najlepiej samodzielnie przygotowanego);
- Szczypta soli oraz świeżo-mielonego pieprzu;
- 1 łyżka jogurtu typy greckiego (na jedną porcję zupy);
- Garść prażonych płatków migdałów.

Sposób przygotowania:

Posiekaj cebulkę w drobną kostkę, dynię pokrój na mniejsze kawałki;
Na dnie garnka rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę wraz z dynią, warzywa posyp mielonym imbirem i smaż przez krótką chwilę (około 30 sekund);
Do składników w garnku dodaj bulion warzywny, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz pozostałe przyprawy. Całość gotuj przez około 30 minut, aż dynia stanie się całkowicie miękka;
Gotową zupę zmiksuj na gładki krem, posyp ją prażonymi migdałami i dodaj łyżkę jogurtu typu greckiego.

Jeśli masz na to ochotę, możesz posypać zupę niewielką ilością ostrej papryki.


KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU

KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU

Składniki:

- 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej;
- Około 200 gramów naturalnego tofu;
- 1 marchewka;
- 1 seler;
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 cebulka czerwona;
- 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki;
- Około 8-10 łyżek płatków owsianych;
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek;
- 2 łyżki ostrej musztardy;
- Szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania:

Ugotuj soczewicę na sypko, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Selera oraz marchew dokładnie umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę;
Do kielicha blendera dodaj: tofu, ugotowaną soczewicę, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz płatki owsiane;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do miski przełóż: zmiksowane składniki, tarte warzywa, musztardę, przyprawy oraz pozostałą ilość oliwy z oliwek;

Jeśli masa będzie zbyt sucha, możesz dodać do niej odrobinę wody lub większą ilość oliwy z oliwek.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy dłoni uformuj kotlety o dowolnej wielkości;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim kotlety przez około 30-35 minut.

Gotowe kotlety możesz podawać w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowego lub w formie pysznych burgerów w bułce pełnoziarnistej.


POŻYWNA PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

POŻYWNA PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Składniki:

- Około 100g suchych nasion soczewicy czerwonej;
- 100g świeżych pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych;
- 4 pomidory suszone;
- 10 oliwek zielonych;
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki;
- Szczypta ostrej papryki;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Oliwki dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki;
Pomidory suszone odsącz z zalewy, a następnie pokrój na mniejsze kawałki;
Do kielicha blendera przełóż ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone oraz świeże pomidory, oliwę z oliwek i przyprawy;
Całość zmiksuj na gładką masę;
Do gotowej masy dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone oliwki. Całość delikatnie wymieszaj.

Tak przygotowaną pastą posmaruj kanapkę lub grzanki z pieczywa pełnoziarnistego.


Pyszny makaron z sosem warzywnym i czosnkiem niedźwiedzim

Pyszny makaron z sosem warzywnym i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

- 100g makaronu razowego;
- 3 pomidory malinowe;
- 1 średniej wielkości cukinia;
- 1 papryka czerwona;
- 1 papryka żółta;
- 1 cebula czerwona;
- 150 ml przecieru pomidorowego;
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
- Szczypta soli oraz pieprzu;

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz ze skórki, paprykę dokładnie umyj, a następnie pokrój warzywa w drobną kostkę;
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj na nią posiekane warzywa. Całość smaż przez krótką chwilę;
Pokrój cukinię w kostkę i dodaj na patelnię;
Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy;
Przypraw sos: miodem, czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem. Gotuj całość przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotuj makaron.
Gotowy makaron polej sosem warzywnym i gotowe.

Całość możesz posypać prażonymi pestkami słonecznika lub odrobiną tartego sera.


Pasta sojowa z dodatkiem kminu rzymskiego

Pasta sojowa z dodatkiem kminu rzymskiego

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej soi;
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego;
- 2 cebule czerwone;
- 1 papryka czerwona;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w drobną kostkę;
Pokrój paprykę w drobną kostkę i wymieszaj razem z cebulą;
Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelni i podsmaż na niej pokrojone warzywa.
Ugotowaną soję oraz podsmażone warzywa przełóż do miski, dodaj przyprawy, a następnie zmiksuj całość przy pomocy blendera.

Tak przygotowaną pastę możesz podawać na kanapki.


Zielona pasta kanapkowa z soczewicy

Zielona pasta kanapkowa z soczewicy

Składniki:

- 150g suchej soczewicy zielonej;
- 1 łyżeczka chlorelli;
- 1 cebulka dymka;
- Około 30g kaparów;
- 50g zielonych oliwek;
- Garść posiekanej świeżej natki pietruszki;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- Garść świeżych liści szpinaku;
- 1 łyżeczka soku z limonki;
- Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Soczewicę zieloną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;
Cebulkę pokrój w drobną kostkę;
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż na niej cebulkę oraz liście szpinaku;
Do kielicha blendera przełóż: ugotowaną soczewicę, kapary, oliwki, podsmażoną cebulkę wraz ze szpinakiem, świeżą natkę pietruszki, chlorellę, sok z limonki oraz przyprawy;
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.

Tak przygotowaną pastę możesz podawać w towarzystwie grzanek z pieczywa razowego lub krakersów.


Najchętniej czytane

Dieta kapuściana – jakie są jej najważniejsze zasady?

Problem otyłości każdego roku przybiera na swojej sile. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, wysokoprzetworzona żywność oraz siedzący tryb życia sprawiają, że coraz więcej osób (w tym również dzieci) wykazuje nadmierną masę ciała, a tym samym zwiększone ryzyko zachorowania na zaburzenia w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak również na niektóre choroby nowotworowe. W związku z tym, wiele osób poszukuje […]

czytaj więcej...

Dieta śródziemnomorska – najważniejsze zasady i wpływ na zdrowie

W latach 60-tych ubiegłego wieku uwagę naukowców z całego świata zwrócił fakt, iż mieszkańcy regionu morza śródziemnego znacznie rzadziej zmagają się z takimi zaburzeniami stanu zdrowia, jak cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroby nowotworowe. Dlatego też, rozpoczęto intensywne poszukiwanie czynnika, który sprzyjał dobremu zdrowiu niniejszej ludności. Okazuje się, że za długowieczność mieszkańców […]

czytaj więcej...

Dieta cukrzycowa – poznaj jej najważniejsze zalecenia

Prawidłowe odżywianie to bez wątpienia jeden z najważniejszych elementów leczenia osób chorujących na cukrzycę. Dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, dzięki którym możliwe staje się osiągnięcie nie tylko prawidłowego poziomu glukozy, ale także lipidów w surowicy krwi. Ponadto, prowadzone w odpowiedni sposób postępowanie dietetyczne oddziałuje na utrzymywanie prawidłowych wartości […]

czytaj więcej...

Dieta wątrobowa – na czym polega i kiedy należy jej przestrzegać?

Odpowiednio skomponowana dieta, bogata w zestaw cennych składników odżywczych, stanowi kluczowy element terapii zaburzeń czynności wątroby (ze szczególnym uwzględnieniem niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz marskości wątroby). To mit, że dieta wątrobowa powinna opierać się na papkach bez dodatku przypraw. Współczesne zalecenia dotyczące żywienia w chorobach wątroby opierają się przede wszystkim o zasady zdrowego odżywiania oraz diety […]

czytaj więcej...

Jak zadbać o zdrowe i jędrne usta przy pomocy naturalnych sposobów?

Silny wiatr i nagłe zmiany temperatury to jedne z głównych czynników przyczyniających się do nadmiernego przesuszenia się ust. Szczególnie odczuwamy to w sezonie jesienno-zimowym, kiedy po przyjściu do domu, staramy się ocieplić kubkiem gorącej kawy lub herbaty. Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym tej jesieni zapomnisz o niniejszym problemie i zyskasz zdrowy oraz […]

czytaj więcej...

Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z dodatkiem gałki muszkatołowej!

Jak przygotować smaczną zapiekankę wykorzystując przy tym warzywa sezonowe? I czy warto dodać do niej szczyptę gałki muszkatołowej? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Wakacje to idealny moment na rozpoczęcie zdrowych zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Wszystko to za sprawą łatwej dostępności świeżych warzyw i owoców, które możemy […]

czytaj więcej...