Ekologiczna Oliwa z oliwek 1L - San Francisco Olive Ecológico

PRODUCENTSan Francisco Olive Ecológico
KRAJ POCHODZENIAHiszpania
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt

29,99 zł

RABAT - 33%

44,99 zł

-33

30 dni na zwrot

Opis

Oliwa z oliwek jest otrzymywana w wyniku tłoczenia miąższu owoców drzewa oliwnego. BIO oliwa Extra Virgin jest produktem najwyższej jakości uzyskiwanym z pierwszego tłoczenia na zimno. Proces ten polega na wyciśnięciu soku ze świeżych oliwek, w sposób wyłącznie mechaniczny, bez użycia żadnych procesów chemicznych. Oliwa pozyskiwana w ten sposób jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych w swoim składzie zawiera także witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz liczne przeciwutleniacze, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagają pracę serca i układu krwionośnego.
Parametrem potwierdzającym najwyższą jakość sprzedawanej oliwy jest jej wyjątkowo niska kwasowość utrzymująca się na poziomie 0,1%. Przyjmuje się, że oliwy, których kwasowość nie przekracza 0,3% są oliwami z wysokiej półki jakościowej. Natomiast oliwy, których poziom kwasowości utrzymuje się poniżej granicy 0,2 % to oliwy najwyższej jakości zaliczane do klasy Premium Extra Virgin.



Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w jednej sugerowanej dziennej porcji (15 ml): Kalorie 120 kcal, Tłuszcz 14 g, w tym tłuszcze nasycone 2g, tłuszcze trans 0 g, tłuszcze jednonienasycone 10 g, cholesterol 0 mg, sód 0g, węglowodany 0g, białko 0g.


przepisy /zastosowanie

SZYBKA WIOSENNA SAŁATKA

SZYBKA WIOSENNA SAŁATKA

Składniki:

- kilka liści dowolnej sałaty
- pół świeżego ogórka
- 1 dojrzały pomidor
- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść pestek dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczki soku z cytryny
- pół ząbka czosnku

Oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek dopraw odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem i odstaw na 10 minut.
Na talerzu ułóż liście sałaty, pokrojonego w plastry pomidora, ogórka i jajko. Całość posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni a następnie polej przygotowanym wcześniej dressingiem.


ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Składniki:

- 2 dojrzałe pomidory
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ugotowana pojedyncza pierś z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka liści świeżej bazylii
- 2 szczypty oregano
- liść laurowy
- łyżeczka przyprawy typu ,,jarzynka''
- pół łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- garść pestek dyni

Wykonanie:

Warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy poddusić warzywa i rozdrobnioną pierś z kurczaka. Dodać przyprawy i dusić do miękkości. Zalać ok. 1 litrem wody, zagotować i zblendować na gładki krem. Podawać z uprażonymi pestkami dyni.


KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

Składniki (1 porcja):

  • 4 łyżki kaszy jaglanej;
  • ½ papryki czerwonej;
  • 6-8 pomidorków koktajlowych;
  • 6-8 zielonych oliwek;
  • ½ szalotki;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • garść świeżej natki pietruszki;
  • kilka kropel soku z cytryny;
  • szczypta ostrej papryki.

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z powyższą instrukcją; Pokrój paprykę oraz cebulkę w drobną kostkę; Pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrój na pół; Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelni i podsmaż na niej paprykę wraz z cebulką; Na patelnie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, ostrą paprykę oraz oliwki. Smaż całość przez około 5 minut; Do składników na patelni dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe, świeżą natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i przełóż na talerz.


WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ

WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ

Składniki:

  • 400 g paluszków krabowych
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 paczka jarmużu
  • 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
  • 4 łyżki pestek dyni

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
  • 2 łyżki młodego imbiru w zalewie (drobno krojonego)
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób wykonania:

Komosę ryżową gotujemy w słonej wodzie z łyżeczką oliwy. Na szklankę komosy przypada 1,5 szklanki wody (ma ona cała zostać wchłonięta przez gotującą quinoa). Pod koniec gotowania solimy do smaku. Spulchniamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.

Jarmuż kroimy drobno. W misce na sałatkę mieszamy składniki sosu winegret: imbir, sos rybny, oliwę, sok z cytryny.

Dodajemy ostudzoną komosę, jarmuż, pokrojone paluszki krabowe, rzodkiewkę i pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy.


PLACKI AMARANTUSOWE Z DYNIĄ I JABŁKIEM

PLACKI AMARANTUSOWE Z DYNIĄ I JABŁKIEM

Składniki:

- 1/2 szklanki ugotowanych ziaren amarantusa
- 1/2 szklanki ugotowanej dyni
- 1 jabłko
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (np. pszennej, orkiszowej, kukurydzianej, jaglanej lub innej, np. bezglutenowej pszennej)

Wykonanie:

Ziarna amarantusa (ok. 3 łyżek stołowych) opłukać i wrzucić na wrzątek (1,5 szklanki). Gotować pod przykryciem prawie pół godziny, aż ziarna będą miękkie. Ostudzić i odmierzyć pół szklanki ziaren.
Kawałek dyni obrać ze skóry, pozbyć się gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i na niewielkiej ilości oliwy z oliwek dusić pod przykryciem ok. 10 minut, aż do miękkości. Następnie zdejąć pokrywkę i chwilę gotować, by nadmiar wody wyparował. Nie rozgniatać. Ostudzić. Odmierzyć pół szklanki ugotowanej dyni.
Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Połączyć ugotowany amarantus, dynię, jabłko, cynamon i oliwę. Dodać rozbełtane jajko i dalej mieszać. Konsystencja będzie bardzo rzadka, więc dodać 2 łyżki mąki. Rozgrzać suchą, teflonową patelnię (musi być dobrze rozgrzana) i łyżką nakładać ciasto, tworząc placuszek. Obsmażać z obu stron po kilka minut, pilnując, by się nie przypalił – jeśli ciasto rozpada się na patelni, po przewróceniu dodać do niego jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, bo placuszki mają być delikatne, pulchne i miękkie.


Placki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki:

- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).


Pożywna sałatka z dodatkiem nerkowców

Pożywna sałatka z dodatkiem nerkowców

Składniki:

  • 30g rozdzielonych na pół orzechów nerkowca;
  • 150g piersi z kurczaka;
  • 12 pomidorków koktajlowych;
  • 50g rukoli;
  • 1 pokrojonej w kostkę gruszki;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Przypraw pierś z kurczaka według uznania i upiecz ją w piekarniku lub na grillu elektrycznym;

Gotową pierś pokrój na mniejsze kawałki;

Pomidorki koktajlowe dokładnie opłucz i przekrój je na pół;

Do dużej miski przełóż umyte liście rukoli, przekrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę gruszkę;

Do składników w misce dodaj orzechy nerkowca oraz łyżkę oliwy z oliwek. Całość wymieszaj przy pomocy dużej łyżki;

Na koniec dodaj do sałatki pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka.


DOMOWA PIZZA

DOMOWA PIZZA

Składniki na ciasto:

- 15 g świeżych drożdży;
- 1 duża łyżka mąki pszennej typu 550;
- 100 ml ciepłej wody;
- 1 płaska łyżeczka cukru.
- 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
- 1-2 łyżki tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).

Wykonanie:

Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: 1 łyżkę mąki pszennej, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;
Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.

Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;
Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowegoi wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);
Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.

Składniki na sos:

- 1 puszka słodkich pomidorów bez skórki;
- 1 łyżka bazylii suszonej;
- 1 łyżka oregano;
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;
Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;
Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.

Dodatki do pizzy:

- 1 kula sera mozzarella;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 10 oliwek;
- garść świeżej rukoli
- pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa do pizzy
- (lub dowolne dodatki mięsne i/lub warzywne)

Sposób przygotowania:

Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;
Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;
Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.
Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.


Curry z mięsa mielonego

Curry z mięsa mielonego

Składniki:

- ok 300g mięsa mielonego wieprzowego lub innego
- 2 czerwone papryki pepperoni
- 1 niewielka cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- niepełna szklanka śmietany 18%
- natka pietruszki do posypania
- 1-2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Wykonanie:

Na rozgrzanym oliwie smażamy mięso mielone. W trakcie smażenia dodajemy paprykę i cebulę pokrojone w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy wszystko się zeszkli, delikatnie podsmaży - wlewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy całość pod przykryciem. Jeśli woda nie odparuje zdejmujemy na chwile przykrywkę i odparowujemy wodę. Warzywa mają być miękkie. Na patelnię wlewamy śmietanę uprzedmio wymieszaną z odrobiną letniej przegotowanej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Podjemy z ryżem posypane natką pietruszki.


Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Składniki:

- 1 kg małych ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków lub zioła klasztorne
- oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ziemniaki obierz i podziel na połówki lub mniejsze kawałki. Wrzuć do miski. Polej odrobiną oliwy i potrzep przyprawami. Zamieszaj. Jeśli trzeba, to czynnośc powtórz.
Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - na ok 30 min.


LECZO CUKINIOWE

LECZO CUKINIOWE

Składniki:

- 2 młode cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 dojrzałe pomidory
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 nieduża cebula
- kilka pieczarek
- łyżeczka oregano
- łyżeczka przyprawy typu ''jarzynka''
- łyżeczka bulion drobiowy
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na łyżce oliwy podsmaż drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj pokrojone w paski lub grubą kostkę cukinię, paprykę i pieczarki. Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do reszty warzyw i całość podduś przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj ze świeżą bazylią i pieczywem.


Szakszuka

Szakszuka

Składniki:

- 4 jajka
- 6 dojrzałych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- pół pęczka natki pietruszki
- pół łyżeczki pomidorów z chilli i oregano
- łyżeczka liści bazylii
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, dodać przyprawy. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory i dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. W powstałym sosie zrobić łyżką 4 wgłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć i dusić ok. 5 minut, do momentu ścięcia się białek (żółtka powinny pozostać płynne). Posypać posiekaną pietruszką, podawać prosto z patelni ze świeżym pieczywem. 


Placki cukiniowe

Placki cukiniowe

Składniki:

- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- czosnek niedźwiedzi

Wykonanie:

Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).
Podawaj z sosem pomidorowym jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań głównych. 


Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Składniki na ciasto:

- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

Składniki na farsz z kapusty i grzybów:

- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.

Wykonanie farszu:

Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.


Ziołowo-cytrusowy kurczak z grilla

Ziołowo-cytrusowy kurczak z grilla

Składniki:

- 2 filety z kurczaka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa włoska, sól morska, pieprz ziołowy, tymianek, rozmaryn, papryka słodka

Wykonanie:

Przekrój filety i delikatnie rozbij. Wykonaj marynatę z: soku z połowy cytryny i pomarańczy, oliwy, łyżeczki czosnku, dodaj przyprawy i zioła, troszkę wody i natrzyj marynatą mięso. Zanurz kawałki kurczaka w marynacie i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie, ułóż kurczaka na folii aluminiowej, połóż na nich po kawałku cytryny i pomarańczy, kawałek cebuli i oprósz czosnkiem i ziołami. Zwiń kawałki kurczaka w paczuszkę i piecz na rozgrzanym grillu przez 7 minut z każdej strony.


GRILLOWANE WEGE SZASZŁYKI Z TOFU

GRILLOWANE WEGE SZASZŁYKI Z TOFU

Składniki:

- 5 długich wykałaczek;
- 1 kostkę tofu (np. wędzonego);
- Około 10-12 pomidorków koktajlowych;
- 2 duże cebule czerwone;
- 2 papryki żółte;
-1 dużą cukinię;
- Oliwę z oliwek;
- Przyprawa do grilla Vivio

Sposób przygotowania: 

Tofu, cukinię oraz paprykę pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokrój w szerokie pióra i nadziej ją na wykałaczkę, naprzemiennie z pomidorkami koktajlowymi i pozostałymi składnikami. Następnie, przypraw całość przyprawą do grilla Vivio, skrop oliwą z oliwek, połóż szaszłyki na ruszcie i piecz przez około 15-20 minut.

Nasza rada! Szaszłyki wegańskie doskonale smakować będą z pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem papryczki chili.


Sos ziołowo-pomidorowy

Sos ziołowo-pomidorowy

Składniki:

  • 3-4 świeżych pomidorów (lub 1 puszki krojonych pomidorów);
  • 1 ząbka czosnku;
  • 1 cebuli żółtej;
  • 1 łyżeczki rozmarynu;
  • 4-5 świeżych liści bazylii;
  • 1 łyżki miodu;
  • 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • Szczypty soli.

Przygotowanie:

Posiekaj drobno czosnek oraz cebulę;
Na dnie niewielkiego garnka rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie dodaj posiekaną cebulkę;
Po upływie około 1 minuty dodaj na patelnię czosnek;
Kiedy cebulka się zarumieni, odlej z garnka nadmiar oliwy i dodaj pokrojone oraz obrane ze skórki pomidory (lub pomidory w puszce);
Do gotujących się pomidorów dodaj rozmaryn;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: koncentrat pomidorowy oraz miód. Przygotowaną pastę dodaj do garnka;
Pod koniec gotowania dodaj do sosu szczyptę soli oraz rozerwane liście bazylii;
Całość gotuj jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu.


Kasza gryczana z dodatkiem orzechów piniowych

Kasza gryczana z dodatkiem orzechów piniowych

Składniki:

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu;
Buraka oraz ser feta pokrój w drobną kostkę i dodaj do ugotowanej kaszy gryczanej;
Do kaszy z warzywami oraz serem feta dodaj łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę rozmarynu oraz garść orzechów piniowych;
Przy pomocy dużej łyżki jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Nasza rada! Do przyrządzenia dania użyj wystudzonej kaszy gryczanej. Jeśli masz na to ochotę, zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oleju lnianego lub rzepakowego.


Sałatka grecka

Sałatka grecka

Składniki:

  • 2 dojrzałe pomidory;
  • 1 ogórek zielony;
  • Garść czarnych oliwek (najlepiej świeżych);
  • 250 gramów sera feta;
  • 1 cebula czerwona;
  • Łyżka oliwy z oliwek;
  • Szczypta rozmarynu.

Wykonanie:

Pomidory dokładnie opłucz, a następnie pokrój je na duże kawałki (najlepiej na 8 części);
Ogórka dokładnie umyj, a następnie pokrój go na grube plastry ze skórką;
Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie pióra, a następnie dodaj ją do pokrojonych wcześniej pomidorów i ogórka;
Do wymienionych wyżej składników dodaj pokruszony ser feta oraz czarne oliwki (w całości);
Całość polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszonym rozmarynem.


ZUPA - KREM Z DYNI

ZUPA - KREM Z DYNI

Składniki:

  • Około 300 g pokrojonej w kostkę (pozbawionej pestek) i obranej ze skóry dyni piżmowej;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 cm korzenia imbiru;
  • 1 łyżeczki kurkumy;
  • 1 szalotki;
  • Szczypty ostrej papryki;
  • 100 ml mleka kokosowego;
  • 300 ml bulionu warzywnego;
  • Szczypty soli;
  • Garści posiekanej świeżej kolendry (lub dwie łyżeczki suszonej mielonej) lub natki pietruszki;
  • Garści prażonych nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Szalotkę pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (na dnie grubego garnka);
Do szalotki oraz imbiru dodaj łyżkę kurkumy oraz szczyptę ostrej papryki i praż całość jeszcze przez krótką chwilę;
Do podsmażonych składników dodaj pokrojoną w kostkę dynię i zalej całość bulionem warzywnym;
Kiedy dynia stanie się miękka, dodaj do zupy około 80ml mleczka kokosowego;
Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj ją na gładki krem przy pomocy blendera i dopraw solą według uznania;
Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika;
Przelej gotową zupę do miseczki, posyp ją prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą kolendrą, a na koniec polej odrobiną mleczka kokosowego.


Leczo wegańskie

Leczo wegańskie

Składniki:

- 1 papryka zielona;
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona;
- 1 cukinia;
- 1 cebula czerwona;
- 2 pomidory malinowe;
- Łyżeczka oliwy z oliwek;
- Garść pestek dyni;
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- Łyżka syropu z agawy lub miodu;
- Szczypta lubczyku;
- Szczypta pieprzu;
- 2 łyżeczki papryki chili mielonej

Wykonanie:

Paprykę dokładnie opłucz i pokrój w paski;
Cebulkę pokrój w cienkie pióra i podsmaż razem z papryką na patelni, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek oraz dwie łyżeczki papryki ostrej w proszku;
Po upływie 5 minut, dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię;
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z miodem, lubczykiem oraz szczyptą pieprzu;
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do leczo;
Na koniec do leczo dodaj przecier z przyprawami oraz pestki dyni;
Całość smaż na małym ogniu przez około 5 minut.


Ryż z ananasem

Ryż z ananasem

Składniki:

- 1 szklanka ryżu brązowego;
- 30g świeżego ananasa pokrojonego w drobną kostkę;
- 1 cebula czerwona;
- 1 papryka czerwona;
- 3 pokrojone w kostkę pomidory (lub jedna puszkiapomidorów krojonych);
- 100g piersi z kurczaka;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego;
- 1 łyżka kurkumy;
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki;
- ½ łyżeczki papryki chili lub innej ostrej;
- 1 łyżeczka miodu.

Wykonanie:

Ryż brązowy ugotuj na małym ogniu zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu;
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, a następnie przełóż ją do miski;
Cebulę czerwoną obierz ze skórki, a następnie pokrój ją w cienkie pióra i wymieszaj ją z pokrojonym kurczakiem;
Posiekaj paprykę czerwoną w cienkie paski;
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj na nią pokrojonego kurczaka z cebulką oraz paprykę;
Po upływie kilku minut, dodaj na patelnię pokrojonego ananasa oraz pomidory;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy, kurkumę, natkę pietruszki, miód oraz paprykę ostrą;
Przecier z przyprawami dodaj na patelnię i wymieszaj całość;
Pozostaw wszystkie składniki na patelni przez około 5-10 minut, tak aby odparowała większość wody;
Przełóż ryż na talerz i polej go przygotowanym sosem.

 


Sałatka z kurczakiem i daktylami

Sałatka z kurczakiem i daktylami

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.


Kurczak tandoori masala

Kurczak tandoori masala

Składniki:

- 4-6 udek lub 2-3 piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala
- kawałek świeżo startego imbiru lub imbir mielony
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 2 łyżeczki kurkumy mielonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W ten sposób powstaje nam marynata. Jeśli wybraliśmy piersi kurczaka, to kroimy je na podłużne kawałki. Mięso: piersi lub udka zanużamy w marynacie na conajmniej 4 godziny, a najlepiej dłużej. Można to przygotować np. dzień wcześniej. Tak zamarynowane mięso jest idealne na grilla. Smacznego.


Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Składniki:

- Szklanka posiekanych, świeżych liści szpinaku;
- 1 puszka ciecierzycy;
- niepełna szklanka (około ¾) kaszy jaglanej;
- pół szklanki płatków owsianych;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 szalotka;
- Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Do liści szpinaku dodaj posiekaną cebulkę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;
Liście szpinaku wraz z przyprawami przełóż na patelnię i smaż przez krótką chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek;
Odsącz ciecierzycę z puszki, opłucz ją, rozgnieć i dodaj do szpinaku;
Do uzyskanej masy dodaj: ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone drobno siemię lniane oraz płatki owsiane;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj do nich nieaktywne płatki drożdżowe oraz odrobinę oliwy z oliwek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie odstaw je na około 20-25 minut;
Z gęstej masy uformuj dowolnej wielkości kotlety i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200o C i piecz w nim kotlety przez 20 minut z jednej strony oraz 10 minut z drugiej strony.

Tak przygotowane kotlety można podawać z delikatnym sosem jogurtowym lub w formie wegańskich burgerów.


Zastosowanie

Charakterystyczny smak i zapach oliwy z oliwek doskonale komponuje się z sałatkami, surówkami i sosami. Może być z powodzeniem stosowana także jako produkt do smażenia lub jako dodatek do pieczywa.


Film


Opinie o produkcie: Ekologiczna Oliwa z oliwek 1L

Najchętniej czytane

Jak zadbać o zdrowe i jędrne usta przy pomocy naturalnych sposobów?

Silny wiatr i nagłe zmiany temperatury to jedne z głównych czynników przyczyniających się do nadmiernego przesuszenia się ust. Szczególnie odczuwamy to w sezonie jesienno-zimowym, kiedy po przyjściu do domu, staramy się ocieplić kubkiem gorącej kawy lub herbaty. Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym tej jesieni zapomnisz o niniejszym problemie i zyskasz zdrowy oraz […]

czytaj więcej...

Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z dodatkiem gałki muszkatołowej!

Jak przygotować smaczną zapiekankę wykorzystując przy tym warzywa sezonowe? I czy warto dodać do niej szczyptę gałki muszkatołowej? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Wakacje to idealny moment na rozpoczęcie zdrowych zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Wszystko to za sprawą łatwej dostępności świeżych warzyw i owoców, które możemy […]

czytaj więcej...

Czym zastąpić margarynę w diecie?

Margaryną powszechnie nazywa się tłuszcze roślinne, zmieszane z wodą lub mlekiem, z dodatkiem barwników, lecytyny i polepszaczy smaku. Dostępne są na rynku w formie twardej (w kostkach) lub miękkiej (w pojemnikach). Margaryna często wzbogacana jest o witaminy, takie jak witamina A, D i E. Niestety są to związki syntetyczne, które ludzki organizm gorzej przyswaja. W […]

czytaj więcej...