Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Arbuzowa sałatka z quinoa – idealna na lato!
Arbuzowa sałatka – jest świeża, lekka, z dodatkiem szpinaku i komosy ryżowej. To świetny posiłek na cieplejsze dni. Arbuz jest bardzo wartościowym produktem, którym warto zainteresować się zwłaszcza latem. Prawie cały składa się z wody, przez co gasi pragnienie, orzeźwia i nawadnia organizm.
Połączenie arbuza ze słonym serem i przyprawami może zaskakiwać, ale gwarantujemy, że jest jak najbardziej trafione i świetnie smakuje.
ARBUZOWA SAŁATKA – letni przepis – musisz spróbować!
Składniki:
- 2 spore garście świeżych, młodych listków szpinaku
- 100 g quinoa, czyli czerwonej komosy ryżowej
- 1 dojrzałe awokado skrojone w połówki plasterków
- 3 grube plastry arbuza pokrojone w dużą kostkę
- 50 g sera feta
- odrobina świeżej kolendry do posypania
- oliwa extra virgin
- sos balsamiczny
- przyprawy: sól himalajska drobna oraz świeżo mielony pieprz
Sposób wykonania:
Komosę ryżową gotujemy w posolonej wodzie według wskazań na opakowaniu, następnie studzimy. Potrzebować będziemy dużej miski. Umieszczamy w niej quinoa i mieszamy z liśćmi szpinaku, arbuzem, oliwą oraz dodatkiem sosu balsamicznego. Przed podaniem układamy sałatkę na talerzu, posypujemy pokruszonym serem feta, kolendrą, a na wierzchu układamy awokado. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Spożywać od razu po przygotowaniu!
Musisz to wiedzieć!
Tak naprawdę istnieje ok. 120 odmian komosy ryżowej, jednak najpopularniejsze i najczęściej spotykane na rynku są trzy jej rodzaje – quinoa biała, czerwona i czarna. Wilgoć i dostęp powietrza powodują szybkie psucie się ziaren, dlatego komosę warto przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach oraz w suchym i chłodnym miejscu.
(inspiracja przepisem: „Moda na Zdrowie” nr 6/2017 s. 81)