Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Amarantus na każdą okazję – sprawdź zastosowanie szarłatu w kuchni!
Amarantus znany jest w Polsce również pod nazwą szarłat. Ziarna tej rośliny posiadają wysokie walory odżywcze, dlatego wciąż rośnie zainteresowanie uprawą i wykorzystaniem amarantusa w przemyśle spożywczym. Ostatnimi laty został okrzyknięty zbożem XXI wieku.
Amarantus należy do roślin jednorocznych osiągających do 3 m wysokości. Posiada drobne kwiaty w kolorze szarłatu i nie jest rośliną z gatunku zbóż. Jednak ze względu na sposób uprawy, podobnie jak gryka, zaliczany jest do kategorii pseudozbóż. Wyróżnia się około 60 gatunków amarantusa.
Amarantus na świecie uprawiany był od wieków, ale Europa poznała go najpierw, jako roślinę ozdobną. Pod koniec XX w. pojawiło się zainteresowanie amarantusem, jako rośliną uprawną, z której można pozyskać wartościowe nasiona. Co takiego cennego kryją w sobie małe nasionka szarłatu? Są one skarbnicą wielu wartościowych składników odżywczych.
Wartości odżywcze amarantusa
W nasionach amarantusa kryje się wysoka zawartość pełnowartościowego i bardzo dobrze przyswajalnego przez ludzki organizm białka. W ich składzie przeważają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, zawierają także pochodne witaminy E (tokoferole) oraz skwalen. Jeśli chodzi o składniki mineralne, amarantus posiada dużo więcej żelaza niż inne rośliny uprawne, jest również bogaty w magnez, fosfor, wapń i potas. Jego dużą zaletą jest spora zawartość błonnika i brak glutenu w składzie. Amarantus wykorzystywany jest powszechnie w kuchni wegetariańskiej i w produkcji żywności bezglutenowej. Ze względu na zawartość żelaza polecany jest osobom z jego obniżonym poziomem.
Amarantus i jego wykorzystanie w kuchni
Amarantus i pozyskiwane z niego nasiona mają ogromny potencjał – wykorzystuje się je nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym i farmaceutycznym. Niektóre gatunki amarantusa uprawiane są ze względu na liście i wykorzystuje się, jako warzywa liściaste. Szarłat znajduje także zastosowanie w produkcji pasz wysokobiałkowych dla zwierząt.
W kuchni wykorzystuje się amarantus w postaci ziaren, mąki lub poppingu. Gotowane ziarna nadają się do wypieków chleba i ciast, a także jako dodatek do dań wegetariańskich. Z amarantusa wytwarza się mąkę o wysokich wartościach odżywczych, którą można stosować zamiennie z innymi mąkami.
Popping, czyli amarantus ekspandowany przypomina dmuchany ryż i można dodawać go do jogurtów, owoców, dodatek do zupki mlecznej.
Poniżej przepis na ciasteczka z wykorzystaniem amarantusa.
AMARANTUSKI
Składniki:
1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
1/2 szklanki wiórek kokosowych
12 suszonych owoców daktyli
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki maku
2 łyżki sezamu
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1 banan
1 jajko
Wykonanie:
Daktyle bardzo drobno kroimy, banana miksujemy na gładką masę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z masy tworzymy małe, płaskie ciasteczka. Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 min w 180 stopniach. Po upływie połowy czasu przewracamy ciasteczka na drugą stronę
(Źródła: Amarantus – rolnicza i żywieniowa inspiracja XXI wieku)