Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
4 pomysły na napój miłości – 14 lutego tuż, tuż!
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami! Oprócz prezentów, warto pomyśleć o czymś wyjątkowym i przyrządzić własnoręcznie miłosny napój dla swojej drugiej połówki. Włożony trud na pewno nie pójdzie na marne i zostanie doceniony! A to gwarancja udanego święta zakochanych!
1.Czekolada na gorąco ze szczyptą chilli
SKŁADNIKI
250 ml mleka
5 łyżek śmietanki 30%
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki mielonego chili
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
50 g gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
Do rondelka wlać mleko i śmietankę. Dodać cukier oraz cynamon i ostrą paprykę (pominąć w wersji dla dzieci). Podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści i mleko zacznie się gotować przy brzegach rondelka. W międzyczasie co chwilę zamieszać.
Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści, zagotować. Pogotować na małym ogniu przez kilka minut, aż czekolada będzie gładka i kremowa.
Podawać w małych filiżankach. Opcjonalnie udekorować bitą śmietaną oraz posypać płatkami chili lub/i kakao i cynamonem.
2.Grzany likier, czyli Bombardino z dodatkiem kawy
Bombardino to znany włoski napój z dodatkiem alkoholu. Jest bardzo popularny zwłaszcza wśród narciarzy w okolicach Alp. Rozgrzewa organizm, kiedy temperatury spadają, dzięki obecności podgrzanego, bazowego alkoholu – ajerkoniaku, rumu czy brandy. Niekiedy Bombardinio bywa uzupełniane dodatkiem kawy i bitej śmietany.
SKŁADNIKI
100 ml likieru Bombardino
bita śmietana
W WERSJI Z KAWĄ
spienione mleko
50 ml espresso
DO POSYPANIA
kakao
PRZYGOTOWANIE
Likier wlewamy do małego rondelka i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (trzeba uważać aby się nie zważył). Podgrzane bombardino wlewamy do szklanki latte. Dodajemy spienione mleko. Małą strużką, ostrożnie wlewamy gorące espresso. Zdobimy bitą śmietaną, posypujemy kakao.
3.Czerwone smoothie z jagodami goji
SKŁADNIKI
2 szklanki truskawek
1 dojrzały banan
garść suszonych jagód goji
pół szklanki wody kokosowej
PRZYGOTOWANIE
Na początku jagody goji mielimy na drobny proszek w młynku do kawy. Wsypujemy je do miksera, razem z truskawkami, pokrojonym w plasterki bananem i wodą kokosową. Całość miksujemy na gładką masę.
4.Malinowe love
SKŁADNIKI
1 szklanka mrożonych malin
1 szklanka mleka kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie takiego koktajlu jest dziecinnie proste! Wszystkie składniki koktajlu umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy. Przelewamy do wysokich szklanek i pijemy – najlepiej schłodzone.