Żurawina przepisy i deserowe inspiracje – wybierz coś dla siebie!
Żurawina przepisy na słodko – granola, kasza jaglana, czy pudding chia? Co dziś przygotujesz na deser?
Żurawina przepisy na słodko
1. Granola z żurawiną
Składniki
- 500 ml jogurtu naturalnego
- jabłko
- cytryna
- 2 łyzki groszków czekoladowych
- syrop klonowy
(składniki na wierzch)
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1 szklanka płatków gryczanych
- 1 szklanka rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki białego sezamu
- 1/4 szklanki żurawiny
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka oleju sezamowego
- cynamon, kurkuma, sól
Wykonanie
Orzechy i migdały siekamy (odrobinę orzechów odkładamy na później). Pomarańczę sparzamy, a potem suszymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Łączymy wszystkie składniki granoli, oprócz żurawiny z połową łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczyptą soli i skórką pomarańczową. Wlewamy połowę szklanki syropu klonowego, olej sezamowy, sok pomarańczowy i mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią granolę. Pieczemy pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (co 5 minut mieszamy). Wystygniętą granolę łączymy z żurawiną.
Jogurt mieszamy z 2 łyżkami syropu klonowego. Jabłko myjemy i kroimy w kostkę., kropimy sokiem z cytryny. Do pucharków wykładamy granolę, polewamy jogurtem. Dekorujemy jabłkiem, orzechami i groszkami czekoladowymi.
2. Zapiekana kasza jaglana z żurawiną
Składniki
- 25 dag kaszy jaglanej
- 650 ml mleka
- 20 dag kandyzowanej żurawiny
- 2 jabłka
- 15 dag cukru
- 5 łyżek masła
- 2 jajka
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- bułka tarta
- tłuszcz
Wykonanie
Kaszę jaglaną gotujemy przez 25 min na mleku z dodatkiem 2 łyżek masła i soli. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy. Żurawinę po pokrojeniu mieszamy z jabłkami.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i skórką pomarańczową. Mieszamy lekko z kaszą i pianą.
Połowę masy wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Kładziemy na nią jabłka, żurawinę i wylewamy resztę masy. Polewamy pozostałym, roztopionym masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 35 min.
3. Pudding chia z żurawiną
Składniki- 6 łyżeczek nasion chia
- 100 ml soku z żurawiny
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki orzechów nerkowca
Wykonanie
Nasiona chia zalewamy sokiem z żurawiny, mieszamy i odstawiamy na całą noc do lodówki (aby nasiona dobrze napęczniały). Na drugi dzień pudding chia mieszamy z miodem. Przekładamy do dwóch szklanek i dekorujemy żurawiną, bananem i orzechami.