Oliwki naturalne 600g - - BERNAL

PRODUCENTBERNAL
KRAJ POCHODZENIAHiszpania
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

15,55 zł

RABAT - 24%

20,41 zł

-24

30 dni na zwrot

Opis

Czy wiesz, że kolor oliwek nie zależy od ich rodzaju, choć istnieje oczywiście wiele odmian tych owoców. Barwa związana jest z momentem zbioru lub sposobem obróbki oliwek. Zielone oliwki to owoce zebrane, zanim dojrzeją, ale już po tym kiedy osiągną właściwą wielkość. Czerwone (lub brązowawe czy z odcieniem fioletowym) to oliwki zebrane w następnym stadium dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Dojrzałe są dopiero czarne (lub bardzo ciemnobrązowe) oliwki.

 

Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal. W takiej porcji otrzymujemy cały pakiet odżywczych składników. Przede wszystkim zawierają dużo dobroczynnego kwasu oleinowy. Oliwki bogate są w witaminy z grupy B ważne dla dobrej kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii oraz prowitaminy A, witaminy C i E - czyli całego pakietu ochronnego przed działaniem wolnych rodników. Oliwki zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Zwykle nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale oliwki, które jemy, są kiszone - mają więc wszelkie zalety kiszonek: poprawianie odporności, korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz, jak się ostatnio okazało, działanie przeciwdepresyjne.


Wartości odżywcze

zielone oliwki Manzanilla z pestkami, woda, sól, wzmacniacz smaku E621, E635, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, konserwant: sorbinian potasu


przepisy /zastosowanie

SZYBKA SAŁATKA Z KASZY KUS-KUS

SZYBKA SAŁATKA Z KASZY KUS-KUS

Składniki:

  • 4-5 łyżek kaszy kus-kus;
  • 100 ml wrzącej wody;
  • Szczypty soli;
  • 4-5 pomidorków koktajlowych (lub jednego dużego pomidora);
  • 6 oliwek;
  • 2-3 orzechów ziemnych;
  • ¼ zielonego ogórka;
  • Łyżki soku z cytryny;
  • 1 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • Pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Wykonanie: 

Kaszę zalej wrzącą wodą i odczekaj 5-10 minut;

W tym czasie: przekrój na pół pomidorki koktajlowe, pokrój w kostkę ogórka zielonego; pokrój w plastry oliwki i rozkrusz orzeszki ziemne;

Do gotowej kaszy dodaj pokrojone warzywa oraz orzechy, a następnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy łyżki;

W filiżance wymieszaj ze sobą: sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz natkę pietruszki;

Polej sosem przygotowaną sałatkę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.


KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

Składniki (1 porcja):

  • 4 łyżki kaszy jaglanej;
  • ½ papryki czerwonej;
  • 6-8 pomidorków koktajlowych;
  • 6-8 zielonych oliwek;
  • ½ szalotki;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • garść świeżej natki pietruszki;
  • kilka kropel soku z cytryny;
  • szczypta ostrej papryki.

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z powyższą instrukcją; Pokrój paprykę oraz cebulkę w drobną kostkę; Pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrój na pół; Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelni i podsmaż na niej paprykę wraz z cebulką; Na patelnie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, ostrą paprykę oraz oliwki. Smaż całość przez około 5 minut; Do składników na patelni dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe, świeżą natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i przełóż na talerz.


DOMOWA PIZZA

DOMOWA PIZZA

Składniki na ciasto:

- 15 g świeżych drożdży;
- 1 duża łyżka mąki pszennej typu 550;
- 100 ml ciepłej wody;
- 1 płaska łyżeczka cukru.
- 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
- 1-2 łyżki tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).

Wykonanie:

Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: 1 łyżkę mąki pszennej, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;
Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.

Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;
Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowegoi wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);
Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.

Składniki na sos:

- 1 puszka słodkich pomidorów bez skórki;
- 1 łyżka bazylii suszonej;
- 1 łyżka oregano;
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;
Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;
Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.

Dodatki do pizzy:

- 1 kula sera mozzarella;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 10 oliwek;
- garść świeżej rukoli
- pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa do pizzy
- (lub dowolne dodatki mięsne i/lub warzywne)

Sposób przygotowania:

Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;
Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;
Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.
Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.


Sałatka grecka

Sałatka grecka

Składniki:

  • 2 dojrzałe pomidory;
  • 1 ogórek zielony;
  • Garść czarnych oliwek (najlepiej świeżych);
  • 250 gramów sera feta;
  • 1 cebula czerwona;
  • Łyżka oliwy z oliwek;
  • Szczypta rozmarynu.

Wykonanie:

Pomidory dokładnie opłucz, a następnie pokrój je na duże kawałki (najlepiej na 8 części);
Ogórka dokładnie umyj, a następnie pokrój go na grube plastry ze skórką;
Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie pióra, a następnie dodaj ją do pokrojonych wcześniej pomidorów i ogórka;
Do wymienionych wyżej składników dodaj pokruszony ser feta oraz czarne oliwki (w całości);
Całość polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszonym rozmarynem.


POŻYWNA PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

POŻYWNA PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Składniki:

- Około 100g suchych nasion soczewicy czerwonej;
- 100g świeżych pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych;
- 4 pomidory suszone;
- 10 oliwek zielonych;
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki;
- Szczypta ostrej papryki;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Oliwki dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki;
Pomidory suszone odsącz z zalewy, a następnie pokrój na mniejsze kawałki;
Do kielicha blendera przełóż ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone oraz świeże pomidory, oliwę z oliwek i przyprawy;
Całość zmiksuj na gładką masę;
Do gotowej masy dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone oliwki. Całość delikatnie wymieszaj.

Tak przygotowaną pastą posmaruj kanapkę lub grzanki z pieczywa pełnoziarnistego.


Sałatka z kaszą kuskus

Sałatka z kaszą kuskus

Składniki (2 porcje):

- 10 dag kaszy kuskus
- pół papryki zielonej i czerwonej
- 1 cebulka
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 2 ogórki kwaszone
- 2 łyżki czarnych oliwek
- pół pęczka natki pietruszki
- 2–3 łyżki oleju
- sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę zalej wrzątkiemposól, wymieszaj, przykryj i odstaw, by napęczniała. Wymieszaj i wystudź. Paprykę, cebulkę i ogórki pokrój w małą kostkę. Kukurydzę i oliwki odlej. Natkę pietruszki opłucz, wysusz i posiekaj. Wymieszaj wszystko z olejem, dopraw do smaku.


5-składnikowa sałatka z dodatkiem oleju z pestek dyni

5-składnikowa sałatka z dodatkiem oleju z pestek dyni

Składniki:

- 2 garści rukoli;
- 6 pomidorków koktajlowych;
- 30g wędzonego łososia;
- Garść czarnych oliwek;
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni.

Sposób przygotowania:

Rukolę dokładnie umyj, osusz, a następnie rozłóż równomiernie na talerzu;
Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół i rozłóż na rukoli;
Opłukane oliwki pokrój w plastry i rozłóż na sałatce;
Łososia rozdziel na mniejsze kawałki i rozłóż na pozostałych składnikach;
Całość skrop odrobiną oleju z pestek dyni.


Zastosowanie

Hiszpańskie zielone oliwki są świetne jako przekąska lub jako przystawka - do sałatek, kremów, tapasów, tapenad, tortilli, kanapek i muffinek. Doskonale nadają się również jako dodatek do dań głównych.

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w przeciągu 7 dni.


Przeciwwskazania

Zawiera pestki. Może zawierać śladowe ilości siarczanów, ryb i migdałów.



Opinie o produkcie: Oliwki naturalne 600g - BERNAL