info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Oliwki mieszane Gazpacho 600g - BERNAL
Oliwki mieszane Gazpacho 600g - BERNAL

Oliwki mieszane Gazpacho 600g - - BERNAL

15,23 zł11,90 zł
  duża dostępność

Produkt niedostępny


Wartości odżywcze

woda, zielone oliwki z pestkami, papryka, marchewka, cebula, czosnek, papryczki chili, ocet, sól, przyprawy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, konserwant: sorbinian potasu

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w przeciągu 7 dni.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Hiszpańskie zielone oliwki są świetne jako przekąska lub jako przystawka - do sałatek, kremów, tapasów, tapenad, tortilli, kanapek i muffinek. Doskonale nadają się również jako dodatek do dań głównych.


Opis

Tradycyjna mieszanka oliwek gazpacha zachęca swoim pikantnym śródziemnomorskim smakiem. W procesie produkcji wykorzystuje się takie składniki jak zielone oliwki z pestkami, świeżo pokrojona marchewka, czosnek i wybrane rodzaje papryczki chilli.

 

Czy wiesz, że kolor oliwek nie zależy od ich rodzaju, choć istnieje oczywiście wiele odmian tych owoców. Barwa związana jest z momentem zbioru lub sposobem obróbki oliwek. Zielone oliwki to owoce zebrane, zanim dojrzeją, ale już po tym kiedy osiągną właściwą wielkość. Czerwone (lub brązowawe czy z odcieniem fioletowym) to oliwki zebrane w następnym stadium dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Dojrzałe są dopiero czarne (lub bardzo ciemnobrązowe) oliwki.

 

Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal. W takiej porcji otrzymujemy cały pakiet odżywczych składników. Przede wszystkim zawierają dużo dobroczynnego kwasu oleinowy. Oliwki bogate są w witaminy z grupy B ważne dla dobrej kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii oraz prowitaminy A, witaminy C i E - czyli całego pakietu ochronnego przed działaniem wolnych rodników. Oliwki zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Zwykle nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale oliwki, które jemy, są kiszone - mają więc wszelkie zalety kiszonek: poprawianie odporności, korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz, jak się ostatnio okazało, działanie przeciwdepresyjne.


Przeciwwskazania

Zawiera pestki i siarczany. Może zawierać śladowe ilości ryb i migdałów.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

PRODUCENTBERNAL
KRAJ POCHODZENIAHiszpania
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 199zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

DOMOWA PIZZA
PRZEPIS

DOMOWA PIZZA

Składniki na ciasto:

- 15 g świeżych drożdży;
- 1 duża łyżka mąki pszennej typu 550;
- 100 ml ciepłej wody;
- 1 płaska łyżeczka cukru.
- 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
- 1-2 łyżki tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).

Wykonanie:

Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: 1 łyżkę mąki pszennej, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;
Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.

Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;
Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowegoi wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);
Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.

Składniki na sos:

- 1 puszka słodkich pomidorów bez skórki;
- 1 łyżka bazylii suszonej;
- 1 łyżka oregano;
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;
Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;
Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.

Dodatki do pizzy:

- 1 kula sera mozzarella;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 10 oliwek;
- garść świeżej rukoli
- pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa do pizzy
- (lub dowolne dodatki mięsne i/lub warzywne)

Sposób przygotowania:

Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;
Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;
Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.
Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.

Sałatka grecka
PRZEPIS

Sałatka grecka

Składniki:

  • 2 dojrzałe pomidory;
  • 1 ogórek zielony;
  • Garść czarnych oliwek (najlepiej świeżych);
  • 250 gramów sera feta;
  • 1 cebula czerwona;
  • Łyżka oliwy z oliwek;
  • Szczypta rozmarynu.

Wykonanie:

Pomidory dokładnie opłucz, a następnie pokrój je na duże kawałki (najlepiej na 8 części);
Ogórka dokładnie umyj, a następnie pokrój go na grube plastry ze skórką;
Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie pióra, a następnie dodaj ją do pokrojonych wcześniej pomidorów i ogórka;
Do wymienionych wyżej składników dodaj pokruszony ser feta oraz czarne oliwki (w całości);
Całość polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszonym rozmarynem.

POŻYWNA PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
PRZEPIS

POŻYWNA PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Składniki:

- Około 100g suchych nasion soczewicy czerwonej;
- 100g świeżych pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych;
- 4 pomidory suszone;
- 10 oliwek zielonych;
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki;
- Szczypta ostrej papryki;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Oliwki dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki;
Pomidory suszone odsącz z zalewy, a następnie pokrój na mniejsze kawałki;
Do kielicha blendera przełóż ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone oraz świeże pomidory, oliwę z oliwek i przyprawy;
Całość zmiksuj na gładką masę;
Do gotowej masy dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone oliwki. Całość delikatnie wymieszaj.

Tak przygotowaną pastą posmaruj kanapkę lub grzanki z pieczywa pełnoziarnistego.

5-składnikowa sałatka z dodatkiem oleju z pestek dyni
PRZEPIS

5-składnikowa sałatka z dodatkiem oleju z pestek dyni

Składniki:

- 2 garści rukoli;
- 6 pomidorków koktajlowych;
- 30g wędzonego łososia;
- Garść czarnych oliwek;
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni.

Sposób przygotowania:

Rukolę dokładnie umyj, osusz, a następnie rozłóż równomiernie na talerzu;
Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół i rozłóż na rukoli;
Opłukane oliwki pokrój w plastry i rozłóż na sałatce;
Łososia rozdziel na mniejsze kawałki i rozłóż na pozostałych składnikach;
Całość skrop odrobiną oleju z pestek dyni.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta śródziemnomorska – najważniejsze zasady i wpływ na zdrowie

W latach 60-tych ubiegłego wieku uwagę naukowców z całego świata zwrócił fakt, iż mieszkańcy regionu morza śródziemnego znacznie rzadziej zmagają się z takimi zaburzeniami stanu zdrowia, jak cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroby nowotworowe. Dlatego też, rozpoczęto intensywne poszukiwanie czynnika, który sprzyjał dobremu zdrowiu niniejszej ludności. Okazuje się, że za długowieczność mieszkańców […]

czytaj więcej...