letnia wyprzedaż

Flaczki wegańskie 440g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

8,49 zł

RABAT - 15%

9,99 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Flaczki wegańskie Wartości odżywcze

Składniki: woda, grzyby-boczniaki 23%, cebula 12%, pieczarki 4%, marchew 3,7%, skrobia, sól, olej rzepakowy, substancja żelująca: agar, skrobia modyfikowana, pieprz, czosnek, lubczyk 0,05%, gałka muszkatołowa, kurkuma

Przechowywać w temp. pokojowej, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 72 godziny.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Flaczki wegańskie Zastosowanie

Flaczki wegańskie z boczniaków to produkt gotowy do spożycia. Wystarczy go podgrzać, aby cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem. Doskonale smakuje jako samodzielne danie. Można go jednak łączyć z dodatkami takimi jak pieczywo, makaron czy ziemniaki. Stanowi doskonały sposób na szybki i łatwy obiad czy też aromatyczną, ciepłą kolację.


Flaczki wegańskie KCAL

Flaczki wegańskie z boczniaków to produkt niskokaloryczny. 100g dostarcza niecałe 50kcal. Zawiera również niewielkie ilości tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych. Danie charakteryzuje się również niską zawartością cukrów. 100g to jedynie 5g węglowodanów, z czego tylko 1g to cukry proste.


Flaczki wegańskie Opis

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania flaczków wegańskich

Model diety wegańskiej lub wegetariańskiej z roku na rok staje się coraz popularniejszy w naszym społeczeństwie. Dużo osób decyduje się na tego rodzaju sposób żywienia ze względów ideologicznych, zdrowotnych lub z czystej ciekawości. Nierzadko zwyczajny eksperyment przeradza się w zupełnie nowy styl życia. Dawno już w niepamięć odszedł mit, jakoby dieta wegetariańska miała być niesmaczna i monotonna. Nie ulega jednak wątpliwości, że przygotowywanie ciekawych dań z samych tylko surowców roślinnych nierzadko wymaga zdecydowanie więcej pracy i zaangażowania niż usmażenie kurczaka. Z tego względu, aby uniknąć monotonii w diecie, dobrym rozwiązaniem dla wegan i wegetarian mogą być zdrowe dania gotowe. Wykorzystanie najwyższej jakości świeżych surowców sprawia, że takie produkty są nie tylko bardzo smaczne, ale również pełne cennych wartości odżywczych. Jedną z ciekawszych i oryginalnych propozycji są właśnie flaczki wegańskie Vivo. Ich receptura opiera się w głównej mierze na grzybach boczniakach. Danie to może stanowić świetne urozmaicenie diety bezmięsnej.

Flaki wegańskie – gdzie kupić?

Czy flaczki wegańskie są zdrowe?

Czy flaczki wegańskie są kaloryczne?

  • Flaczki wegańskie z boczniaków – wartości odżywcze

  • Flaczki wegańskie – zastosowanie

Flaczki wegańskie – oryginalna receptura pełna smaku

Flaczki wegańskie z boczniaków VIVO przygotowywane są na bazie oryginalnej i starannie dopracowanej receptury. Głównym składnikiem dania są grzyby boczniaki. To one w dużej mierze odpowiadają za niesamowity aromat i oryginalny smak całej potrawy. Nutki ziołowego posmaku i ostrego charakteru zapewniają różnego rodzaju naturalne przyprawy. Są to przede wszystkim czosnek, pieprz, lubczyk i kurkuma. We flaczkach znaleźć można również dodatki warzywne, takie jak cebula czy marchew. Wszystkie składniki doskonale komponują się ze sobą nawzajem i tworzą zupełnie nowy, niepowtarzalny smak.

Flaczki wegańskie Vivo są zdrowym i naturalnym produktem. Nie zawierają sztucznych barwników i aromatów. Doskonały smak jest efektem starannego połączenia aromatycznych przypraw i warzyw. Flaczki nie zawierają ponadto dodatków cukrów i oleju palmowego. Wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego, dlatego produkt odpowiedni jest zarówno dla wegetarian, jak i dla wegan. Jedno opakowanie zawiera 2 sugerowane porcje.

Flaczki z grzybów wegańskie – źródło białka i witamin w diecie bezmięsnej

Jeszcze kilkanaście lat temu grzyby uważane były za produkt pozbawiony wartości odżywczych. Ich szerokie zastosowanie w kuchni wiązało się głównie z silnym aromatem i znacznymi walorami smakowymi. Ich spożywanie kojarzyło się jednak również z problemami żołądkowymi i niestrawnością. Obecnie wiadomo już, że w rzeczywistości grzyby mogą stanowić bardzo wartościowy składnik diety. Wiele badaczy wykazało wysoką zawartość związków prozdrowotnych w grzybach jadalnych. Boczniak należy do jednych z najbardziej wartościowych gatunków grzybów uprawnych.

Publikacje naukowe wskazują na wysoką przyswajalność białka z grzybów w przewodzie pokarmowym człowieka. Szacuje się, że wynosi ono nawet 90%. Wartość ta znacznie przewyższa wiele innych produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego. Co więcej, grzyby jadalne charakteryzują się niezwykle korzystnym składem aminokwasowym, gdyż zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne. Są to związki, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i mogą być dostarczane jedynie z dietą.

Znaczną część sacharydów (związków cukrowych) zawartych w grzybach stanowi błonnik pokarmowy. Publikacje wskazują zarówno na udział błonnika nierozpuszczalnego, jak i rozpuszczalnego. Liczne badania naukowe wykazały korzystny wpływ spożywania błonnika na funkcjonowanie układu pokarmowego. Uważa się również, że związki z tej grupy spowalniają wchłanianie cukrów prostych w jelitach oraz obniżają frakcję LDL cholesterolu, wpływając tym samym na optymalny profil lipidowo-cukrowy krwi.

Grzyby mogą stanowić również źródło niektórych witamin. Należą do nich przede wszystkim ryboflawina, niacyna i kwas foliowy. Boczniak z flaczków wegańskich wyróżnia się spośród innych grzybów uprawnych szczególnie wysoką zawartością witamin z grupy B. Ponadto grzyby zawierają wiele składników mineralnych. Należą do nich głównie potas, fosfor, magnez i wapń. Boczniak charakteryzuje się również znaczną zawartością miedzi, koniecznej do prawidłowego funkcjonowania wielu enzymów naszego metabolizmu.

Wegańskie flaczki z boczniaka – wpływ na zdrowie

Związki zawarte w grzybach charakteryzują bardzo szerokim działaniem w organizmie człowieka. Wiele badań naukowych wykazało ich właściwości antynowotworowe. Do gatunków o takim udokumentowanym działaniu należy m.in. boczniak. Dokładne mechanizmy działania nie zostały jeszcze poznane, ale sugeruje się, że związki zawarte w grzybach nie tylko działają bezpośrednio hamująco na komórki nowotworowe, ale również stymulują układ odpornościowy do ich samodzielnego zwalczania.

Boczniak zawiera związek o nazwie lowastatyna. Badania naukowe wykazały, że substancja ta hamuje syntezę „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie nie obniżając stężenia „dobrego” cholesterolu HDL we krwi. Takie działanie sugeruje, że regularne spożywanie tych grzybów może mieć korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i zapobiegać miażdżycy.

Wiele badań naukowych zajmowało się również działaniem przeciwzapalnym i przeciwdrobnoustrojowym różnych gatunków grzybów. Wykazano m.in., że ekstrakty z boczniaka hamują stany zapalne naczyń krwionośnych. Pleurostrina, czyli białko pochodzące z tego grzyba wyróżnia się natomiast działaniem przeciwgrzybiczym.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące flaczków wegańskich z boczniaków

Pytanie 1: Flaki wegańskie – gdzie kupić?

Flaczki wegańskie z boczniaków znaleźć można w sklepach ze zdrową żywnością. Niestety jednak często można napotkać problem z ich dostępnością w placówkach stacjonarnych. Najszybszym i najkorzystniejszym sposobem będzie zakup ich w sklepie internetowym.

Pytanie 2: Czy flaczki wegańskie są zdrowe?

Flaczki wegańskie z boczniaków składają się jedynie z naturalnych produktów i przypraw. Nie zawierają dodatku cukrów oraz oleju palmowego. Są niskokaloryczne i mogą stanowić źródło cennych witamin i składników mineralnych. Z tego względu mogą stanowić element naszej codziennej, zdrowej i pełnowartościowej diety.

Pytanie 3: Czy flaczki wegańskie są kaloryczne?

Flaczki wegańskie są produktem niskokalorycznym. 100g produktu to niecałe 50 kcal! Jednocześnie grzyby zawarte w produkcie mogą stanowić źródło błonnika pokarmowego, który dodatkowo zwiększa uczucie sytości.

 

Bibliografia

  1. Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski, Iwona Sas-Golak. Wartość Odżywcza I Prozdrowotna Grzybów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 1 (92), 16 – 28.
  2. Julita Reguła, Anna Gramza-Michałowska. Wartość Odżywcza Oraz Indeks Glikemiczny Produktów Zbożowych Z Dodatkiem Suszu Boczniaka Ostrygowatego (Pleurotus Ostreatus). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90), 119 – 128.
  3. Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(1): 57-63.
  4. https://pl.wikipedia.org/wiki/Boczniak_ostrygowaty [dostęp: 10.01.2021r.].
  5. https://www.doz.pl/czytelnia/a15473-Boczniaki__charakterystyka_wlasciwosci_zdrowe_przepisy [dostęp: 10.01.2021r.].



Flaczki wegańskie Opinie o produkcie: Flaczki wegańskie 440g VIVIO