DZISIAJ DZIEŃ DARMOWEJ DOSTAWY!!!
Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Zupa – naturalny posiłek na wzmocnienie!
Zupa to stosunkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które łatwo może urozmaicić dietę w wartościowe składniki odżywcze. Do tego jest tanie i smaczne!
Co zrobić, aby zupa była zdrowa?
- najlepiej wybierać składniki świeże, takie jak sezonowe warzywa, które są dobrym źródłem witamin
- nie dodawać popularnych ulepszaczy smaku typu kostka rosołowa lub wegeta
- unikać zupek w proszku i mieszanek przypraw do doprawiania zupy
- ograniczać ilość soli na rzecz naturalnych przypraw i ziół
- postawić na zupy jarskie z dodatkiem makaronów pełnoziarnistych
Kilka cennych rad
- Zupy uzupełniamy o pełnoziarniste produkty zbożowe np. orkisz, kaszę jaglaną, amarantus (do kupienia tutaj).
- Wybieramy produkty sezonowe, które mają najwięcej witamin. Unikamy mrożonek i podgrzewania posiłku w kuchence mikrofalowej. Zupy posiadają najwięcej wartości odżywczych, kiedy podawane są tuż po ugotowaniu.
- Przyprawy i zioła nadają posiłkom naturalny smak, bez konieczności używania sztucznych polepszaczy. Dobrze sprawdzą się: majeranek, kminek, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk, natka pietruszki, koper.
- Szukamy alternatyw dla zagęszczania zupy mąką lub śmietaną, ponieważ są to przetworzone produkty, a do tego są źródłem popularnych alergenów – glutenu i laktozy. Zamiast tego zupę można zagęścić kaszką kukurydzianą.
- Rezygnujemy z soli warzonej, jeśli koniecznie chcemy użyć soli do przyprawienia zupy wybierajmy sól himalajską, morską lub kamienną.